Articol de GSP - Publicat miercuri, 16 ianuarie 2019 07:00
Eugen Sandu, comisarul Gărzii de Mediu și autorul accidentului, a fost trimis în judecată după trei ani! Abia acum i-au ridicat și dreptul de a conduce
de Adriana Oprea și Cătălin Tolontan
Pe 28 decembrie 2018, procurorii ieșeni l-au trimis în fața judecătorilor pe Eugen Sandu, comisarul Gărzii de Mediu Iași, cel care pe 2 decembrie 2015 a călcat-o pe trecerea de pietoni pe Ana Maria Tănasă, fata care de trei ani își mișcă doar ochii.
Tot acum, la trei ani de la accident, procurorii i-au ridicat bărbatului și dreptul de a conduce mașina! Până în acest moment, Eugen Sandu a stat nestingherit la volan.
Cazul dramatic din Valea Lupului, comuna de lângă Iași, a revenit în atenția publică prin expunerea din presă.
Chiar de Ziua Națională, Libertatea a publicat „Ana de 1 Decembrie”, primul episod al unui ciclu de articole despre cum poate fi mușamalizat, de către Poliție și Procuratură, un accident asupra unei fete simple, părăsită la naștere și adoptată de o familie de țărani. Pe 2 decembrie 2015, Ana Tănasă, 15 ani, elevă în clasa a IX-a, este spulberată pe trecerea de pietoni.
Accidentul o lasă în comă, din care iese, după câteva luni, cu un diagnostic implacabil: tetrapareză spastică. Își mișcă doar ochii, iar „funcțiile congnitive ale fetei sunt reduse la cele ale unui copil de câțiva ani”, potrivit medicilor care o tratează.
Familia Olariu, din Valea Lupului, cea care o luase de la vârsta de 3 ani acasă la ea, nu o părăsește pe Ana. Dar statul, da, o abandonează și pe ea, și cazul!
Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași tergiversează cercetările, chiar și după ce două instanțe atrag atenția procurorilor că trebuie să încheie dosarul. Abia după ce tot procesul de mușamalizare devine public, procurorii fac într-o lună ce nu făcuseră în 36 de luni!
Brusc, pe 28 decembrie 2018 dosarul e trimis în instanță. Cazul este în camera preliminară, acolo unde se verifică procedura Parchetului. Termenul de cereri și excepții este pe 11 februarie 2019 și se așteaptă contestațiile părților și verificarea judecătorului.
Faptul că accidentele s-au repetat, în zonă înregistrându-se 2 morți și 14 răniți în ultimii cinci ani, conform Poliției Iași, i-a făcut pe locuitori să se revolte pur și simplu. În ultima lună, oamenii din Valea Lupului au blocat de mai multe ori trecerile de pietoni periculoase.
Până în acest moment, răspunsul autorităților este acela că nu se pot instala pasarele.
„Nu știam că șoferul a fost trimis în judecată! Acum aflu. Mă bucur că nu mai are dreptul să conducă o mașină”, a spus Maria Olariu, mama de suflet a fetei, aflată la București pentru tratamentul Anei.
Presa internațională vuiește după ce România - Kosovo a fost abandonat: „Haos!”