Articol de Cătălin Tolontan, Răzvan Luţac - Publicat sambata, 17 august 2019 11:25
Libertatea a luat legătura cu un specialist INML, după ce DIICOT a anunțat că nu s-a putut stabili un profil ADN în cazul fragmentelor osoase găsite în pădurea de lângă Caracal, din cauza stării de calcinare.
Specialistul a explicat, pe înțelesul tuturor, de ce nu s-a putut stabili ale cui sunt osemintele găsite după indicațiile lui Gheorghe Dincă
– Ne puteți explica, vă rugăm, ce înseamnă nu au putut fi identificate?
– Starea avansată de degradare nu a permis obținerea unui profil genetic, aceste oase fiind cu mult mai degradate ca cele găsite în butoi. Interventia termică, probabil și chimică, expunerea la elementele naturii au contribuit la aceste rezultate.
– Ne scuzați, cum adică intervenție chimică?
– La întrebarea asta probabil v-ar răspunde mai bine cineva din rândul anchetatorilor, dar presupunem că au fost folosite substanțe chimice pentru întreținerea focului.
– OK, înțelegem că focul a fost întreținut cu substanțe chimice și în butoi. Care e diferența?
– Probabil, modul de lucru a fost același, însă expunerea la mediu și perioada petrecută în natură au făcut diferența.
– Care este pasul următor? Veți încerca reluarea procesului?
– Da, de aseară au fost reluate procedurile în încercarea de a obține un profil genetic. Da, se mai încearcă, e de datoria noastră să facem tot ceea ce ne stă în puteri. Nu promitem minuni.
– Exista șansa ca altundeva în lume să se poată identifica sau normele știintifice pot fi îndeplinite tehnologic aici?
– Se întâmplă oriunde în lume ca o probă biologică să nu poată fi identificată genetic, aici o influență capitală având elementele amintite mai sus. Cât despre tehnologia de care dispune INML, vă pot spune că este aceeași care poate fi găsită și în laboratoare internaționale, protocoalele de lucru fiind unele în acord cu standardele internaționale.
Opinia publică trebuie să înțeleagă că aceste rezultate nu arată o incapacitate sau o neputință.
- Când se vor da următoarele rezultate?
-Asta înseamnă genetica judiciară. Nu mereu probele ies din prima, mai ales când vorbim despre probe atât de dificile. Ideal ar fi ca toate să iasă din prima cu costuri minime și efort minim astfel încât să le oferim anchetatorilor în cel mai scurt timp posibil. Un rezultat ca cel prezentat te face să revii la masa de lucru, să reeșantionezi, să reiei totul de la zero în speranța că vei găsi acea probă care poate fi valorificată. Ceea ce s-a lucrat în perioada asta, ca probe de os, corespunde unui laborator cu mult mai mult personal și mai multe resurse. S-a lucrat intens astfel incât a fost redus foarte mult timpul. Rezultatele noi se vor da în cursul săptămânii viitoare.