Articol de Ionuţ Coman - Publicat sambata, 16 februarie 2019 23:37
Dobrogea Sud Constanța a cedat clar în duelul cu FC Porto, o echipă mult superioară din punct de vedere tactic și fizic.
Planul constănțenilor de a trece de grupele Cupei EHF începe să devină o simplă himeră după doar două meciuri. Și nu neapărat din cauza rezultatelor, ci a jocului mult sub așteptări.
Dacă în runda inaugurală, la Holstebro, au cedat în fața danezilor după un final dezastruos, prima apariție pe teren propriu a fost un adevărat coșmar. Elevii lui Zvonko Sundovski au pierdut fără drept de apel în fața celor de la FC Porto, 29-35, dar diferența de pe tabela de marcaj nu arată decât în mică măsură superioritatea oaspeților. Primul șoc s-a produs încă de la intrarea pe teren a celor două combatante.
În comparație cu portughezii, gazdele păreau niște juniori aflați la vârsta pubertății. Înalți, masivi, cu o musculatură de culturiști, adversarii au creat panică încă din start. Și s-au instalat la conducere din primele minute, mai ales datorită paselor minunate inventate de "ochelaristul" Rui Silva. Descumpăniți în fața superiorității fizice evidente a portughezilor, constănțenii au pierdut și duelul tactic. Condusă de pe bancă de fostul mare handbalist suedez Magnus Andersson, FC Porto a scos tot timpul portarul pe faza ofensivă și a hărțuit apărarea prin cei doi pivoți uriași, Iturizza și Hernandez. Drept urmare, avantajul oaspeților a crescut constant, ajungând la șase lungimi.
Au scăpat de umilință
La reluare, constănțenii au forțat din nou, au reușit să înscrie mai des și mai ușor, dar lipsa de agresivitate din defensivă le-a blocat orice șansă de revenire, în ciuda paradelor lui Mitrevski și Iancu. Mai mult, diferența a luat proporții, crescând la 9 goluri, 21-30 la jumătatea reprizei secunde, iar HCDS risca să fie umilită în fața propriului public. Noroc că portughezii au redus motoarele și au trimis în teren rezervele, iar scorul s-a mai îndulcit spre final. "Am încercat să-i surprindem, dar am început slab jocul. Apoi, am schimbat mai multe sisteme, dar nu a mers nimic. Dacă apărarea nu merge, este imposibil să câștigi. Iar ei ne-au dominat clar la duelurile unu la unu. Este clar, au fost mai buni. Dar încă sunt șanse de calificare, de ce să nu câștigăm toate meciurile rămase?", a spus la final Zvonko Sundovski.
HCDS Constanța - FC Porto 29 -35
HCDS Constanța: Crnoglavac 6, Kevici 5, Mladenovici 5, Nikolici 4, Buricea 3, Vujovici 2, Malinovici 2, Nistor 1, Chikovani 1.
Antrenor: Zvonko Sundovski
FC Porto: Soares 8, R. Silva 4, Hernandez 4, Areia 4, Mbengue 3, A. Gomes 3, Magalhaes 3, M. Alves 2, Salina 2, Branquinho 2.
Antrenor: Magnus Andersson
"Jucătorii mei sunt ca niște monștri"
La final, Magnus Andersson a recunoscut că nu se aștepta ca echipa lui să se impună atât de clar, mai ales după ce văzuse evoluția constănțenilor la Holstebro. "Am făcut un meci bun, sunt mulțumit și de joc, și de rezultat. M-am temut la început, pentru că marcam mai greu și recunosc că nu mă așteptam să câștigăm așa de ușor", a spus antrenorul suedez, care a comentat cu umor superioritatea fizică a jucătorilor săi: "Am fost și eu surprins de statura lor când am venit la echipă. Sunt adevărați monștri, foarte puternici, dar nu este vorba doar despre partea fizică. Avem o echipă cu mare potențial și putem progresa".
Bugete asemănătoare
În ciuda diferenței evidente de valoare, cele două echipe au bugete la același nivel, peste 2 milioane de euro fiecare. Oficialii portughezi au dezvăluit însă că mizează foarte mult pe departamentul de scouting, care a reușit să aducă trei jucători cubanezi de valoare, dar și pe promovarea jucătorilor tineri. "Noi nu ne permitem să plătim salarii ca Benfica sau Sporting, dar căutăm să aducem jucători de valoare pe bani mai puțini și să creștem jucători. Se pare că am reușit, ținând cont că suntem pe primul loc în campionat, cu o singură înfrângere", a explicat antrenorul Magnus Andersson.
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”