SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  PATINAJ ARTISTIC

SPECIAL GSP Între Cruella de Vil și guru » Cine e Eteri Tutberidze, antrenoarea care scoate genii în patinaj, dar care e acuzată că „își nenorocește” sportivele

Eteri Tutberidze , în spate, o privește pe patinatoarea Aleksandra Trusova, foto: Imago +11   FOTO
Eteri Tutberidze , în spate, o privește pe patinatoarea Aleksandra Trusova, foto: Imago

Articol de - Publicat luni, 14 februarie 2022 07:19 / Actualizat luni, 14 februarie 2022 11:40

Rusoaica Eteri Tutberidze, antrenoarea Kamilei Valieva, este un personaj misterios, iubit în Rusia, dar demonizat în afara ei.

Kamila Valieva, fetița cu zâmbet de păpușă din Kazan, a aflat astăzi că poate concura din nou la Jocurile Olimpice de la Beijing, urmând ca o decizie definitivă să se ia după încheierea competiției. 

Divizia Ad Hoc a Tribunalului pentru Arbitraj Sportiv s-a consultat în cazul patinatoarei ruse în a cărei proba de urină colectată pe 25 decembrie în Rusia, la Campionatele Naționale, s-a detectat substanța interzisă trimetazidină. Și a decis să o lase să evolueze în continuare. 

Kamila Valieva e prima elevă a lui Eteri Tutberidze care e prinsă dopată

În doar câteva ore, Valieva, 15 ani, s-a transformat dintr-o stea, fiind prima patinatoare care a reușit o cvadruplă în concursul olimpic, într-o trișoare. În timpul programului liber feminin din concursul pe echipe, Kamila Valieva a executat perfect un cvadruplu Salchow și a aterizat un cvadruplu Toe-loop (video la finalul articolului).

Dopajul e rar în patinajul artistic. Niciuna dintre sportivele pregătite de Eteri Tutberidze, 47 de ani, nu a fost depistată până acum cu vreo substanță interzisă și au fost testate mai mult decât oricare altele având în vedere că sunt mereu pe podium și că reprezintă Rusia.

„Ca sportiv, mereu urmezi sfaturile celor apropiați, în acest caz probabil antrenorii și echipa ei medicală. E o rușine, iar adulții responsabili ar trebui îndepărtați irevocabil din sport!", spunea Katerina Witt, dubla campioană olimpică. 

În aceeași idee, Agenția Mondială Anti-Doping a anunțat într-un comunicat remis Reuters că va lansa o investigație asupra antrenorilor, medicilor și adulților din preajma sportivei.

 Dar cine sunt aceștia? Antrenorii Eteri Tutberidze și Sergei Dudakov, coregraful Daniil Glekhengauz, medicul echipei, Filipp Shvetsky și un fizioterapeut. Agenția Anti-Doping Rusă indicase că a pornit deja o anchetă în același sens.

Kamila Valieva și Eteri Tutberidze, foto: Imago
Eteri Tutberidze, foto: Imago
Eteri Tutberidze, foto: Imago
Eteri Tutberidze, foto: Imago
+6 FOTO

Cine e Eteri Tutberidze: între Cruella de Vil și guru

Și cum au reacționat ei? Principala figură spre care s-a arătat cu degetul este antrenoarea Eteri Tutberidze, 47 de ani. Un personaj misterios, dar care și-a atras multe critici, ea reușind să ridice patinajul feminin rusesc pe înălțimi. 

„Suntem siguri că ea este nevinovată și curată", a spus Tutberidze într-o scurtă declarație. Ea este un star în lumea gheții adulat sau urât, portretul său diferind de la o instituție media la alta. Dacă vesticii o numesc Cruella de Vil, pentru ruși este guruul la care se închină.

Totuși, destui antrenori ruși de valoare au spus că Eteri își tratează sportivii ca pe „bunuri perisabile" și că sacrifică sănătatea sportivilor pentru medalii. Fanii au evidențiat faptul că există „termenul de expirare al lui Eteri", care e în jur de 17 ani , atunci când fetele antrenate de ea se retrag fie din cauza accidentărilor, fie a lipsei de rezultate.

Benoit Richaud, unul dintre coregrafii de top, a spus pentru Business Insider că presiunea excesivă de a performa la o vârstă fragedă le scurtează carierele și le privează de dezvoltarea ca artiste mature. 

„Eteri a fost foarte deșteaptă în abordarea sa: e prima care a găsit o metodă să le învețe pe fetițe să facă sărituri cvadruple, dar metoda ei merge până la 17 ani. Apoi ce ar trebui să facă patinatoarele?", a spus Richaud.

Eteri Tutberidze, foto: Imago
Kamila Valieva și Eteri Tutberidze, foto: Imago
Eteri Tutberidze, foto: Imago
Eteri Tutberidze, foto: Imago
+6 FOTO

Fetele antrenate de Eteri Tutberidze sunt numite „quad squad"

„Rusoaicele erau puternice, dar nu au fost niciodată atât de dominante cum sunt acum, în perioada lui Eteri. A schimbat patinajul feminin. Le poate convinge pe fete să facă lucruri de care nu credeau că sunt în stare", a declarat Valeri Prudsky, un patinator rus, coleg cu Eteri, pentru Businness Insider.

Multe dintre elevele lui Tutberidze ajung să aibă accidentări grave, așa cum a fost cazul Dariei Usacheva, 15 ani, care a suferit, în noiembrie trecut, o accidentare urâtă în timpul încălzirii la Grand Prix-ul de la Tokyo încât s-a întors la Moscova într-un scaun cu rotile. 

S-a spus inițial că e la șold, dar federația rusă a comunicat că este vorba despre o accidentare la coapsă. „E trist de privit, dacă nu mai concurează, nu mai sunt bune de nimic", a subliniat Richaud, a cărui elevă, Kaori Sakamoto, a câștigat acel concurs, singurul în care nu s-a impus o sportivă antrenată de Tutberidze în acest sezon.

Clubul lui Eteri, Sambo 70, din patinoarul Khrustalny, a fost mereu plin în ultima decadă, sportivele sale se evidențiază prin faptul execută sărituri dificile, cum ar fi cvadruplele care valorează dublu față de cele triple și care le face aproape imposibil de învins, dar care le consumă enorm până la pubertate. 

Între Cruella de Vil și guru » Cine e Eteri Tutberidze, antrenoarea care scoate genii în patinaj, dar care e acuzată că „își nenorocește” sportivele
Eteri Tutberidze, alături de echipa Rusiei, foto: Imago

„Pentru mine fetele sunt mai bune, iar ele trebuie să învețe săriturile cvadruple când sunt tinere, când încă sunt ușoare și agile", a spus ea.

Înainte de adolescență, fetele au un raport perfect între forță și greutate pentru a realiza rotațiile, când intră în pubertate acest raport se schimbă, iar atunci apar problemele, își împing corpul la limită și ajung la accidentări grave, spun mai mulți medici pediatri, oferind explicația pentru care aceste fetițe sunt în stare de așa ceva.

A supraviețuit unui atentat care a omorât 165 de oameni! 

Povestea antrenoarei de fier e construită ca un film. Eteri Tutberidze a fost și ea patinatoare, ea începându-și povestea cu gheața la doar patru ani, dar cariera sa în proba individuală a fost întreruptă după ce un puseu de creștere a dus la o accidentare gravă.

Apoi a trecut la dans pe gheață, dar n-a concurat prea mulți ani în această probă și s-a înscris la un tur prin 36 de orașe americane cu Baletul rus. Când problemele cu viza și dispariția investitorilor i-au lăsat abandonați și fără bani într-un hotel din Oklahoma City în 1995, situația avea să devină și mai dramatică. 

Între Cruella de Vil și guru » Cine e Eteri Tutberidze, antrenoarea care scoate genii în patinaj, dar care e acuzată că „își nenorocește” sportivele
Așa arată clădirea federală din Oklahoma City, după explozia bombei, foto: britannica.com

O bombă a explodat vizavi de locul unde erau cazați, omorând 165 de oameni. Ea și-a amintit într-un interviu că a ieșit în mijlocul haosului doar cu periuța de dinți în mână. Numele său de găsește pe peretele supraviețuitorilor.

A rămas în SUA și s-a stabilit la San Antonio, unde a început să antreneze începători, alături de partenerul său. Își dorea mai mult și până la urmă s-a întors la Moscova doar cu fiica-sa, Diana Davis, care a ajuns și ea patinatoare și care evoluează în proba de dans alături de Gleb Smolkin. 

„Eteri a plecat din America la 25 de ani. A venit înapoi cu o fiică, dar fără un soț. Moscova nu a primit-o cu brațele deschise. A fost respinsă la trei cluburi, iar la al patrulea i s-a permis să aibă doar o oră jumătate de antrenamente pe gheață. Până la urmă și-a găsit un patinoar doar al său la marginea Moscovei", scria un proeminent jurnalist rus acum cinci ani într-un portret al lui Eteri.

Timp de zeci a muncit, și-a construit un nume, iar în 2013 a început să fie recunoscută la nivel mondial. La Soci a avut-o pe Iulia Lipnitskaia, care contribuit la titlul pe echipe al Rusiei, iar în 2018 pe Alina Zagitova și Evgenia Medvedeva, locurile 1 și 2 la feminin.

După de la JO Pyeongchang, a fost decorată de președintele Vladimir Putin cu Ordinul de onoare pentru contribuția sa la succesul sportului din Rusia.

Tratamente dure: „Ok, unii nu mă iubesc pentru asta”

Dar tot mai multe voci au început să critice metodele dure de antrenament, apărând și mărturii. Iulia Lipnitskaia, care avea 15 ani la Soci, s-a retras în 2016, invocând problemele medicale, mai ales lupta cu anorexia.

Alina Zagitova, campioană olimpică în 2018, a povestit și ea prin ce a trecut. „Nu beam apă deloc, aveam voie doar să ne clătim gura și apoi scuipam". Se spune că Tutberidze este obsedată de greutatea sportivelor sale. „Sunt dură și strictă. Prefer să le spun sportivilor mei adevărul pentru că vor auzi complimente de la alții. Adevărul îl vor auzi doar de la mine", a spus ea într-un interviu anul trecut pentru Channel One.

Pentru aceeași sursă ea a comentat și despre imaginea de dură pe care o are. 

Toată lumea crede că sunt rea și nimeni nu comunică, dar nu simt nevoia să vorbesc cu ceilalți antrenori. E mai ușor așa, cât despre strictețe și rigiditate, ele sunt prezente la antrenamente. Uneori mă întristează când văd că un sportiv ar fi putut executa un element mai bine sau când nu se poate aduna. Trebuie să-l faci să reacționeze, să întorci lucrurile. Dacă nu-l forțezi, acel sportiv nu o să aibă medalie, bucuria de a fi pe prima treaptă a podiumului, de a i se cânta imnul, toate astea nu i se vor întâmpla. Asta înseamnă că trebuie să investesc toată energia și puterea mea. OK, unii nu mă iubesc pentru asta
- Eteri Tutberidze

Ambiția de a deveni cineva: „Tata a zis că are doar un fiu, că fetele nu contează”

De unde această dorință de a le împinge pe fete până la limită? 

„Primul lucru pe care mi-l aduc aminte și care m-a făcut să vreau să devin cineva e din copilărie. Veniseră la noi niște rude din Georgia, stăteau la masă în bucătărie, și cineva la întrebat pe tata câți copii are. Iar răspunsul său a fost: «Un fiu», iar eu l-am bătut pe umăr încercând să-i reamintesc că are cinci copii. Mi-a zis să plec și când l-am întrebat de ce a zis așa ceva, el mi-a răspuns: «Băiatul va duce numele nostru mai departe, voi sunteți fete, nu contați». Mereu mi-am dorit să dovedesc că și eu contez", a dezvăluit ea pentru sursa citată.

„Un concurs de patinaj e ca un război, dai totul, cucerești totul"

„Fetele sar mai bine ca băieții în perioada junioratului și atunci mă întreb de ce insistăm cu băieții dacă fetele sunt mai bune? Mi-e și mie frică să nu se accidenteze, dar de aceea le limitez numărul de sărituri", a explicat Eteri Tutberidze. 

Podium complet la Europene

La Campionatele Europene din acest an, podiumul în proba feminină a fost ocupat în totalitate de patinatoare antrenate de Eteri Tutberidze, Kamila Valieva a luat aurul, Anna Shcherbakova argintul , Alexandra Trusova bronzul.  

O probă pentru fetițe

La ultimele zece ediții ale Jocurilor Olimpice, în proba feminină, aurul a fost câștigat în șase rânduri de fetițe, cea mai tânără dintre ele fiind americanca Tara Lipsinki, ea impunându-se în 1998, la 15 ani și 255 de zile. 

Așa că nu rușii au fost cei care au adus pe gheață păpușile minune, dar sunt cei care le-au împins spre partea fizică acestui sport. Vârsta minină penttru a trece la senioare este de 15 ani.

Campioanele olimpice la ultimele zece ediții

2018Alina Zagitova (Rusia)15 ani și 270 de zile
2014Adelina Sotnikova (Rusia)17 ani și 234 de zile
2010Yuna Kim (Coreea de Sud)19 ani și 173 de zile
2006Shizuka Arakawa (Japonia)24 de ani și 56 de zile
2002Sarah Hughes (SUA)16 ani și 290 de zile
1998Tara Lipinski (SUA)15 ani și 255 de zile*
1994Oksana Baiul (Ucraina)16 ani și 101 zile
1992Kristi Yamaguchi (SUA)20 de ani și 224 de zile
1988Katarina Witt (Germania de Est)22 de ani și 86 de zile
1984Katarina Witt (Germania de Est)18 ani și 77 de zile

*cea mai tânără campioană olimpică din toate timpurile

O mică istorie a săriturilor cvadruple

  • Săriturile cvadruple, când un patinator se rotește de patru ori în aer, fac parte din patinajul masculin de la finalul anilor 80
  • Prima femeie care a încercat o astfel de săritură într-un concurs olimpic a fost franțuzoaica Surya Bonaly, a făcut-o în 1992, dar nu s-a reflectat în notele sale, fiind depunctată pentru că nu a avut rotațiile complete.
  • Înainte de 2018, doar japoneza Miki Ando a reușit o săritură cvadruplă într-o competiție majoră, ea reușind un Salchow în 2002
  • În ultimii ani, rusoaicele au dat tonul. Alexandra Trusova, care avea doar 13 ani, și ea antrenată de Eteri Tutberidze, a prezentat o astfel de săritură într-o competiție oficială

Citește și alte știri de la Jocurile Olimpice de Iarnă: 

SPECIAL GSP În urmă cu 4 ani era diagnosticat cu cancer de sânge și abia se putea mișca. Acum, e aur la Beijing pentru Canada! » Povestea extraordinară a lui Max Parrot

GALERIE FOTO „Sincer, ce căutăm noi aici?” » Pârtie de schi în combinatul siderurgic: imaginile de la Beijing care au făcut înconjurul internetului

SPECIAL GSP Misteriosul dublu campion olimpic, care încearcă o săritură considerată imposibilă pentru om: „Când promit ceva, e ca un lanț în jurul gâtului”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
S-au schimbat calculele după ultimele meciuri din Europa League » Cum se califică FCSB în play-off: șansele sunt imense
Campionate
S-au schimbat calculele după ultimele meciuri din Europa League » Cum se califică FCSB în play-off: șansele sunt imense
Jucătorul ridicat în slăvi de Mihai Stoica, „tăvălit” în direct de Basarab Panduru: „Mai puțin decât atât ce să faci?”
Europa League
Jucătorul ridicat în slăvi de Mihai Stoica, „tăvălit” în direct de Basarab Panduru: „Mai puțin decât atât ce să faci?”
Gigi Becali pregătește un transfer stelar » Anunț la GSP Live: „M-a sunat. I-am zis că-l aștept la FCSB”
Europa League
Gigi Becali pregătește un transfer stelar » Anunț la GSP Live: „M-a sunat. I-am zis că-l aștept la FCSB”

EXCLUSIV „Îmi vine să-mi dau pumni în cap” » Leonard Doroftei, despre marea greșeală pe care și-acum o regretă: „Am vândut-o pe nimic!”

Antrenorul care a descoperit-o pe Simona Halep trăiește o dramă, fiindu-i amputat un picior: „Nu am cum să îi cer ajutorul, cred că tatăl Simonei e supărat”


Comentarii (11)
daniaania
daniaania  •  15 Februarie 2022, 18:42
Postat de Alexandra Panici pe 14 Februarie 2022, 09:44

Ati lovit in Bela Karoly, in Belu si Bitang, in Tadici, in amajoritatea antrenorilor agresivi... Agresivitatea nu e normala, insa in sportul de performanta e acel sut in fund care te forteaza sa faci pasul inainte! Acum, daca tot discutam de etica, ar fi bine sa nu ne mai jelim ca nu avem performanta in sport! Noi romanii nu suntem supraoamnei, nechinuiti la antrenament nu o sa avem performante superioare celor chinuiti !...maxim ne vom face copii ''vedete mondene'', vezi cazul Asianei Peng! Iar ziaristii n-ar fi rau sa faca si un research sa ne aduca la cunostinta metode valabile pentru a performa, nu astea cu biciul...cu zaharelul! De 10 ani citim doar critica, fara solutii!

Decât așa ceva mai bine fără medalii și sportive distruse.Multe dintre ele au și acuma traume.Se vede ca nu ai făcut sport. A fi sportiv nu înseamnă sa fi traumatizat și chinuit. Trebuie doar sa ai talent și voința. Eteri taie ca pe vremea comuniștilor în carne cruda.

daniaania
daniaania  •  15 Februarie 2022, 18:37

Chiar dacă fabrica campioane, toate la ea în trupa au termen de expirare.Nu mai auzi de ele. Pe baza de repede nu se dezvolta un sportiv ci un robot.Aceasta tehnica este distructiva pt un sportiv adevărat. Stilul ei nu mi-a plăcut niciodata. Patinajul cu ea în culise nu mai este frumos și atractiv.

10224780827242256
Monica Anton  •  14 Februarie 2022, 14:58

Dacă ar fi fost din S.U.A, nu ați fi comentat așa. Dacă e din Rusia, dați cu piatra. Performanța, oricare ar fi domeniul, se face cu sacrificii. Articolul este slăbuț. Păcat.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează