SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  PARIS 2024

Încă un membru în delegația României pentru Paris 2024 » Maratonista Joan Chelimo Melly a îndeplinit standardul olimpic

Joan Chelimo Melly cu tricolorul pe umeri FOTO FRA
Joan Chelimo Melly cu tricolorul pe umeri FOTO FRA

Articol de - Publicat duminica, 03 decembrie 2023 17:00 / Actualizat sambata, 17 februarie 2024 20:49

Joan Chelimo Melly (33 de ani), atleta de origine kenyană care reprezintă România, a încheiat maratonul de la Valencia cu timpul de 2h 24:16 și s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris. 

Joan Chelimo Melly a devenit a 61-a componentă a delegației României pentru Jocurile Olimpice de la Paris. După un an greu, marcat de accidentări,  maratonista legitimată la Dinamo a reușit să coboare sub baremul olimpic, ea alergând maratonul de la Valencia în de 2h 24:16.

12 este loculocupat de Joan Chelimo Melly la maratonul de la Valencia

 „E un sentiment puternic de eliberare, după foarte multă tensiune. Sunt foarte multe repere bune pe care le-am avut în cursa de astăzi. Ne-am atins obiectivul și mă bucur că lăsăm în urmă un an plin de ghinioane și probleme. Astăzi, sărbătorim, iar după obișnuita recuperare, începem pregătirea pentru Paris”, a declarat Carol Santa, antrenorul alergătoarei, potrivit FRA.

2h26:50este baremul de calificare la Jocurile Olimpice de la Paris în porba feminină de maraton

Originară din Kenya, maratonista Joan Chelimo Melly a primit cetățenia română în primăvara lui 2021 și va fi eligibilă să reprezintă România în competițiile majore începând cu data de 3 iulie 2024. ”Cu baremul sportiv îndeplinit, Joan Chelimo Melly va avea emoții în validarea calificării, pentru că, în conformitate cu termenele de calificare, World Athletics va comunica sportivii calificați la maraton în 01 mai 2024”, a transmis și Comitetul Olimpic și Sportiv Român. 

Gazeta Sporturilor i-a scris povestea impresionantă în urmă cu un an. Cum a ajuns să reprezinte România? Prin intermediul antrenorului Carol Santa.

El și Joan Melly colaborează din 2017. Antrenorul era deja de ani buni în Kenya, unde ajunsese în 2011 pentru a onora un contract cu federația din Turcia și a coordona pregătirea atleților din acea țară. A ales apoi să lucreze pe cont propriu cu sportivi care l-au solicitat.

Și-a stabilit cartierul general la Iten, un oraș aflat la 2.400 de metri altitudine, făcut celebru de campionii din cursele de anduranță care veneau să se antreneze aici. Dar și de tinerii care visează să devină viitoarele staruri din atletism. Locul a căpătat supranumele de „casă a campionilor”, dar cei aflați la început de drum trăiau în condiții mizere.

Joan însăși a locuit pentru multă vreme într-o baracă improvizată doar pentru a fi în locul unde o oportunitate ar putea să apară mai ușor. Se întâmpla la Kaptagat, o altă Mecca a atletismului kenyan. Nu-și permitea taxa de 100 de dolari pe lună pentru a putea sta în campus, în tabăra de antrenament alături de atleții consacrați.

Joan Chelimo Melly a lucrat pentru un dolar pe zi

Ea câștiga un dolar pe zi, vânzând mangal (n.r. tip de cărbune) din ușă în ușă și așteptând o scânteie și în performanțele ei sportive. Întâlnirea cu Santa a transformat-o dintr-o alergătoare promițătoare de semimaraton într-o atletă de top. Ambii spun că, pe viitor, totul e posibil.

Din primii bani pe care i-a câștigat din atletism, Joan a plătit pentru studiile surorilor sale și pentru construirea unui bazin de colectare a apei la casa părintească. Apoi, i-a făcut cadou o pereche de adidași unei sportive mult mai tinere, obicei pe care-l reia în fiecare an. E convinsă că are o misiune mult mai importantă decât aceea de a-și face un nume în atletism.

Și anume să înceapă să vorbească despre violența împotriva femeilor, într-o societate și o țară care nu recunosc divorțul prin consimțământ și unde abuzurile sunt privite deseori ca o normalitate.

Lupta lui Joan are și o motivație personală. Ea însăși s-a desprins greu dintr-o relație toxică. S-a întâmplat în urmă cu aproape opt ani. Participa deja la competiții în Europa și a rămas însărcinată. Partenerul ei a dat-o afară din casă. Avea 25 de ani când a rămas pe drumuri și a adus pe lume un copil în afara unei căsătorii, un alt stigmat social în comunitatea din care provine.

Joan Chelimo Melly este mama unei fetițe

S-a întors pentru o vreme acasă la părinți pentru a-și proteja copilul. Ariana Kechei a venit pe lume în 2015. De atunci, Joan spune că aleargă pentru fetița ei. „Kechei înseamnă stea în dialectul Kalenjin. De când s-a născut, ea îmi luminează calea. Pentru ea am încercat să devin un om mai bun și m-am străduit să reușesc în viață. Părinții mei au făcut tot ce-au putut pentru mine, dar posibilitățile lor au fost limitate. Așa că eu mi-am propus să-i ofer Arianei ceea ce eu n-am avut. Vreau să fie o fată modernă, educată, puternică și să vadă lumea întreagă, să o înțeleagă", a mărturisit Joan.

Joan Chelimo Melly
Joan Chelimo Melly
Joan Chelimo Melly
Joan Chelimo Melly
Joan Chelimo Melly
+1 FOTO

Joan Chelimo s-a apucat de alergat la 14 ani. Era singura adolescentă din satul ei care visa să devină atletă, fapt care trecea drept o bizarerie, într-o comunitate în care tinerele erau îndrumate să se mărite cât mai repede și cât mai profitabil. Astfel, se trezea cu noaptea în cap ca să nu fie văzută de nimeni.

O colegă de la școală activa la un club de atletism și-i furniza informații despre programul de pregătire, pe care Joan îl adapta după propriile posibilități. Fiind cel mai mare copil al familiei, avea obligația să ajute și la treburile gospodăriei. Căra zilnic bidoane cu 20 de litri pline cu apă de la râul aflat la câțiva kilometri de sat. Le prindea în cârcă cu ajutorul unor funii pentru a le putea transporta mai ușor.

Joan Chelimo a oferit într-un interviu pentru PressOne detalii din copilăria ei. A mărturisit că mulți dintre atleții kenyeni au depășit aceleași obstacole și a explicat obsesia acestora pentru pantofii de alergare.

Majoritatea mergea la școală în picioarele goale. Îi invidiam teribil pe cei mai bogați care aveau cu ce să se încalțe. Pentru mine rămâne ca o traumă amintirea momentelor când trebuia să merg la baie la școală și condițiile de igienă nu erau chiar ideale, îmi era efectiv groază că trebuie să intru acolo desculță! Pentru mulți e greu să-și imagineze ce mult înseamnă pentru un copil kenyan pantofii. Poate și de aceea, mai toți atleții kenyeni sunt cumva obsedați de încălțările sportive. Cu cât mai multe și mai frumoase, cu atât mai bine", a povestit Joan.

SPORTIVII ROMÂNI CALIFICAȚI LA JO 2024 (61)

  • ÎNOT (2): David Popovici (100, 200 m liber), Vlad Stancu (800, 1500 m liber)
  • BOX (1): Lăcrămioara Perijoc ( cât. 54 kg)
  • ATLETISM (4): Delvine Relin Meringor (maraton), Alina Rotaru Kottmann (săritura în lungime), Andreea Mikloș (400 m ), Joan Chelimo Melly (maraton)
  • CANOTAJ (44): 8 plus 1 (feminin și masculin), dublu vâsle (feminin și masculin), patru vâsle ( feminin și masculin), patru rame (feminin și masculin), dublu rame (feminin și masculin), dublu vâsle categorie ușoară (feminin)
  • KAIAC-CANOE (3): Cătălin Chirilă (canoe simplu 1.000 m), Ilie Sprâncean/ Oleg Nuță (canoe dublu, 500 m)
  • GIMNASTICĂ ARTISTICĂ (6): echipa feminină, Andrei Muntean
  • GIMNASTICĂ RITMICĂ (1): Annaliese Drăgan (individual compus)

Citește și: 

Ce obiective și-au propus federațiile pentru Jocurile Olimpice de la Paris » Care sunt sportivii cotați cu șanse la medalii
PARIS 2024
Ce obiective și-au propus federațiile pentru Jocurile Olimpice de la Paris » Care sunt sportivii cotați cu șanse la medalii
Aurul e pe cale de dispariție! Cum s-au prezentat sportivii români la Campionatele Mondiale în acest an
ANALIZĂ
Aurul e pe cale de dispariție! Cum s-au prezentat sportivii români la Campionatele Mondiale în acest an
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Ce noroc! România, șansă uriașă la tragerea pentru preliminariile CM 2026 » „Tricolorii” pot scăpa de PATRU adversari de foc
Nationala
Ce noroc! România, șansă uriașă la tragerea pentru preliminariile CM 2026 » „Tricolorii” pot scăpa de PATRU adversari de foc
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”
Superliga
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (1)
radumatei
radumatei  •  03 Decembrie 2023, 18:43

Felicitări și sper să nu fie dezamăgită de România, pentru că multe din neajunsurile de care a fugit din Kenya le va întâlni și aici: violență domestică, sărăcie, igienă precară în școli,condiții proaste de antrenament. Tot respectul pentru puterea de a trece peste greutăți și de a-și crește singură fetița!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează