Articol de Marian Ursescu - Publicat marti, 24 martie 2020 14:37
În plină pandemie de coronavirus, cluburile au început să suspende contractele jucătorilor și ale staffurilor tehnice, urmând ca pe perioada stării de urgență să plătească doar indemnizațiile de 75% din salariul mediu brut pe economie.
- Cristina Neagu, vedeta lui CSM București, ar putea fi la rândul său afectată dacă intră în șomaj tehnic. În acel caz, ar mai primi ar urma să mai primească 4.072 de lei. În prezent, câștigă 17.500 de euro net pe lună
Criza economică la nivel mondial va lovi din plin și sportul românesc. Susținute în proporție de 90% de primării și consilii județene, cluburile trebuie să se reorganizeze.
E clar că nu vor mai avea aceleași bugete în următoarea perioadă și vor trebui să recurgă la o serie de măsuri.
Dinamo și SCM Craiova au spart gheața
Sunt cluburi care au trecut deja la tăieri drastice de salarii. Dinamo București, unul dintre cele mai mari cluburi din România, a luat decizia de a suspenda contractele sportivilor angajați, urmând ca pe perioada stării de urgență performerii să primească doar indemnizațiile de 75% din salariul mediu brut pe economie.
Aceste măsuri de la Dinamo nu au fost discutate însă și la echipa de handbal masculin, campioana României. Oficialii echipei de handbal nu au fost de acord cu hotărârea luată de club și se caută acum soluții pentru o rezolvare, mai ales că multora dintre jucători le expiră contractele la 30 mai anul curent.
Clubul oltean SCM Craiova a anunțat și el aceleași măsuri. Conform Hotărârii Consiliului de Administrație al SCM Craiova din data de 23 martie, contractele jucătoarelor și ale staff-ului tehnic la echipa de handbal se suspendă.
5.429 de leieste salariul mediu brut, conform Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, Legea nr. 6/2020
4.072 de leiar urma să primească sportivii cluburilor care au recurs la această măsură
Se reașază sportul mondial
Sunt multe alte echipe care în perioada respectivă vor recurge la aceste măsuri, cu siguranță, în lipsa banilor.
Flavius Sâsâeac este președintele Potaissei Turda, echipa de pe locul doi în Liga Națională masculină. Oficialul clujean spune că o decizie radicală, precum suspendarea contractelor jucătorilor în acest moment, nu este una benefică sportului.
„Nu-s adeptul acestei măsuri, în acest moment. Riști ca sportivul căruia i-ai făcut așa ceva să nu-și mai prelungească niciodată contractul cu tine. În plus, este doar prima lună a stării de urgență.
Dacă această stare de fapt va continua și se va ajunge la trei-patru luni, atunci tot sportul românesc va trebui să recurgă la diminuări salariale, pentru că e clar că va scădea puterea de finanțare a sportului”, a declarat Flavius Sâsâeac.
„Eu sunt mai optimist de felul meu, cred că această criză economică are și lucruri bune. Se va reașeza sportul mondial, salariile o luaseră razna.
Starea de urgență afectează pe toată lumea și sportivii nu pot fi absurzi, ei trebuie să înțeleagă că nu vor mai putea fi plătiți pe vechile contracte. Repet, dacă situația aceasta va mai continua cel puțin două luni”, a adăugat Sâsâeac
FOTO // Hotărârea CA de la SCM Craiova, luată pe 23 martie
Condiții de îndeplinit pentru a intra în șomaj tehnic
Cluburile finanțate de primării sau de consilii județene trebuie să primească o hârtie de la acestea conform căreia încasările au scăzut cu cel puțin 25% față de primele două luni ale anului și nu mai au capacitatea de plată pentru toți salariații.
În plus, doar 75% dintre angajați pot intra în șomaj tehnic. Sportivii, antrenorii, stafful medical intră în prevederile legii, dar nu și conducătorii de cluburi și ceilalți angajați; contabili, administratori, directori sportivi, team-manageri.
Își pot rezilia contractele
Florin Verigeanu, team-managerul campioanei României, SCM Rm. Vâlcea, a recunoscut că și conducerea clubului oltean s-a gândit la suspendarea contractelor jucătoarelor.
„Nu am luat încă o decizie. Va trebui să discutăm noi, membrii Consiliului de Administrație, pentru a se stabili ceva concret. În orice caz, dacă starea de urgență va continua și situația nu se va îmbunătăți, vor fi probleme cu banii pentru toată lumea.
Și atunci e clar că vom trece la renegocieri cu jucătoarele. Există posibilitatea, pentru cazuri de forță majoră, ca sportivii să nu fie de acord și atunci se va ajunge la rezilieri de contracte”, a explicat Verigeanu.
Tadici: „Cine-și mai permite salarii de 80.000 de lei pe lună?”
Gheorghe Tadici, antrenorul de la HC Zalău, ridică și el o problemă legată de șomajul tehnic în care ar trebui să intre sportivii și antrenorii.
„Legea spune că doar 75% dintre angajați pot intra în șomaj tehnic. Și cum îi alegem, unii merg în continuare la antrenamente, ăia 25 la sută?", întreabă Tadici. "În plus, primind bani de la buget, dacă nu iei această măsură, vine Curtea de Conturi și te trage de mânecă. Cum să facem?”.
Cel care conduce destinele clubului din Zalău e categoric. „Cluburile mici vor supraviețui mai ușor. Se va reglementa acum și situația salariilor exorbitante. Cum să plătești tu, club, cu 80.000 de lei pe lună?", a încheiat Tadici.
17.500 de euro nete cel mai mare salariu din sportul românesc, din afara fotbalului. El aparține Cristinei Neagu de la CSM. Dacă va intra în șomah tehnic, Neagu ar urma să primească 4.072 de lei