Articol de Marian Ursescu - Publicat luni, 08 martie 2021 13:53 / Actualizat vineri, 12 martie 2021 10:45
Goran Kurtes: „România e a doua mea casă!”. Cum a ajuns sârbul la SCM Rm. Vâlcea după două perioade în care a fost „principal” la echipe din România
Goran Kurtes (53 de ani) a ajuns la SCM Rm. Vâlcea la începutul sezonului, fiind adus de "principalul" Florentin Pera. "Ne-am cunoscut la un seminar pentru Master Coach la Kragujevac. De atunci am păstrat legătura. Când m-a sunat să-mi propună să vin să-l ajut la echipă am fost foarte încântat", povestește Goran. Nu era "străin" de România până să vină la Rm. Vâlcea. Mai antrenase două echipe în Liga Națională.
„Fratele meu m-a adus în România!”
Goran a ajuns pentru prima dată în România în 2009, la Tomis Constanța. "Fratele meu, Zoran antrena campioana HCM Constanța și el m-a recomandat. Plecase Dumitru Muși de la echipă și am venit eu. Am stat șase luni. Am avut rezultate bune, dar am fost demis, lăsând echipa pe locul 5", își amintește Goran. Ține și acum minte numele unor jucătoare cu care a lucrat. "Am avut parte de o echipă foarte unită, era o atmosferă foarte bună, cu Pîrîianu, cu Druțu, cu Zamfir", spune sârbul. A plecat acasă, la Novi Sad, dar nu peste mult timp, a venit vestea cutremurătoare: fratele său a murit. "M-au sunat cei de la club. M-am urcat într-o mașină cu soția lui Zoran și am venit la Constanța. A fost foarte greu să-mi iau fratele acasă mort", povestește Goran. Ochii i se umezesc. "Am fost foarte legați sufletește, ne-am înțeles extraordinar. Zoran era mai mare decât mine cu trei ani", explică Goran.
Zoran Kurtes (44 de ani), tehnicianul care izbutise o performanţă unică pentru România, la acea vreme, calificarea HCM Constanța în optimile de finală ale Ligii Campionilor, urmărea un meci de baschet când şi-a găsit tragicul sfârşit! Alături de Kurtes, în camera de hotel se mai afla şi Pedja Klasovici, fost baschetbalist la Steaua. Moartea lui Kurtes a fost atât de rapidă, încât prietenul său nici nu şi-a dat seama, într-o primă fază! Doar un zgomot care semăna cu un sforăit i-a atras atenţia, apoi şi-a dat seama că antrenorul nu mai respira!
La patru ani de la tragica veste, Goran Kurtes avea să se întoarcă în România. "CSM Ploiești mi-a făcut o ofertă. Începuseră prost campionatul și au rupt înțelegerea cu Gheorghe Covaciu. Am venit eu, am terminat pe locul 8 sezonul, am prins play-off-ul. Mi-au spus că prelungim contractul, că sunt mulțumiți, dar apoi nu știu de ce, s-au răzgândit. În locul meu a venit Neven Hrupec, atrenorul de la Brăila, de acum", a continuat Goran Kurtes.
A învățat românește singur
Goran vorbește foarte bine românește, a învățat chiar de la prima sa descindere în România. "La Constanța eram singur, apoi la Ploiești la fel. Nu am avut ce face. Am învățat singur, cuvânt cu cuvânt. Gramatica voastră e grea, nu pot să cum se spune, conjug verbele", mărturisește Goran. Dar face progrese de la zi la zi, mai ales că are mulți prieteni. "Am amici și la Constanța, dar acum și la Rm. Vâlcea. Cu toții vorbesc românește și asta mă ajută foarte mult", explică sârbul.
A jucat în naționala Serbiei
Goran Kurtes a fost component al "naționalei" Serbiei și a jucat pe postul de extremă stânga. "Am făcut parte dintr-o generație foarte bună, cu jucători valoroși. Eu nu am avut prea multe selecții, m-am dedicat apoi antrenoratului", spune Goran. Nenad Peruničići, fosta extremă dreapta care a trecut pe la Kiel, Barcelona și a marcat peste 500 de goluri pentru Serbia și Dragan Škrbić, fostul pivot al Barcelonei, au fost coechipieri cu Goran. De asemenea, fostul mare portar Arpad Sterbik, a jucat la RK Jugovic alături de antrenorul SCM Rm. Vâlcea.
Fetița e în reprezentativa de fotbal a Serbiei
Goran Kurtes este singur la Rm. Vâlcea, soția și cei doi copii au rămas în Serbia, la Novi Sad. "E foarte greu în această perioadă, cu pandemia. Nici măcar nu au putut să mă viziteze", spune Goran. Băiatul său, Nikola are 24 de ani și a jucat și el handbal, dar s-a lăsat. Fetița în schimb, Nevena (13 ani) moștenește gena tatălui. "Nu i-a plăcut însă la handbal. Am dus-o la handbal, dar a vrut fotbal. Joacă fotbal și a ajuns în naționala de junioare a Serbiei". se mândrește Goran. Așteaptă să treacă această perioadă de pandemie pentru a-și aduce fetița la Rm. Vâlcea. "E un oraș foarte frumos, liniștit, sincer m-aș muta aici fără probleme", încheie Goran.
"Ne batem cu CSM București până la capăt!"
Goran Kurtes e foarte dezamăgit pentru scorul înregistrat sâmbătă în prima manșă din optimile de finală ale Ligii Campionilor, 24-33 cu CSM București. "Am făcut multe greșeli, portarul lor a făcut diferența. Noi ne-am grăbit și pe final, în loc să se termine meciul la patru-cinci goluri, s-a terminat la nouă. Acum e greu să ne calificăm, imposibil. Dar ne vom lupta cu CSM București până la capăt. Și în campionat, încercăm să le punem probleme, deși au cea mai bună echipă", a concluzionat Goran.
Presa internațională vuiește după ce România - Kosovo a fost abandonat: „Haos!”