Articol de Luminița Paul - Publicat marti, 06 august 2024 14:28 / Actualizat marti, 06 august 2024 16:55
Zece antrenori fac parte din colectivul tehnic al lotului național de canotaj, coordonat de Antonio Colamonici. Patru dintre ei, Cosmin Boguș, Marcus Despina, Ciprian Atomei și Sorin Băhnărel, vor purta de acum eticheta strălucitoare de "antrenori ai unor bărci medaliate olimpic". Ei au povestit pentru GSP detalii și întâmplări inedite, și-au descris sportivii și propria pasiune pentru acest sport, cea care îi face să caute progresul în meseria lor.
Sportivii trag din greu la antrenamente, de dimineața devreme, aproape tot anul. Sportivii ajung la concursuri și suportă presiunea întrecerii. Sportivii urcă pe podium pentru că au fost puternici individual, dar și ca echipă și pentru că au fost bine pregătiți. Sunt fraze simple, aproape școlărești, care descriu realitatea de azi a canotajului românesc.
Pe marginea pistei de concurs însă, în flacăra emoțiilor, niște oameni pe biciclete străbat traseul cu ochii atenți și strigă îndemnuri, indicații. Când vine momentul laudelor și îmbrățișărilor, se trag deoparte. Ei sunt antrenorii. Fiecare are desemnată o barcă sau două de care se ocupă.
Sunt mereu acolo, zi de zi, toți foști canotori. Veronica Cochela, Doina Ignat, apoi, în ordine alfabetică, Dorin Alupei, Ciprian Atomei, Marius Băcăoanu, Sorin Băhnărel, Cosmin Boguș, Marcus Despina, Bogdan Macovei. Și cel care coordonează – Antonio Colamonici.
Patru dintre ei au pregătit bărci care au cucerit medalii pe pista de la Vaires-sur-Marne. GSP a stat de vorbă cu fiecare în parte, la puțin timp după încheierea întrecerilor, când emoțiile încă păstrau din căldura luptei, a efortului, a împlinirii.
Cosmin Boguș: „E o echipă de doi în care avem talentul lui Mutu și seriozitatea lui Chivu”
Cosmin Boguș este antrenor la loturile naționale din 2018. „Înainte am fost specialist în biomecanică sub comanda domnului Mircea Roman. Apoi mi s-a oferit șansa și am ales să fac pasul, să încep”, spune el.
La Jocurile Olimpice de la Paris a trăit intens cursele primilor campioni olimpici al României în proba de dublu vâsle, Andrei Cornea și Marian Enache.
Ce înseamnă să fie antrenor al unei bărci campioane olimpice? „Pentru mine e o provocare, una care continuă, pentru că eu am lucrat cu acești doi sportivi și anul trecut, doar că într-o formulă mai mare, în barca de patru vâsle, când am încercat și am și reușit calificarea pentru Jocurile Olimpice”, detaliază Boguș.
„E o provocare pentru că acum au rămas doar doi oameni, caractere diferite care se completează foarte bine, dar în același timp au și probleme diferite și bucurii diferite. Acum cred că e singura bucurie comună, dar de obicei sunt ca sarea și piperul și clar duc la o rețetă de succes”, îi descrie pe sportivi.
Aceste diferențe de temperament sunt, până la urmă, armonizate, și tehnic, și emoțional. Cum însă? Antrenorul povestește un episod semnificativ care arată cât de competitivi sunt cei doi campioni.
„Păstrăm un echilibru fragil, dar în același timp solid între seriozitate și glume. Glumim foarte mult. Chiar în momentele în care sunt cel mai tensionați, eu sunt cel care zâmbește și de multe ori am avut contre din punctul ăsta de vedere, ei spunând la un moment dat că am ajuns să modific filmările de pe apă”, povestește Cosmin Boguș râzând.
„Îi filmam cu telefonul pentru că ei simțeau că au o problemă și în momentul în care ne duceam la ponton și le dădeam telefonul, îmi spuneau că deja le-am modificat, că m-am mișcat foarte repede.
Facem foarte multe glume și suntem foarte serioși atunci când trebuie să fim serioși. E o muncă ușoară, aș putea spune, pentru că ei sunt deja niște profesioniști, conștiincioși, cu foarte mult bun-simț și e o plăcere să lucrez cu ei”, adaugă.
Apoi caracterizează inspirat această barcă de aur, apelând la comparația cu alt sport, cel mai popular în România. „Nu știu dacă se cade, dar aș putea face o referire și la fotbal. E o echipă de doi în care avem talentul lui Mutu și seriozitatea lui Chivu”.
Antrenorul a crezut în ei, deși în varianta restrânsă, pentru dublu vâsle, s-au format cu doar două luni înainte de Campionatele Europene din aprilie, unde au și cucerit titlul continental.
„Am avut acest motto, o replică circulă anul ăsta pe internet: «Trust the process»”. Înainte de Europene, asta am spus: «Trust the process» și atunci au câștigat. La genul acesta de sportivi, care sunt la început, totul e mai dinamic și încă neavând constanța și automat siguranța, rămân niște semne de întrebare.
La acel moment încă erau, dar munca excepțională depusă de ei anul acesta, seriozitatea n-aveau cum să nu fie răsplătite. Poate nu cu aur, dar o medalie sau o figură frumoasă era oarecum garantată, pentru că de muncit muncesc toți, munca te duce în finală, dar talentul, scânteia pot face diferența, iar ei au avut și munca, și talentul”, sintetizează Boguș evoluția și calitățile sportivilor săi.
Cum este însă el ca antrenor, ca stil, ca personalitate? „În primul rând, foarte pasionat și chiar dacă nu-mi place, cred că cea mai bună descriere mi-a făcut-o Antonio: acesta a spus că eu sunt genul de persoană care încearcă să omoare un porumbel cu kalașnikovul”, spune, râzând ușor.
„Într-adevăr, sunt genul care datorită pasiunii exagerate dezvolt foarte mult lucrurile, până acum mi-a adus succes, și în relația cu sportivii, și în rezultatele obținute, dar simt că atunci când nu mă implic, nu mai dau randament. Prefer să mă consum mai mult, să dezvolt lucrurile, dar să am succes”, încheie Cosmin Boguș.
Marcus Despina: „Barca e alcătuită din cele mai bune fete și atunci clar va fi rapidă”
Marcus Despina este antrenor la lotul național din martie 2013. Se ocupă de barca feminină de 8 plus 1 rame, neînvinsă în nicio cursă mare din 2022 până acum. Și care la Vaires-sur-Marne a absorbit un interval de două decenii, timp în care nu obținuse aurul olimpic.
Atunci, imediat, antrenorul arăta liniștit, parcă prea rezervat pentru succesul imens atins. O zi-două după însă, lucrurile se schimbaseră.
„Sunt fericit, sunt antrenorul responsabil al unei bărci care a devenit campioană olimpică. În ziua finalei n-am realizat foarte bine ce am făcut și ce s-a întâmplat, dar după o noapte de somn pot spune că da, după 20 de ani am reușit să recucerim aurul! Și cred că a fost cucerit cu un spectacol”, a spus el.
Barca de 8 plus 1 a fost numită deseori, și în anii 1990-2000, când era extrem de puternică, cea mai spectaculoasă, cea mai dorită, un fel de barcă-amiral a unei flote de aur.
„Este o barcă specială. Lucrăm cu fete extraordinare care își doresc să câștige. Barca e alcătuită din cele mai bune fete și atunci clar va fi rapidă”, elaborează Despina.
„Ca performanță, da, este neînvinsă până acum de la Munchen, Europenele din 2022, și eu discut cu fetele, le spun că optul e un premiu. În prima parte, bărcile mici funcționează și atunci optul va fi foarte rapid și într-adevăr aici am fost de nebătut”.
Fiind cea mai mare, barca inevitabil înglobează personalități diferite, stiluri diferite, moduri diferite de a reacționa, iar rolul antrenorului este de a le armoniza.
„Un antrenor este întotdeauna în spatele echipei. În primul rând reglează barca, mă refer la material, și după aceea unește oamenii, tehnic vorbind. Ca personalitate, așezarea în barcă este făcută în așa fel încât să putem să facem față și acestui aspect și e foarte important să fim aproape și să fim calmi. Cu cât suntem, noi, antrenorii mai calmi, cu atât echipa merge înainte”, explică el.
Este modest când vine vorba să se descrie ca antrenor. „Încă sunt prea tânăr să pot pune că mă pot descrie într-un fel, dar sunt foarte, foarte tipicar. Nu las nimic la întâmplare. Am caiete, am notițe. Am anumite reguli în care montez barca, reglez barca, inclusiv acele șuruburi sau șaibe trebuie să fie într-un anumit fel puse, cu o anumită culoare”, spune el, ușor amuzat. O caracteristică deloc de neglijat într-un sport în care deseori contează sutimile de secundă.
Iar barca sa o descrie simplu: „Extraordinar - e un singur cuvânt. Atât pot spune”.
Ciprian Atomei: „Iubesc ceea ce fac, pun pasiune în ceea ce fac, mă bucur că sunt acum aici”
Ciprian Atomei face parte din colectivul de antrenori ai lotului național din 2017. Pentru Paris, a ghidat două bărci care au cucerit medalii de argint, dublu vâsle – Ancuța Bodnar și Simona Radiș și dublu vâsle categorie ușoară – Gianina van Groningen și Ionela Cozmiuc.
O etichetă care i se va atașa de acum, dar la care, spune el, nu s-a gândit niciodată. „Mă consider norocos pentru că reușesc să fac ceea ce îmi place spre deosebire de, nu știu, foștii mei colegi din generală.
De exemplu, tot timpul le trimit fotografii dimineața de pe Snagov, le zic: «Uitați-vă cât de frumos e la mine!». Chiar dacă sunt plecat de acasă majoritatea timpului, locuind în Iași, e o onoare, sincer vă spun, mai ales acum după rezultatele astea, că am reușit să facem echipă în primul rând.
Ăsta este un mare lucru și cred că toți suntem foarte norocoși să avem lângă noi o echipă de sportivi așa cum este lotul național de canotaj”, spune el pentru GSP chiar în ziua de aniversare, 4 august, când cele patru sportive ale sale i-au urat „La mulți ani!”.
Sunt două echipaje care au marcat istoria canotajului românesc, fiecare în felul său și pe care Atomei le descrie păstrând în permanență un zâmbet în privire.
„O să încep cu Simona și Ancuța. Sunt două fete extraordinare. Într-adevăr, cum au spus și ele, în acest ciclu olimpic s-a simțit presiunea rezultatului, la fiecare concurs se numărau cursele pe care le-au câștigat, câte s-au adunat și odată cu fiecare cursă câștigată și presiunea a crescut.
Chiar a fost o medalie muncită și un rezultat bun. Cu siguranță, neozeelandezele au fost mai bune în ziua finalei decât noi și și-au luat revanșa de la Tokyo”, spune despre barca de dublu vâsle, care în 2020 cucerise aurul olimpic.
„Iar libelulele, așa cum îmi place să le spun, sunt extraordinar de determinate. Au muncit extraordinar de mult și nu, nu zic lucruri mari, dar cred că este echipajul din lotul României care merita cel mai mult aurul.
Pentru că nu au ratat niciun antrenament în acest ciclu olimpic, mă refer la Ionela și de când a venit Gianina a arătat o determinare foarte mare, mai ales după problemele pe care le-a avut, au reușit să facă o echipă extraordinară și cred că sunt mulțumite. Chiar dacă e un argint, eu sunt mulțumit și cu siguranță și ele”.
Întâmplări amuzante chiar sunt multe pentru că tot timpul în echipă a fost o atmosferă așa, de veselie, am încercat să lăsăm cumva deoparte momentele urâte, să trecem repede peste ele – Ciprian Atomei
Și el, precum colegii săi, ezită un pic când vine vorba să se descrie în postura de antrenor. „Încerc să-mi fac meseria cât mai bine. Iubesc ceea ce fac, pun pasiune în ceea ce fac, mă bucur că sunt acum aici și că pot să vorbesc după săptămâna asta nebună care a fost cu aceste curse câștigate la sutimi. Dar, una peste alta, a fost o experiență extraordinară pe care n-am simțit-o până acum, în 10 ani de când sunt alături de ei și mă bucur că am fost aici”, încheie Ciprian Atomei.
Sorin Băhnărel: „Ambiție, muncă și, din nou, foarte multă ambiție”
Sorin Băhnărel este la loturile naționale din 2018, iar de acum în dreptul său scrie și antrenor al unor medaliate olimpice – Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel, argint la dublu rame.
„Cred că e cel mai frumos lucru și suntem bucuroși, suntem mândri de rezultatele sportivilor pe care i-am călăuzit pe drumurile astea. Am trăit niște emoții de nedescris și, cred eu, cu aceeași intensitate cu care au vâslit și sportivii noștri”, rezumă el în câteva cuvinte ceea ce s-a întâmplat timp de o săptămână la Vaires-sur-Marne.
Ioana și Roxana l-au pomenit pe antrenor după cursa de argint și i-au mulțumit pentru că le-a ascultat și le-a unit în momentele lor dificile, în care nu se mai armonizau sau au apărut și certuri.
„Mă bucur, într-adevăr. Am încercat să scoatem și noi ce putem mai bun și din punct de vedere firesc, omenesc, și din punct de vedere profesional, să le oferim tot ce știm mai bine și se pare chiar că am reușit”, spune Băhnărel, apoi se referă la partea tehnică, la lovitura care nu se mai sincroniza.
„De asta am stat, și nu numai eu, toți colegii am stat după fiecare echipaj: ochiul nostru a încercat să călăuzească echipa către cea mai bună mișcare, către cea mai bună lovitură. Tot timpul am stat cu 10 pași în urma lor și a ieșit rezultatul care a ieșit!”, explică, apoi vorbește despre nesincronizările care pot apărea și într-o barcă destul de sudată.
„E normal să apară pentru că noi avem o mișcare ciclică și în momentul în care apare dezechilibrul, ai nevoie să-ți spună cineva cum să corectezi, ce să faci. Și referitor la Roxana și Ioana, ele au percutat de fiecare dată, au fost foarte atente la ceea ce li s-a spus și cred că am reușit să optimizăm împreună, să ajungem la performanța la care am ajuns”.
Când vine momentul să le descrie, i se inundă ochii de căldură. „Ambiție, muncă și, din nou, foarte multă ambiție. Aici a fost clar și s-a văzut în cursă: o ambiție și o voință de fier. S-au întrecut pe ele însele pentru că dacă stăm și ne gândim, Australia, care de data asta a venit pe locul trei, tot timpul până acum a fost cu un pas în fața noastră. Aici au făcut diferența ambiția și dârzenia lor”, spune Sorin Băhnărel.
Fetele au lăsat să se înțeleagă că nu vor să mai continue, dar antrenorul speră că nu va fi așa.
„Chiar i-am trimis un mesaj Roxanei și i-am spus că povestea va continua. Povestea trebuie să continue! Am încredere că vor continua! Nu contează dacă vor fi în echipa asta, dar ele sunt un exemplu de motivare și de ambiție. Dacă stăm și ne gândim la Los Angeles, vor străluci”.
A fost o echipă care a crescut în timp. Lucrez cu ele de 3 ani de zile și mi-au arătat lucrul ăsta de la an la an, progres și ambiție
– Sorin Băhnărel
Nu e doar o întâmplare care să-i vină repede în minte, ci, cum spune chiar el, „este o chestie globală. N-am cum să uit emoțiile pe care le-am trăit. De obicei mi le controlez, de data asta n-am reușit, și modul lor de lucru. Într-adevăr, este ceva deosebit, dar cred că am format o echipă și ne-am completat, am compensat tot ce a fost și bun, și rău”.
Și, în final, cum este ca antrenor. „Sunt înțelegător. Sunt și dur în anumite cazuri, și răbdător. Și sunt o persoană care învață din fiecare zi care trece și cred că lucrurile astea ne-au închegat. Inclusiv cu colegii mei, am reușit să progresăm pe zi ce a trecut, am fost mai buni, tot mai buni”, conchide Sorin Băhnărel.
Palmares România la canotaj la Jocurile Olimpice de la Paris
- Aur
- Dublu vâsle (m) » Andrei Cornea, Marian Enache
- 8 plus 1 rame (f) » Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Petreanu
- Argint
- Dublu vâsle (f) » Ancuța Bodnar, Simona Radiș
- Dublu rame (f) » Ioana Vrînceanu, Roxana Anghel
- Dublu vâsle cat. ușoară (f) » Gianina van Groningen, Ionela Cozmiuc
(P) Petrom este sponsor principal al Federației Române de Canotaj și susține viitoarea generație de campioni prin programul „Energie pentru performanță”.