SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  ÎNOT

CORESPONDENȚĂ DE LA PARIS ISTORIE! David Popovici, medalie de AUR pentru România la 200 de metri liber! Avem primul campion olimpic din istoria înotului masculin românesc!

David Popovici e primul campion olimpic din istoria înotului masculin românesc! +37   FOTO
David Popovici e primul campion olimpic din istoria înotului masculin românesc!

Articol de , , - Publicat luni, 29 iulie 2024 21:28 / Actualizat luni, 29 iulie 2024 22:35

Românul David Popovici (19 ani) a câștigat finala probei de 200 metri liber! Sportivul român a revenit fantastic în ultimii 50 de metri și a câștigat la o diferență de 0.02 secunde față de britanicul Matthew Richards. Podiumul a fost completat de Luke Hobson (SUA).

David Popovici a fost considerat favoritul principal al probei încă dinainte de a pune vreun pas în Paris, dar finala la 200 de metri liber a fost una pe muchie de cuțit, decisă la doar 2 sutime de secundă! Forcingul superb, de mare campion, al lui David, pe ultimii 50 de metri, a doborât avântul luat de Richards sau Hobson.

Este primul aur din istoria înotului masculin din România și abia a doua medalie, după bronzul lui Răzvan Florea în 2004.

Jurnaliștii britanici, stupefiați după ce David Popovici l-a învins pe sportivul lor pentru 2 sutimi: „A fost o dramă”
ÎNOT
Jurnaliștii britanici, stupefiați după ce David Popovici l-a învins pe sportivul lor pentru 2 sutimi: „A fost o dramă”

David Popovici este campion olimpic la 200 de metri liber! Cum s-a trăit din sala La Defense, în Paris

Trei steaguri tricolore atârnă peste balustradă la nivelul de sus al tribunei în La Defense Arena. Ceva mai încolo încă unul, și încă unul. În atmosfera care virează din vibrantă în electrică, culoarul patru e prezentat ultimul, iar David Popovici păsește ușor, cu hanoracul în albastru și galben pe umeri. Trec câteva secunde. Începe!

Și e atât de strâns. Așa cum numai o finală olimpică poate fi. David a întors al doilea la 50 m, în urma germanului Lukas Mertens, cel care s-a menținut în frunte trei lungimi. Românul a fost al treilea la jumătatea cursei, apoi a urcat din nou pe 2.

Și totul s-a decis acolo, pe ultima bucată, când mușchii ard în apă, când răsuflarea a acidă. Și David a învins! Cu două sutimi, în 1:44, 72, în fața britanicului Matthew Richards.

România are primul campion olimpic la înot din istorie! Acum istoria a scris-o el, de la început!

Clasament finala de 200 metri liber:

  1. David Popovici (România) - 1:44.72
  2. Matthew Richards (Marea Britanie) - 1:44.74
  3. Luke Hobson (SUA) - 1:44.79
  4. Duncan Scott (Marea Britanie) - 1:44.87
  5. Lukas Maertens (Germania) - 1:45.46
  6. Danas Rapsys (Lituania) - 1:45.46
  7. Maximilian Giuliani (Australia) - 1:45.57
  8. Matsumoto Katsuhiro (Japonia) - 1:46.26

Mă bucur pentru că am luptat până la final. Este un rezultat mare, este o realizare imensă. O să mă bucur după acest succes. Dacă eu am putut, un băiat obișnuit, doar cu o dorință foarte arzătoare și puternică, puteți și voi. Mă bucur, mă bucur foarte mult. În primul rând, este o mare realizare pentru mine. Mă bucur că țara m-a urmărit. Au fost atât de mulți români și în tribune, părinții mei și sunt fericit că au urmărit și ei această cursă. Mă bucur pentru că am asistat împreună la acest succes Sunt un băiat care înoată mai repede. Îmi cer scuze pentru emoțiile mele. Sunt un băiat obișnuit, care înoată repede.
- David Popovici, după victoria de la 200 metri liber, la TVR Sport

+32 FOTO

UPDATE 21:39 / Aur pentru Summer McIntosh la proba feminină 400m mixt, urmează proba lui David Popovici!

Summer McIntosh s-a impus la 400 de m mixt, 4:27,71. Sportiva din Canada nu a avut nicio emoție.

Pe locul 2 s-a clasat Katie Grimes (SUA), iar pe locul 3 Emma Weyant (SUA), la mare distanță.

UPDATE 21:15 / David Popovici, încalzire sub ochii Cameliei Potec

David Popovici s-a antrenat înainte de finala probei de 200 metri liber. În timp ce românul își făcea turele, în sală a apărut Camelia Potec, președinta Federației Române de Natație și Pentatlon Modern (FRNPM).

+32 FOTO

LIVE ora 21:40 | David Popovici evoluează în finala de 200 de metri liber

După două curse duminică, în serii și semifinale, David Popovici se află în fața luptei pentru medalii. A avansat de fiecare dată cu cel mai bun timp, asigurându-și liniștit calificarea în următoarea etapă și culoarul al patrulea pentru finala de luni seară, care începe la 21:40.

Pe celelalte culoare sunt sportivi pe care-i cunoaște, însă înotul nu este un sport de contact, lupta fiind în mare parte cu timpul, dar adversarii au și ei rolul lor.

Finala olimpică de la Paris se va desfășura fără campionul olimpic, Tom Dean, cel care nu a prins un loc după selecțiile britanice, și fără campionul mondial, Hwang Sunwoo, sud-coreeanul fiind doar al nouălea după semifinale.

David Popovici este cel mai tânăr înotător din ultimul act, în timp ce Danas Rapsys este cel mai în vârstă. Duncan Scott are cele mai multe medalii olimpice, șapte la număr, doar două fiind în probe individuale, argint la 200 m liber și 200 m mixt, cucerite la Tokyo.

4 este loculpe care l-a ocupat David Popovici la JO de la Tokyo în proba de 200 metri liber

3 înotătoridin finala de la Tokyo se regăsesc și în cea de la Paris: David Popovici, Duncan Scott și Danas Rapsys

ISTORIE! David Popovici, medalie de AUR pentru România la 200 de metri liber! Avem primul campion olimpic din istoria înotului masculin românesc!
David Popovici, cel mai bun timp în semifinala la 200 de metri liber / FOTO: Raed Krishan (GSP.ro)

1. Matthew Richards (Marea Britanie)

  • 21 de ani, a doua ediție de Jocuri Olimpice (o medalie de aur cu ștafeta de 4x200 m liber în 2021)
  • Cel mai bun timp: 1:44,30 (2023, CM Fukuoka)

Britanicul spunea înainte de Jocurile Olimpice de la Paris că este pregătit să facă următorul pas în cariera sa olimpică, după ce în 2021 făcuse parte din ștafeta de 4x200 m liber de aur a Marii Britanii, iar acel pas înseamnă o medalie individuală.

ISTORIE! David Popovici, medalie de AUR pentru România la 200 de metri liber! Avem primul campion olimpic din istoria înotului masculin românesc!
Matt Richards Foto: Guliver/Gettyimages

Campion mondial în 2023 la Fukuoka, când David Popovici a fost pe patru, Richards a acces în finală cu al șaptelea timp. Întotdeauna este capabil de o cursă bună, iar finala îi oferă încă o oportunitate. Richards are al treilea timp al anului, un 1:44,69, realizat în luna aprilie.

2. Maximillian Giuliani (Australia)

  • 21 de ani, prima ediție de Jocuri Olimpice
  • Cel mai bun timp: 1:44,79 (2023, Campionatele Hancock)

Australianul a fost aproape să renunțe la înot, chiar dacă este al doilea cel mai rapid australian în proba de 200 metri liber, în fața lui stă doar Ian Thorpe.

Se săturase de atâta muncă și își dorea o viață ușoară așa cum aveau prietenii săi. Mutarea din Tasmania în Queensland i-a făcut bine, iar progresul înregistrat cu un nou antrenor l-a făcut să rămână în piscină.

Cel mai bun timp al său a fost înregistrat în 2023, 1:44,79, în cadrul probei de ștafetă 4x200 m liber.

3 Luke Hobson (SUA)

  • 21 de ani, prima ediție de Jocuri Olimpice
  • Cel mai bun timp: 1:44,87 (2023, CM Fukuoka)

A câștigat proba de 200 metri liber în concursul de selecție al SUA, este medaliat cu bronz la Campionatele Mondiale din 2024, iar cel mai bun timp al său datează de la Fukuoka din 2023.

Tactica lui de cursă este adesea un început mai lent și un final rapid. Are al șaselea timp al anului cu 1:44,89 înotat la concursul de selecție al SUA în luna iunie.

4. David Popovici (România)

  • 19 ani, a doua ediție de Jocuri Olimpice
  • Cel mai bun timp: 1:42,97 (2022, CE de la Roma)

5. Duncan Scott (Marea Britanie)

  • 27 de ani, a treia ediție de Jocuri Olimpice (1 medalie de aur, 5 de argint)
  • Cel mai bun timp; 1:44, 26 (2021, JO Tokyo)

Scoțianul este înotătorul cel mai medaliat al Marii Britanii la Jocurile Olimpice, el având în palmares șapte distincții, una de aur, cinci de argint și una de bronz. El poate deveni la această ediție cel mai laureat britanic pentru că primul este ciclistul Jason Kenny, care are opt medalii. Scott a trăit deja o dezamăgire la Paris, el nereușind să urce pe podium cu ștafeta de 4x100 metri liber a țării sale.

Este vicecampionul olimpic en titre și are al patrulea timp al anului cu un 1:44,75 înregistrat la concursul de selecție al țării sale. Doar el și David Popovici s-au calificat în finală cu un timp sub 1:45,00, britanicul înregistrând 1:44,94.

ISTORIE! David Popovici, medalie de AUR pentru România la 200 de metri liber! Avem primul campion olimpic din istoria înotului masculin românesc!
Duncan Scott, unul dintre adversarii lui David Popovici. Foto: Instagram @dunks_scott

6. Lukas Maertens (Germania)

  • 22 de ani, a doua ediție de Jocuri Olimpice
  • Cel mai bun timp: 1:44,14 (2024, CN Germaniei)

Germanul vine în finala de la 200 metri liber pe un val de încredere pentru că este deja campion olimpic, el s-a impus la 400 m liber chiar în prima zi a probelor de înot de la Paris.

”Sunt extrem de fericit, nu pot pune în cuvinte ce simt, m-am uitat spre tabelă și mi-am zis că nu e adevărat”, a spus germanul după ce a devenit campion olimpic. Lukas Maertens are al doilea timp al sezonului la 200 metri liber, 1:44,14, reușit în luna aprilie la Campionatele Naționale ale Germaniei, acesta reprezentând și cea mai bună performanță a sa.

7. Danas Rapsys (Lituania)

  • 29 de ani, a treia ediție de Jocuri Olimpice
  • Cel mai bun timp: 1:44;38 (2019, Cupa Mondială Singapore)

Lituanianul este cel mai în vârstă finalist, unul dintre înotătorii la care David privea atunci când visa la performanțele de top, îi leagă apoi și o prietenie.

Danas este vicecampionul mondial și european en titre și deși este la a treia ediție de Jocuri Olimpice nu și-a trecut în palmares până acum o medalie. Rapsys s-a calificat cu al șaselea timp în ultimul act.

8. Katsushiro Matsumoto (Japonia)

  • 27 de ani, a doua ediție de Jocuri Olimpice
  • Cel mai bun timp: 1:44,65 (2021, CN Japoniei)

Japonezul a prins finala de pe ultima poziție și va înota pe culoarul al optulea. Este medaliat cu argint mondial în proba de 200 metri liber în 2019. Katsushiro Matsumoto are al zecelea timp al lui 2024, 1:45,29 înregistrat în luna martie la concursul de selecție al Japoniei.

Recordurile probei de 200 m liber

  • 1:42,00 este recordul mondial al probei, acesta aparținându-i lui Paul Biedermann din 2009
  • 1:42,97 este recordul olimpic al probei și este în vigoare din 2008, fiind stabilit de Michael Phelps

1 medalieolimpică are înotul românesc masculin la Jocurile Olimpice, grație lui Răzvan Florea la Jocurile Olimpice de la Atena, 2004

9 medaliiare înotul românesc în istoria sa olimpică, opt la feminin și una la masculin

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Campionate
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Superliga
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (75)
grro
grro  •  01 August 2024, 05:54
Postat de c0ncret pe 01 August 2024, 00:45

Ia cu paine, iti dau tocana cata vrei.

Ce faci copile? Plângi? :-))))

grro
grro  •  01 August 2024, 05:52
Postat de c0ncret pe 01 August 2024, 00:02

***

Încearcă să te exprimi normal în cuvinte și nu folosi alfabetul morse. :-)))))

c0ncret
c0ncret  •  01 August 2024, 00:45
Postat de grro pe 31 Iulie 2024, 15:18

Cand citesc ce scrii si cum te chinui sa ne faci sa te intelegem, stiu de ce nu te baga nimeni in seama.

Ia cu paine, iti dau tocana cata vrei.

Vezi toate comentariile (75)
Comentează