SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  JAPONIA

CORESPONDENȚĂ DIN KASHIMA Rețeta Jocurilor Olimpice » Cum se pregătește Japonia de evenimentul anului: zâmbete, răbdare, înțelegere, rigoare

foto: Justin Gafiuc/GSP
foto: Justin Gafiuc/GSP

Articol de - Publicat vineri, 16 iulie 2021 15:34 / Actualizat vineri, 16 iulie 2021 16:12

Drumul București – Tokyo – Kashima a developat din prima zi felul în care japonezii vor să gestioneze Olimpiada amânată cu un an. 

În mijlocul stării de urgență și cu cazurile de infectări în creștere, niponii nu dau un pas înapoi în lupta cu COVID-ul, iar prima interfață, voluntarii, lucrătorii din aeroporturi, hoteluri și șoferii, caută să ofere oaspeților o primire optimistă

Am plecat din București spre complicata Olimpiadă niponă având în minte valul de informații despre blocajele de organizare și multiplele încurcături legate de transport. 

Săptămânile dinaintea decolării au însemnat un coșmar administrativ, cu sute de mailuri, mii de pagini de instrucțiuni, formulare completate și refăcute de zeci de ori, hoteluri și curse aeriene interne schimbate pentru a respecta stricte reguli sanitare.

Masami Ueno și Chie Terashima, interlocutorii virtuali de peste mări și țări, mi-au devenit aproape tovarăși, n-a existat zi în care să nu ne duelăm în comunicări intersectate. Am revăzut recent și un drăguț monolog al lui Andrei Pleșu, "Români în Japonia", despre lumea paralelă din insulă, perfect pentru a contura o destinație oricum aparte, chiar și dincolo de pandemie.

Alături de starurile din NBA

"Orice călătorie e o experiență a diversității. Dar foarte puține mijlocesc saltul de la diversitate la diferență. Una e să te miști în variațiunile multiple ale aceleiași teme, alta e să te simți catapultat pe o altă planetă. 

Ca, de pildă, când călătorești în Japonia. Te miști în spațiul altei umanități, al unei lumi paralele. Nimic nu seamănă cu ce știi, nici măcar asemănătorul", remarca Pleșu într-un text plin cu povești savuroase.

Drumul până la Tokyo, via Paris, a durat aproape 16 ore, am fost coleg de aeronavă cu o parte din delegația Franței, în frunte cu echipa de baschet, inclusiv 5 giganți din NBA, Frank Ntilikina (New York Knicks), Evan Fournier (Boston Celtics), Nicolas Batum (Los Angeles Clippers), Timothe Luwawu-Cabarrot (Brooklyn Nets) și Rudy Gobert (Utah Jazz). 

Sunt băieții care vor da piept la Tokyo, în grupe, chiar cu americanii, conduși acum de Kevin Durant (32 ani), starul lui Brooklyn Nets, dublu campion olimpic la ultimele două ediții, alături de LeBron James, Carmelo Anthony sau regretatul Kobe Bryant.

101 inimi tricolore » Cine sunt sportivii care vor reprezenta România la Jocurile Olimpice
JOCURILE OLIMPICE
101 inimi tricolore » Cine sunt sportivii care vor reprezenta România la Jocurile Olimpice

Scuze că te chinuie la prelevarea probei

Iar la Tokyo am nimerit, într-adevăr, pe altă planetă! Totul se mișcă robotic, japonezii zâmbesc, salută din cap și fac cu mâna. Rar găsești unul care să o rupă pe engleză. 

Rețeta Jocurilor Olimpice » Cum se pregătește Japonia de evenimentul anului: zâmbete, răbdare, înțelegere, rigoare

Circuitele din aeroport sunt desenate la milimetru, panouri de orientare stau unul lângă altul, în fiecare colț apare câte un voluntar care te ghidonează pe linia corectă spre a merge la testarea COVID, la ridicarea rezultatelor ori la controlul repetat al documentelor și aplicațiilor speciale.

Nimeni nu se uită urât la tine, fiecare vrea să ajute, inclusiv asistenta care-și cere întâi scuze prin semne că trebuie să te chinuie la prelevarea probei cu bețigașul înfipt în nas.

Rețeta Jocurilor Olimpice » Cum se pregătește Japonia de evenimentul anului: zâmbete, răbdare, înțelegere, rigoare

Te și bufnește râsul când te gândești cum ar fi arătat poarta de intrare în România dacă Bucureștiul organiza o Olimpiadă, așa cum suna în urmă cu câțiva ani ideea primarului Sorin Oprescu din ciclul "Cai verzi pe pereți". 

Gazeta e la Tokyo » Uitați de medalii! Victoria e să intri în Japonia: 6 reguli draconice + două episoade absurde
REPORTAJ
Gazeta e la Tokyo » Uitați de medalii! Victoria e să intri în Japonia: 6 reguli draconice + două episoade absurde

Deocamdată, la plecare, am lăsat în urmă pe "Henri Coandă" ceva toalete înfundate și sordide, un băiat de Ferentari care asculta manele cu sonor ridicat și în picioarele goale, plus un grup din același film care se certa cu un tip vânjos de la Security fiindcă oamenilor nu le conveneau locurile primite la check-in și țineau cu tot dinadinsul să le schimbe.

Satul Olimpic din aeroport

Hai, mai bine, înapoi la Tokyo, unde peste patru ore durează supliciul de pe Haneda, cu trasee separate pentru presă și oficiali! Un mic Sat Olimpic se creează pe parcurs, cu turci, italieni, azeri, marocani, portughezi, israelieni, canadieni, kosovari sau olandezi așteptând liniștiți la coadă pentru a intra în Japonia. 

Nimic nu e mai simpatic să vezi decât alăturarea aceasta picantă dintre aceiași uriași din trupa galică și câțiva luptători azeri de categorie mică!

E drept, lucrurile funcționează încet spre foarte încet, rigurozitatea japoneză nu se dezminte, iar regulile sunt clare: nu poți ieși din culoarul sanitar olimpic nici măcar să faci trei pași în lateral, unde ai fi dorit să schimbi în viteză niște euro în yeni la biroul de exchange la care nu e niciun alt client. 

La Transport Desk, Innesa, o simpatică rusoaică, deznoadă toate ițele complicate, căci e singura care știe chiar bine engleza. Te direcționează către un taxi special, o burtoasă Toyota, la urcare un voluntar îți oferă o sticlă cu apă rece cu discreție și o nouă plecăciune. 

Șoferul o apucă spre Kashima, preț de vreo 120 km de Tokyo, acolo unde naționala U23 a României va fi prima care va intra în focurile olimpice, pe 22 iulie, contra Hondurasului.

Șoferul știe românește: "Bona zioa" și "Salot"! :-)

Pe tipul de la volan îl cheamă Hidetoshi, ca pe fostul star al Japoniei, Nakata, și acum un icon în Țara Soarelui Răsare, unde e implicat masiv în fashion și în industria sake-ului, băutura tradițională niponă. 

În crucea nopții, în drum spre destinație, omul se chinuie admirabil să comunice în engleză, iar când îi spun că sunt din România pronunță imediat "bona zioa" și "salot"! E șocant, ne amuzăm amândoi, eu pe bancheta din spate, protejat de o copertină din plastic montată în virtutea acelorași reguli anti-COVID.

De unde o ști domnul expresiile carpatine? "Leidiz!", scapă imediat explicația. Găsești românce într-o grămadă de cluburi de noapte sau maid-cafe-uri, celebrele localuri japoneze în care bărbații plătesc doar ca niște "păpușele" să le țină companie, să le toarne în pahar și să le vorbească frumos, după un standard de sexualitate imposibil de înțeles pentru europeni. Vom mai povesti însă despre fetele venite din țară ca să facă bani în underground-ul din Tokyo!

Deocamdată, mă înarmez cu răbdare și înțelegere pentru următoarele trei zile de carantină într-o cameră de hotel, vegheat la intrare de trei pensionari voluntari. Fiind unicul jurnalist din stabiliment, aceștia mă păzesc cu mândrie ca pe un prizonier de război, pasibil să "evadeze" în orice secundă spre spațiile olimpice.

Crește pericolul Delta

Cu doar câteva zile înainte de festivitatea de deschidere, care va avea loc pe 23 iulie, ora 14:00 la București, Tokyo se confruntă cu o creștere a infectărilor cu SARS-CoV-2. 

La mijlocul săptămânii au fost înregistrate 1.149 de noi cazuri, recordul ultimelor șase luni. Dintre ele, 133 sunt varianta Delta, cu 80 peste numărul contabilizat cu doar o săptămână în urmă. 

Organizatorii cer populației să restrângă la maximum mobilitatea, iar sportivii, oficialii și jurnaliști încearcă să se pregătească și să lucreze într-un sistem-bulă, care descurajează interacțiunile. 

Cel mai recent caz care a produs îngrijorare s-a produs în delegația braziliană, în care 7 membri din staff au testat pozitiv. De asemenea, echipa de rugby feminin a Rusiei a intrat la izolare după ce masorul a fost detectat cu coronavirus.

Citește și alte corespondențe de la Jocurile Olimpice de la Tokyo:

CORESPONDENȚĂ DIN TOKYO Gazeta e la Tokyo » Uitați de medalii! Victoria e să intri în Japonia: 6 reguli draconice + două episoade absurde

VIDEO Primul grup al olimpicilor români a ajuns la Tokyo » Imagini inedite din avion: cum și-au petrecut fotbaliștii timpul

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Louis Munteanu, despre faza golului cu Dinamo: „L-am împins puțin, doar ca să îl sperii! Arbitrul a comis-o” + Ce spune despre accidentare
Superliga
Louis Munteanu, despre faza golului cu Dinamo: „L-am împins puțin, doar ca să îl sperii! Arbitrul a comis-o” + Ce spune despre accidentare
Verdictul specialistului după cea mai încinsă fază din Dinamo - CFR Cluj: „Am fost uimit de decizie”
Superliga
Verdictul specialistului după cea mai încinsă fază din Dinamo - CFR Cluj: „Am fost uimit de decizie”
Titularul de la FCSB a primit o mărire de salariu: „Gigi nu i-a prelungit și contractul”
Europa League
Titularul de la FCSB a primit o mărire de salariu: „Gigi nu i-a prelungit și contractul”

EXCLUSIV „Îmi vine să-mi dau pumni în cap” » Leonard Doroftei, despre marea greșeală pe care și-acum o regretă: „Am vândut-o pe nimic!”

Antrenorul care a descoperit-o pe Simona Halep trăiește o dramă, fiindu-i amputat un picior: „Nu am cum să îi cer ajutorul, cred că tatăl Simonei e supărat”


Comentarii (1)
radumatei
radumatei  •  16 Iulie 2021, 18:15

Etnomasochismul ăsta e ordin pe unitate sau e o pasiune individuală a d-lui Gafiuc? Din text înțelegem că totul în Japonia e roz, e o plăcere să stai cu orele pe coridoare, toată lumea zâmbește, în schimb România ne pute, ideea de a găzdui cândva în viitor o ediție a JO ne face să râdem, un tip care asculta manele pe Otopeni e suficient de reprezentativ ca să fie trecut în cronica de călătorie iar româncele din Japonia ***. Poate că d-l Gafiuc ar trebui să-și inventeze altă naționalitate când dialoghează cu taximetriștii, dacă-i e așa rușine cu țara lui.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează