Articol de Emanoil Ursache - Publicat miercuri, 14 august 2024 12:20 / Actualizat miercuri, 14 august 2024 12:28
Americanii nu acceptă nici acum decizia TAS de a-i acorda gimnastei Anei Maria Bărbosu medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Paris în dauna sportivei Jordan Chiles.
CNN a reclamat un potențial conflict de interese în care ar fi implicat Hamid Gharavi, președintele completului de trei judecători de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv, care a decis ca medalia de bronz să îi revină Anei Maria Bărbosu.
CNN reclamă un conflict de interese în favoarea României
Jurnaliștii americani au afirmat despre Hamid Gharavi că, în trecut, a reprezentat România în mai multe cazuri juridice de arbitraj în ultimii ani.
Ei s-au adresat cu privire la această situație către TAS, însă demersul lor s-a dovedit a fi lipsit de succes.
„În conformitate cu liniile directoare privind conflictele de interese emise de Asociația Internațională a Avocaților (IBA), TAS nu are niciun motiv să înlăture un arbitru care face o astfel de dezvăluire dacă părțile nu se opun la numirea sa”, a fost răspunsul primit de către CNN.
O luptă în instanțe pentru medalia de bronz la sol
Pe 10 august, TAS a acceptat contestația făcută de Ana Maria Bărbosu și i-a acordat medalia de bronz la proba de sol de la Jocurile Olimpice de la Paris. Federația Internațională de Gimnastică s-a conformat ulterior, ceea ce a făcut ca românca să prindă ultima treaptă a podiumului în dauna sportivei americane Jordan Chiles. Sabrina Voinea a depus și ea un memoriu, însă a urcat doar de pe locul al cincilea pe poziția a patra.
Inițial, Ana Maria Bărbosu terminase pe podium, însă juriul de la Jocurile Olimpice a acceptat reclamația depusă de Jordan Chiles. Federația de Gimnastică din România a mers la TAS, unde a reclamat că americanii au depășit timpul regulamentar pentru depunerea contestației și a avut câștig de cauză.
Americanii iau în calcul să apeleze la Curtea Supremă Federală a Elveției și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru a ataca decizia luată de TAS. Deoarece nu există niciun precedent de succes în istoria gimnasticii mondiale, șansele ca hotărârea TAS să fie întoarsă la CEDO sunt aproape inexistente.