SPORTURI  »  HANDBAL  »  HCM CONSTANŢA

Mister Speed » Alexandru Csepreghi e cel mai promiţător handbalist român!

Articol de - Publicat sambata, 02 octombrie 2010 00:00

Interul stînga al campioanei HCM Constanţa şi al "naţionalei", Alexandru Csepreghi, aruncă mingea cu aproape 150 de km/h.

Are 23 de ani şi e cel mai promiţător tînăr jucător român. S-a calificat cu "naţionala" la CM 2011, iar cu HCM a ajuns în "optimile" Ligii Campionilor.

Fiul unei foste handbaliste, Maria Pop, care a bifat şi cîteva selecţii în echipa naţională, Alex a crescut în sala din Baia Mare. Mingea a fost prima lui jucărie. "Toată lumea mă răsfăţa pentru că eram singurul copil de acolo. Nici nu mă gîndeam pe vremea aceea că voi face sport. Handbalul m-a prins abia pe la 12 ani, cînd am şi jucat primul meci. Am urcat apoi la juniori, unde aveam o echipă foarte bună, dar nu stăteam prea bine cu banii. Eram club privat şi ne autofinanţam, motiv pentru care a trebuit să muncim de zece ori mai mult decît alţii. Nu am reuşit niciodată să cîştigăm titlul naţional, ne-am oprit la argint", îşi aminteşte Csepreghi.

Saltul la HC Minaur Baia Mare s-a produs la vîrsta majoratului. Culmea, chiar într-un meci cu HCM Constanţa! "Nu am apucat să joc decît cîteva minute. Îmi tremurau picioarele de emoţie, mai ales că debutam în faţa campioanei. Am primit repede o eliminare de două minute pentru un fault la Băiceanu şi asta a fost tot. După vreo trei luni, singurul rival de pe postul de inter stînga, un ucrainean, a plecat şi m-am trezit titular.
Nu exista presiune, eram doar un puşti pe care toată lumea îl încuraja şi, indiferent ce făceam, jucam meci de meci", povesteşte el. După un an bun, a venit oferta campioanei şi Csepreghi a plecat pe Litoral, la peste 1.000 de kilometri de casă.

Reinventat de Kurtes
Primul an la Constanţa a fost greu. În faţa unei concurenţe puternice, a jucat puţin şi nu a putut bifa primul titlu de campion din carieră. Venirea regretatului Zoran Kurtes pe banca tehnică a schimbat însă totul. "Am venit de la Baia Mare împreună cu Mureşan, amîndoi eram priviţi doar ca nişte speranţe. Am învăţat de la meci la meci că trebuie să fii mai responsabil şi să găseşti cea mai bună soluţie în teren. Zoran a fost antrenorul care m-a făcut handbalist. El mi-a spus cum să văd jocul, ce trebuie să fac pe teren. M-a învăţat că nu e totul să dai gol, ci trebuie să ştii cum să-ţi ajuţi colegii în teren. Mi-a spus că, dacă-l voi asculta, voi ajunge cel mai bun jucător din România. Tot Zoran m-a pus în centru, pentru că este postul de unde trebuie să iei decizii. Asta mi-a dat încredere", spune Csepreghi.

Sfaturile antrenorului sîrb au dat rezultate. În palmaresul lui Csepreghi au apărut două titluri de campion şi o calificare istorică în "optimile" Ligii Campionilor. Contribuţia sa a fost remarcată rapid de marile nume din Europa. La finalul sezonului trecut, l-au vrut FC Barcelona, Valladolid, Veszprem şi Rhein-Neckar Löwen. A rămas însă la Constanţa, din două motive: HCM şi Kurtes. Ultimul şi-a luat adio în mod tragic, decedînd la doar cîteva zile după cîştigarea titlului. În amintirea fostului tehnician, Alex şi-a făcut un tatuaj pe antebraţul mîinii drepte: două mîini împreunate în rugăciune, o cruce, un rozariu şi o floare de lotus. În amintirea lui, vrea să ajungă un jucător mare. Are şi timpul, şi calităţile s-o facă.

Înnebunit de viteză
Secretul ascensiunii lui Csepreghi stă în puterea fantastică a aruncărilor sale. Mingea trimisă spre poartă de uriaşul de 1,94 metri şi 105 kilograme ajunge la 150 de kilometri pe oră. "Îmi amintesc că, la un amical cu Ucraina, am aruncat de pe picioare, am lovit un adversar în plină figură şi i-am spart arcada şi pometele", exemplifică Alex. E pasionat de viteză şi în viaţa de zi cu zi. "Conduc o Skoda Octavia Racing, dar în România nu ai unde să mergi tare. La Baia Mare se organizează raliuri, m-am urcat la volanul unei astfel de maşini şi am făcut drift-uri. Cea mai mare viteză pe care am atins-o este 230 de kilometri pe oră. Îmi plac filmele cu maşini de curse, iar printre favoritele mele se numără Fast and Furios", mărturiseşte Csepreghi (foto). 

"Mama m-a învăţat primii paşi în handbal. Mi-a dat sfaturi doar în apărare, despre care mi-a spus că nu este ştiinţă, ci suflet"
ALEXANDRU CSEPREGHI

"Peste cinci ani, mă văd jucînd la o echipă din Germania şi, de ce nu?, căpitanul naţionalei României"
ALEXANDRU CSEPREGHI

"Idolul meu este Karabatic. Îmi place stilul său, cu aruncări în forţă, şi încerc să fac la fel"
ALEXANDRU CSEPREGHI

28 este numărul de pe tricou, acelaşi cu data naşterii sale, 28 martie 1987

Vacanţa în Jamaica sau Mexic
În această vară, Csepreghi a trăit unul dintre cele mai importante momente din viaţă, căsătorindu-se cu Mădălina (foto). "Sîntem împreună de cinci ani, de la venirea la Constanţa stăm împreună şi am considerat că este momentul să facem acest pas", a spus jucătorul HCM-ului. "Nu am avut timp de luna de miere, am fost doar cîteva zile într-o staţiune din Ungaria. Vrem ca în vara anului viitor să mergem în Jamaica sau Mexic", a spus Mădălina.

Misiune imposibilă
Campioana României, HCM Constanţa, va juca azi, de la ora 16:30 (direct DigiSport), a doua partidă din grupa D a Ligii Campionilor. "Marinarii" întîlnesc în deplasare echipa germană Flensburg Handewitt. Ambele formaţii au pierdut în runda inaugurală: Constanţa, 23-33 cu RK Zagreb, pe teren propriu, iar Flensburg, 19-27 cu Ciudad Real, în Spania. Nemţii pornesc clar cu prima şansă avînd în lot multe supervedete. Şase handbalişti danezi, patru suedezi, un sîrb, un austriac şi un ungur. Flensburg a jucat de două ori finala Ligii, în 2004 şi 2007.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali plătește salariile la încă o echipă din Superliga: „A promis că ne trimite banii”
Superliga
Gigi Becali plătește salariile la încă o echipă din Superliga: „A promis că ne trimite banii”
Imaginile zilei vin de la Catedrala Patriarhală » Cum s-a afișat Gigi Becali de Bobotează: în bocanci și pantaloni de piele
Diverse
Imaginile zilei vin de la Catedrala Patriarhală » Cum s-a afișat Gigi Becali de Bobotează: în bocanci și pantaloni de piele
Cristina Ich, fosta iubită a lui Alex Pițurcă, a fost cerută în căsătorie: „Este logodnicul meu!”
Stiri extrasport
Cristina Ich, fosta iubită a lui Alex Pițurcă, a fost cerută în căsătorie: „Este logodnicul meu!”

Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”

Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”


Comentarii (1)
beky
beky  •  02 Octombrie 2010, 08:32

Alex este nascut in Baia Mare in acelas an,luna si zi 28.03.1987 cu Melinda Geiger amandoi au fost formati ca handbalisti de reala performanta la scoala de handbal din baia mare dar asa cum l-am pierdut pe Alex din orasul nostru asa o vom pierde si pe MELINDA care va pleca si ea pentru ca baia mare nu are bani sa-si tina jucatori formati si crescuti acasa

Vezi toate comentariile (1)
Comentează