Articol de Roxana Fleşeru, Raed Krishan (video) - Publicat miercuri, 17 iulie 2024 14:00 / Actualizat miercuri, 17 iulie 2024 15:16
Italianul Antonio Colamonici (53 de ani), antrenorul lotului olimpic de canotaj, se află la a doua ediție de Jocuri Olimpice alături de sportivii români, după Tokyo 2020. El vorbește despre nivelul canotorilor tricolori, dar și despre cum se raportează la emoțiile de concurs.
A venit în România după Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, acolo unde România cucerea o singură medalie, un bronz muncit și eroic la 8 plus 1 feminin. În timp, făcând modificări inteligente, dar ferme, a schimbat modul de lucru în cadrul lotului național, iar rezultatele au început să se vadă, până când au ajuns la un nivel de excelență ca pe vremuri.
Sau poate chiar mai mult, având în vedere că acum canotajul românesc acoperă și califică în finale mondiale, europene, echipaje în aproape toate probele. Antonio Colamonici vede lucrurile într-un mod diferit nu în ce privește volumul de muncă, ci mentalitatea, starea de spirit, lucrurile mărunte care învelesc procesul de antrenament și performanță.
La 3 ani după Tokyo, unde canotajul a adus României 3 din totalul de 4 medalii, se așteaptă lucruri mari la Paris din partea antrenorului care a revoluționat totul cu zâmbetul de buze. Ce spune el însă despre Jocurile care încep în 9 zile? Iată ce a exprimat după prezentarea oficială a lotului într-un interviu pentru GSP.
- Antonio, urmează Jocurile Olimpice de la Paris, au trecut trei ani de la precedentele, cum îi simți pe sportivii tăi?
- Îi văd foarte bine, sunt antrenor de șapte aici. Au făcut antrenamente fără probleme, fără mici interferențe. Acestea sunt semnale bune. Antrenamentele merg când sportivii sunt bucuroși, când sportivii simt că nu se sacrifică, atunci când sportivii înțeleg că atunci când sunt la antrenamente este singurul moment din viața lor când se simt bine.
Este locul lor, iar acest lucru l-am văzut în ultimii trei ani, iar în ultima perioadă a fost mai importantă această viziune. Eu cred mult că ei sunt gata, sunt pregătiți pentru rezultate foarte bune.
- În discursul tău ai spus că ei nu se vor stresa, cum ai reușit să-i aduci în această stare?
- Eu am filosofia mea. Cine merge la Jocurile Olimpice merge acolo pentru a se juca, jocul este joc și prima regulă a jocului este distracția. Cine se distrează câștigă. Eu nu înțeleg de ce sportivii se stresează, de ce se simt așa responsabili, responsabili de ce?
Dacă pierdem concursul, nu se opresc zilele, tot ne trezim dimineața, cerul e la locul lui, soarele răsare, nu se schimbă nimic. Așa nu mai e joc, asta este atitudinea mentală spre care trebuie să tindă fiecare sportiv, noi suntem bucuroși că jucăm și aceasta este regula.
- Noi avem o altă mentalitate, sportivul român este mereu apăsat de medalie, cum ai reușit s-o schimbi?
- Eu nu am reușit, eu îmi fac numai munca mea, cine mi-o urmărește bine, cine nu, e treaba lui. Aceasta este mentalitatea mea, eu când merg la concurs, eu sunt foarte liniștit. Pentru mine este o zi de petrecere, pentru mine este o zi frumoasă, nu simt că este complicat, că am o responsabilitate, eu nu am nicio responsabilitate. Federația, Comitetul Olimpic mă plătesc pentru a munci cu echipa, pentru a lăsa să crească echipa. Asta am făcut.
A câștiga un concurs nu depinde doar de noi, depinde și de adversari, eu am pierdut concurs cu sportivi foarte buni și cu o evoluție foarte frumoasă și am câștigat concurs cu sportivi slabi, deși adversarii au fost buni.
Eu nu pot să aștept numai medalii, eu urmăresc să facem un concurs frumos, un concurs bun, rezultatul depinde de mai multe variabile.
8 medaliia cucerit România la Campionatele Europene din 2024 de la Szeged, fiind pe locul al doilea în clasamentul pe medalii
Antonio Colamonci: „Sportivii sunt a doua familie. Mă simt mult român”
- Ai început să te simți mai bine în România după atâția ani petrecuți aici?
- Eu mă simt bine aici, eu mă simt mult român, pentru mine sportivii pe care i-ați văzut aici sunt a doua familie, acum înțeleg limba română, pentru mine e mai simplu să stau aici pentru a înțelege mentalitatea celor cu care vorbesc, iar asta m-a ajutat mult. Eu aici mă simt acasă, sunt fericit, sunt bine.
- Ai un mesaj pentru oamenii care-i vor urmări pe sportivii tăi la Paris?
- Noi suntem foarte bucuroși că facem canotaj, iar pentru mine canotajul este viața mea, este cel mai frumos sport din lume. Suntem bucuroși, nu avem nicio responsabilitate, nici obiectiv, singurul obiectiv este să facem ceva distractiv și din bucurie. Acesta este mesajul.
Eu am văzut în viața mea mulți sportivi care s-au schimbat, când erau tineri era posibil să le vezi în ochi o lumină frumoasă, după ce au atins rezultatul mare, această lumină s-a închis. Nu este acesta secretul, când crește, când se face mai matur, trebuie să ai cu tine toată experiența pe care ai acumulat-o, fără a pierde această lumină. Acest lucru este important, iar sportivii din toată lumea și sportivii mei nu trebuie să uite că sunt numai oameni.
Eu am citit pe Facebook interviuri cu sportivii, iar numele acestui interviu a fost eroi. Nu sunt eroi, sunt băieți și fete. Care fac ceva distractiv, frumos, bun. Nu suntem eroi, suntem numai oameni. Acesta este mesajul pe care trebuie să-l spună canotorii și sportivii.
3 medaliia cucerit lotul de canotaj la JO de la Tokyo din cele patru ale României, una de aur și două de argint
Lotul de canotaj pentru Jocurile Olimpice de la Paris
- FEMININ: Simona Radiş, Ancuţa Bodnar, Gianina Van Groningen, Ionela Cozmiuc, Ioana Vrînceanu, Denisa Tîlvescu, Andrada Moroşanu, Mădălina Moroşan, Emanuela Ciotău, Alexandra Ungureanu, Patricia Cireş, Larisa Bogdan, Maria Lehaci, Magdalena Rusu, Iulia Liliana Bălăucă, Adriana Adam, Roxana Anghel, Mădălina Bereş, Iuliana Buhuş, Geanina Juncanariu, Andreea Popa, Amalia Bereş, Victoria Petreanu, Mariana Dumitru, Cristina Drugă
- MASCULIN: Mihai Chiruţă, Andrei Cornea, Florin Enache, Leontin Nuţescu, Andrei Lungu, Florin Horodişteanu, Ioan Prundeanu, Florin Arteni, Claudiu Neamţu, Ştefan Berariu, Iulian Chelaru, Andrei Mândrilă, Laurenţiu Danciu, Mihăiţă Ţigănescu, Ciprian Tudosă, Constantin Adam, Sergiu Bejan, Bogdan Baitoc, Mugurel Semciuc, Marius Cozmiuc, Florin Lehaci, Adrian Munteanu, Alexandru Ciobică, Cristian Nicoară
(P) Petrom este sponsor principal al Federației Române de Canotaj și susține viitoarea generație de campioni prin programul „Energie pentru performanță”.
Decizia luată de Real Madrid după moartea lui Helmuth Duckadam » Gestul impresionant al spaniolilor