Articol de Marian Ursescu - Publicat sambata, 13 octombrie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 12 octombrie 2012 19:30
Oltchim are drept obiectiv cîştigarea trofeului în sezonul în care clubul a trecut prin mari probleme financiare. Clujul e debutantă în Ligă şi speră la evoluţii remarcabile.
Pentru prima dată în istoria celei mai importante competiţii europene intercluburi, România va avea două echipe la start. În afara campioanei Oltchim Rm. Vîlcea, semifinalistă în sezonul trecut, Jolidon Cluj a trecut de preliminarii şi a acces între cele mai bune 16 echipe din Europa!
Nisipuri mişcătoare
"Galacticele" de la Oltchim, finaliste în 2010, au drept obiectiv în acest sezon cîştigarea trofeului. Într-un sezon în care au fost aduse jucătoare de mare valoare precum Silvia Navarro şi Alexandrina Barbosa (Itxako), Amandine Leynaud şi Allison Pineau (Metz), Katarina Bulatovici (Buducnost), dar şi antrenor danez, Jakob Vestergaard, Oltchim a fost aproape de a nu se înscrie în Ligă!
Retragerea sponsorului principal, Combinatul Oltchim, a lăsat echipa în aer. Fără sprijin financiar, s-a pus problema desfiinţării. Au fost găsite în cele din urmă soluţii şi vîlcencele visează din nou frumos.
"Cei din club au muncit din greu pentru a găsi resurse şi a asigura viitorul financiar. Noi am încercat să ne concentrăm doar asupra a ceea ce vrem să realizăm la Vîlcea. Lucrurile nu sînt perfecte, dar noi ne pregătim doar cu gîndul la cîştigarea Ligii", a declarat antrenorul Jakob Vestergaard.
Tracul debutului
De partea cealaltă, Jolidon Cluj a reuşit calificarea în grupele Ligii după două încercări nereuşite. Victoria din finala turneului preliminar, cu vicecampioana Rusiei, Rostov Don, le-a dat aripi ardelencelor, care-şi încearcă acum norocul într-o grupă infernală, cu principala favorită la cîştigarea trofeului, Györ, şi cu două fost deţinătoare ale Ligii: Podravka Koprivnica şi Krim Ljubljana.
"Nimeni nu ne dădea şanse să ajungem aici. Acum, că am intrat la masa bogaţilor, ne dorim evoluţii cît mai bune. Nu avem presiune asupra noastră, noi trebuie să ne gîndim să facem doar meciuri cît mai bune", a declarat interul stînga al Clujului, Mihaela Tivadar.
Jolidon vizează locul trei în grupă pentru a putea continua mai departe în Europa, în a doua competiţie ca valoare, Cupa Cupelor.
Grupa A
Oltchim Rm. Vîlcea (România)
Randers HK (Danemarca)
Hypo Viena (Austria)
Buxtehuder SV (Ger)
Programul meciurilor
14:10: Oltchim-Hypo Viena
20:10: Buxtehuder-Oltchim
27:10: Randers-Oltchim
04:11: Oltchim-Randers
11:11: Hypo-Oltchim
18:11: Oltchim-Buxtehuder
Grupa B
Györ Audi Eto (Ungaria)
Krim Ljubljana (Slovenia)
Podravka Koprivnica (Croaţia)
Jolidon Cluj (România)
Programul meciurilor
14:10: Krim-Cluj
20:10: Cluj-Györ
27:10: Cluj-Podravka
04:11: Podravka-Cluj
11:11: Cluj-Krim
17:11: Györ-Cluj
Grupa C
Larvik (Norvegia)
Dinamo Volgograd (Rusia)
IK Savehof (Suedia)
FTC Budapesta (Ungaria)
Grupa D
Buducnost Podgorica (Muntenegru)
Thuringer HC (Germania)
Zvezda Zvenigorod (Rusia)
Viborg HK (Danemarca)
3 milioane de euro e bugetul Oltchimului în acest sezon. Clujul mizează pe 800.000 de euro
Curiozităţi din Ligă
- 11 jucătoare străine are în lot Krim Ljubljana, cele mai multe. La polul opus e Savehof, campioana Suediei, fără nici una
- 7 din cele 16 echipe prezente la start au cîştigat Liga Campionilor: Hypo Viena (8 ori), Viborg (3), Krim Ljubljana (2), Zvezda Zvenigorod, Buducnost Podgorica, Larvik şi Podravka (cîte o dată)
- 5 ţări au cîte două echipe în Ligă: România, Ungaria, Germania, Danemarca şi Rusia
- 200.000 de euro pe sezon e cel mai mare contract al unei jucătoare în Champions League: Katrine Lunde Haraldsen şi Heidi Loke (ambele de la Györ)
- 36 de kilograme cîntăreşte trofeul Ligii Campionilor
- 13 titluri are în palmares Spartak Kiev, toate cîştigate ca reprezentantă a URSS. Ultimul dintre ele cucerit în 1988
- Oltchim şi Györ sînt singurele echipe cu antrenori noi: danezul Jakob Vestergaard, respectiv spaniolul Martin Ambros
- Gheorghe Covaciu, antrenorul Clujului, e tehnicianul care a stat cel mai mult pe banca echipei sale din cei 16 din Liga Campionilor. Covaciu e la Cluj din 2007
- Rusia are cele mai multe jucătoare în Ligă: 44, dar 42 dintre acestea vin de la Zvezda şi Dinamo Volgograd, care au cele mai numeroase loturi. Urmează Germania cu 34, Ungaria cu 33 de reprezentante, Danemarca şi România cu cîte 29
- Brazilia e naţiunea cu cele mai multe reprezentante din afara Europei: 12. Opt dintre acestea joacă la Hypo Viena
- Handbaliste din 24 de ţări joacă la cele 16 echipe de Ligă. Din afara Europei sînt însă doar două naţiuni: Brazilia şi Tunisia
Adversarii Oltchimului
Hypo Viena: Samba do Brasil
Echipa antrenată de ungurul Andras Nemeth vorbeşte portugheza. Din lotul de 14 handbaliste, nu mai puţin de 8 sînt brazilience. Oltchim şi Hypo s-au întîlnit ultima dată în sezonul 2009-2010, vîlcencele cîştigînd ambele dispute. Hypo nu mai reprezintă forţa de altădată, după ce magnatul Gunnar Prokop s-a retras în 2010.
"Oltchim e favorită la cîştigarea Ligii, dar doar dacă îşi rezolvă situaţia financiară. Se va bate cu Györ pentru titlu" (Andras Nemeth, antrenor Hypo Viena)
Buxtehuder SV: Ghinioanele se ţin scai
Vicecampioana Germaniei a reuşit calificarea în Ligă după ce a trecut de preliminarii, învingînd în finală, în deplasare, pe norvegiencele de la Byasen Trondheim. Formaţia pregătită de Dirk Leun a pierdut nu mai puţin de patru dintre titulare.
Pe lîngă căpitanul Isabell Klein, care a suferit o ruptură de ligamente într-un meci Germania-Ungaria, Buxtehuder nu mai poate conta pe olandeza Diane Lamein, accidentată grav la genunchi. În disputa cu Trondheim, Katja Langkeit a suferit şi ea o ruptură de ligamente, iar ultima pe lista ghinionistelor a fost Randy Bulau, care şi-a rupt piciorul în meciul de campionat cu Trier.
Randers HK: Vis împlinit
După două finale consecutive pierdute, Randers a cîştigat sezonul trecut pentru prima dată titlul în Danemarca. Echipa a piedut între timp şapte dintre jucătoare, dar a adus în locul lor altele. Cele mai sonore veniri sînt cele ale spaniolei Macarena Aguillar şi a franţuzoaicei Sirama Dembele.
"Vom lupta pentru locul doi. Să ieşim din grupă pentru că primul loc pare deja acontat de Vîlcea", a declarat antrenorul Jan Leslie.
"Eu cred că Vîlcea, Györ şi Krim vor ajunge sigur în semifinale. A patra echipă se va alege între Larvik şi FTC Budapesta. Vîlcea are prima şansă apoi, au cel mai bun grup valoric" (Jan Leslie, antrenor Randers)
Adversarii Clujului
Audi Eto Györ: Favorita numărul 1
Şapte finale europene a jucat în cupele europene Györ. Nu a cîştigat nici una. Anul trecut, după ce a eliminat Oltchimul, în semifinale, a pierdut titlul în faţa celor de la Buducnost. "An de an ne-am propus să cîştigăm trofeul. Sper ca anul acesta să ne ducem visul pînă la capăt", a declarat Anita Gorbicz, căpitanul Györului.
Campioana Ungariei are un nou antrenor, fostul tehnician al celor de la Itxako, Martin Ambros. "Avem un grup valoros, dar sînt şi alte echipe sensibil egale. Vîlcea, Viborg şi Ljubljana au şi ele o bună şansă de a ajunge în finală", a spus ibericul.
Krim Ljubljana: Transferuri pe bandă rulantă
Krim Ljubljana e echipa cu cele mai multe transferuri faţă de sezonul trecut. Formaţia antrenată de Tonje Tiselj s-a fortificat cu handbaliste de mare valoare precum Carmen Martin, Susann Müller, Nina Wörz, Linnea Torstensson sau Gabriella Kain. Campioana Sloveniei nu poate conta însă, momentan, pe extrema Martin şi pe golgeterul său, Andrea Penezici, accidentate.
Podravka Koprivnica: Adversarul abordabil
Podravka Koprivnica mizează pe un grup numeros de internaţionale croate, Tatari, Pusici, Zderici, Horvath, Gace, Jelcici sau Milanovici Litre. "Avem o grupă puternică, Györ şi Krim Ljubljana sînt mari favorite. Noi şi Clujul ne vom bate pentru locul trei, dar cred că sîntem capabile de surprize", a declarat antrenorul Neven Hrupec.
"Numărul unu pentru mine este Györ, urmată de Oltchim şi Krim. Sînt echipele cu cele mai solide loturi, dar Györ e favorită la cîştigarea Ligii" (Neven Hrupec, antrenor Podravka)
Favoritele la cîştigarea Ligii
Györ: 2,50
Oltchim: 3,25
Larvik: 11,00
Cluj: 101,00