SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  COREEA DE NORD

Gestul sportivilor nord-coreeni a stârnit vâlvă la JO 2024: „Nu se face nimic fără știrea guvernului"

Jucătorii de tenis de masă din Coreea de Sud și din Coreea de Nord Foto: Getty Images
Jucătorii de tenis de masă din Coreea de Sud și din Coreea de Nord Foto: Getty Images

Articol de - Publicat marti, 06 august 2024 13:27 / Actualizat marti, 06 august 2024 13:27

BBC comentează cum prezența sportivilor din Coreea de Nord la Jocurile Olimpice de la Paris este mai degrabă un exercițiu de diplomație și de imagine.

Una dintre participantele din finala de la sărituri, nord-coreeanca An Chang-ok, a aplaudat-o pe americanca Simone Biles, stea a gimnasticii mondiale și de patru ori medaliată la Paris, la fel ca toți cei prezenți în arena Bercy.

An a obținut un onorabil loc patru la sărituri, față de sud-coreeanca din aceeași finală, Yeo Seojeong, clasată a șaptea.

An (21 de ani) a avut grijă să surâdă cu gura până la urechi și să fluture din mână spre camerele de luat vederi și s-a îmbrățișat cu una dintre finaliste, deși interacțiunile cu reprezentanții altor națiuni trebuie să fie cât mai scurte și rare.

Gestul sportivilor nord-coreeni a stârnit vâlvă la JO 2024: „Nu se face nimic fără știrea guvernului
Chang-ok An (Coreea de Nord), flancată de cele două antrenoare ale sale, la proba de sărituri din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris Foto: Imago Images

Tânara a avut mereu alături de ea două antrenoare, care semănau mai degrabă cu doi gardieni.

Alți doi sportivi nord-coreeni și-au făcut un selfie cu frații lor din Sud, la tenis de masă, având grijă ca acest fapt să nu treacă deloc neobservat de public și fotoreporterii acreditați la Jocurile Olimpice.

Guvernul de la Phenian a decis să trimită 16 sportivi la această ediție a Jocurilor Olimpice, revitalizând speranțele că Kim Jong-un dorește ca țara sa ultrasecretoasă să se deschidă, măcar un pic, după o perioadă de lungă izolare, scrie BBC.

Coreea de Nord nu a participat la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2021. De aceea prezența celor 16 sportivi din Republica Populară Democrată Coreeană, așa cum se numește oficial cea mai ascunsă țară din lume, este văzută ca un semn de deschidere și de dorință de reintegrare.

Efort nord-coreean de a nu dispărea de tot din comunitatea internațională

Jean H Lee, o fostă jurnalistă de la Associated Press, care a deschis primul birou al agenției de știri la Phenian, spune că acesta este, în mod limpede, „un efort de a se realătura comunității internaționale, indiferent de ce se întâmplă cu programul nuclear, subiect care este mereu o problemă importantă”.

Înarmarea nucleară a Coreei de Nord este și va rămâne prima cauză a tensiunilor cu vecinii de la Sud și cu Statele Unite ale Americii.

La finala olimpică de la sărituri, între gimnastele reprezentante ale celor trei state nu s-a simțit nicio animozitate.

Sportivii nord-coreeni - imuni la valul generalizat de antipatie

Coreea de Nord a câștigat deja trei medalii la Paris 2024 (două de argint și una de bronz). trofee au însă și rolul de unealtă diplomatică.

„Sportivii se numără printre puținii cetățeni din Nord care nu sunt priviți cu suspiciune”, spune profesorul Ramon Pacheco Pardo (King’s College London).

Dar Coreea de Nord nu primește înapoi ceea ce oferă.

Și așa se traduc aplauzele limitate față de gimnasta An. Nu că publicul ar fi avut ceva cu fata de la sărituri, ci, evident, cu țara pe care ea o reprezintă.

Ovațiile și susținerea pentru americanca Simone Biles au fost undeva la polul opus. Mii de oameni îi strigau numele, pentru aceștia mulți americani, dintre care o mulțime de celebrități.

An a primit însă doar câteva aplauze de politețe din partea spectatorilor neutri. Era și greu să fie altcumva - compatrioții săi nu prea pot trece granițele țării.

Poporul nord-coreean nu vede la televizor Jocurile Olimpice de la Paris

În plus, nici acasă la ea sportiva nu s-a bucurat de o apreciere mai mare - Jocurile Olimpice de la Paris 2024 nu sunt transmise la TV în Coreea de Nord.

E difuzată doar o mână de știri, atent alese și cernute de cenzura de la Phenian.

Șocul civilizației vestice și raportul pe care vor fi obligați nord-coreeani să-l dea autorităților de acasă

Cu siguranță, pe cei 16 sportivi calificați la Jocurile Olimpice i-a izbit diferența nivelului de trai din Paris față de existența austeră pe care o duc acasă.

Cel mai probabil, lumea îndestulată și fără de griji pe care au găsit-o în Franța și s-a părut cel puțin șocantă.

Unul dintre momentele virale de la JO a fost selfie-ul făcut pe podiumul de la dublu mixt (tenis de masă) - sud-coreenii apasă pe butonul telefonului și toată lumea din poză râde, deși, în realitate, cele două state pe care le reprezintă sunt în război.

Același Pachedo Pardo spune că, fiind de acord cu acel selfie, Nordul a trimis un mesaj și că, mai mult ca sigur, gestul ar fi avut acordul regimului de la Phenian.

„Coreea de Nord transmite că nu are o problemă cu oamenii din Coreea de Sud, ci doar cu guvernul acestei țări”, spune profesorul.

Nu este pentru prima oară când Jocurile Olimpice îi reunește pe sportivii din Nord și Sud

Jocurile Olimpice au fost și până acum pretextul ca lumea întreagă să afle că Nordul și Sudul sunt, de fapt, înfrățite.

Momente similare au avut loc și la ediția de la Rio de Janeiro 2016. În 2018, la JO de iarnă, Coreea de Sud și Coreea de Nord au avut o echipă comună de hochei pe gheață feminin.

Probabil că, după atâta interacțiune cu lumea occidentală, sportivii vor avea parte, la întoarcerea în țara lor, de un interogatoriu în toată puterea cuvântului.

Analiștii de politică externă specializați pe regimul din Coreea de Nord spun sportivii care au „greșit” în interacțiunile lor cu oamenii din statele democratice nu vor fi pedepsiți, distrugând astfel mitul cruzimii dictatorului Kim.

Însă vor fi nevoiți să participe la ședințe interminabile în care vor trebui să-și facă autocritica.

Cei care vin însă acasă cu o medalie vor fi răsplătiți: vor avea un statut social mai înalt și vor beneficia de premii însemnate. De pildă, o nouă locuință.

Rămâne de văzut dacă diplomația sportului va deschide o nouă cale de dialog între cele două Coree.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Protestul a început din primul minut la România - Lituania » Ce s-a putut auzi în Ghencea, la revenirea „tricolorilor” în fața propriilor fani
Nationala
Protestul a început din primul minut la România - Lituania » Ce s-a putut auzi în Ghencea, la revenirea „tricolorilor” în fața propriilor fani
România - Lituania, în al doilea meci din Liga Națiunilor. Oaspeții au egalat
Nationala
România - Lituania, în al doilea meci din Liga Națiunilor. Oaspeții au egalat
Mihai Rotaru sparge banca! Cât plătește Craiova pentru transferul lui Cicâldău » Mutarea e definitivă, pe 4 ani
Superliga
Mihai Rotaru sparge banca! Cât plătește Craiova pentru transferul lui Cicâldău » Mutarea e definitivă, pe 4 ani

„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului pentru GSP: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”

Simona Halep și proaspăta soție a lui Ianis au atras toate privirile la evenimentul de la Academia lui Hagi


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează