Articol de Cristi Preda (foto), Aurelian Rotea - Publicat duminica, 01 august 2021 17:26 / Actualizat duminica, 01 august 2021 17:33
Medaliații olimpici de la canotaj s-au întors azi acasă, după ce au făcut istorie la Tokyo.
Simona Radiș și Ancuța Bodnar (aur), Mihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc, Ștefan Berariu și Cosmin Pascari (argint) și Ciprian Tudosă și Marius Cozmiuc (argint) au fost primiți la salonul oficial al aeroportului „Henri Coandă”, din București, unde au fost așteptați apropiați.
VIDEO Medaliații olimpici de la canotaj s-au întors în România
Ministrul Eduard Novak nu a venit la ceremonie
Ministrul Tineretului și Sportului nu a venit la ceremonie, fiind prezent la o competiție de pregătire în vederea propriei participări la Jocurile Paralimpice, dar a transmis un mesaj de felicitare.
„Am un mesaj din partea ministrului. Domnia sa regretă că nu a putut fi personal, e într-o competiție de care are nevoie pentru a participa la Jocurile Olimpice”, a spus Cristian Emilian Ghiță, reprezentant al MTS.
«Dragi sportivi, bine ați venit acasă! Vă așteptă o țară întreagă. Trei dintre cele patru medalii vi se datorează. Performanțele voastre s-au scris cu muncă, sacrificii și renunțări. V-am văzut palmele, v-am văzut epuizați de efort și lacrimile. Iertați-ne că vă credem supraomeni și avem așteptări atât mari de la voi.
Dar nu sunteți oameni obișnuiți. Voi sunteți campionii noștri. Cinste vouă. Felicitări staff-ului și Federației de Canotaj. Canotajul românesc a devenit sinonim cu succesul. Vă mulțumesc tuturor. Îi mulțumesc doamnei Lipă pentru felul în care se bate zi de zi pentru le asigura cele mai bune condiții sportivilor.
- mesajul lui Eduard Novak, citit de Cristian Emilian Ghiță, reprezentant al MTS.
Lipă, atac la ministrul Cătălin Drulă
Fosta campioană olimpică a avut și un mesaj pentru Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor, care a refuzat să comunice cu ea și căruia i-a reproșat problemele pe care canotorii le au în timpul antrenamentelor.
„Vreau să-i mulțumesc domnului Bode, ministrul de Interne, pentru că ne-a asigurat liniștea pe lac, prin Poliția Transport Naval. După cum ați văzut, ce se întâmplă pe Orșova, Dunăre și Snagov... Nu e o fericire să te antrenezi. Noi am avut multe antrenamente ratate.
În aceeași măsură îi mulțumesc domnului Drulă (n.r- Cătălin Drulă, ministrul Transporturilor) pentru că nu mi-a răspuns la telefon și mesaje. Asta nu înseamnă că a scăpat. Legislația e învechită și trebuie modificată. Trebuie să conviețuim toți pe acest lac, dar trebuie să respectăm regula bunului simț și legislația. Cea care va fi pentru că cea de acum e clar că nu e respectată”, a adăugat Lipă.
EXCLUSIV De ce l-a căutat Elisabeta Lipă pe ministrul Drulă: „Sportivii nu se puteau antrena pe lacul Snagov”
Elisabeta Lipă a detaliat pentru GSP.ro de ce îl caută pe ministrul transporturilor Cătălin Drulă.
„Cu o lună înaintea Jocurilor Olimpice sportivii nu se mai puteau antrena după-amiază pe lacul Snagov din cauza valurilor ca la mare provocate de ambarcațiunile cu motor. Atunci l-am sunat pe ministrul de interne, Lucian Bode, și l-am rugat să ne ajute. Astfel, în timpul antrenamentelor am fost protejați de șalupele Poliției de Transport Naval.
Numai că, poliția nu-i poate sancționa pe cei care aleargă cu viteză pe lac, fără girul Autorității Navale Române, care se află sub tutela Ministerului Transporturilor. De aceea, l-am căutat pe domnul ministru Cătălin Drulă. Am făcut nenumărate adrese. Înțeleg că acum e lumea în concediu, dar din toamnă trebuie modificată legea, astfel încât să canotorii să se poate antrena fără a fi deranjați de ambarcațiunile cu motor.
Dimineața nu sunt probleme, ieșim devreme pe apă, când lumea doarme. De după-amiaza începe iureșul”, a declarat fosta campioană olimpică.
GSP a încercat să ia legătura cu ministrul Cătălin Drulă, dar nu a răspuns la telefon și nici la mesaj.
Elisabeta Lipă: „Parisul va arăta mult mai frumos”
Elisabeta Lipă le-a mulțumit sportivilor care au concurat la Jocurile Olimpice și spune că este încrezătoare în ceea ce privește următoare ediție, de la Paris, din 2024.
„Canotajul este pe patru la aceste Jocuri Olimpice. Suntem pe doi în Europa, după Olanda, iar pe plan mondial suntem după Australia și Noua Zeelandă. Azi vreau să mulțumesc: Ancuța, Simona, Cosmin, Mugurel, Ciprian, Ștefan, Mihăiță, vă mulțumesc că ne-ați făcut mândri că suntem români.
Eu nu am mai trăit o asemenea bucurie din 2004, când am ieșit campioană olimpică. Le mulțumesc și celor care au fost în finală. Parisul va arăta mult mai frumos. Am crescut extraordinar de frumos. După 5-6 ani, am avut 9 echipaje, 36 de sportiv. Era extraordinar dacă erau toți pe podium, dar să nu-L mâniem pe Dumnezeu.
Mă simt datoare să mulțumesc tuturor celor care au stat în spatele rezultatelor: antrenorilor, echipei medicale, kinetoterapeuților, preparatorilor, nutriționiștilor, maseurilor și antrenorului coordonator, Antonio Colamonici. Le mulțumesc tuturor.
Îi mulțumesc și Ministerului Tineretului și Sportului și COSR. Îmi pare rău că domnul ministru nu a putut să vină. Nu aș fi vrut să-l iau la întrebări. Știu că avem parte de tot sprijinul”, a spus Elisabeta Lipă, președintele Federației Române de Canotaj.
Fiecare cursă a fost foarte grea. Rezultatul a fost încurarea muncii. Suntem foarte fericite că am reprezentat România la cel mai înal nivel
– Simona Radiș
Vă mulțumesc tuturor. Suntem mândri că am reprezentat România și că v-am făcut bucuroși. Am simțit toată energia de la voi. Finala a fost foarte frumoasă, ne-am dorit foarte mult să câștigăm. Vreau să spun că Parisul e aproape și vom da tot ce avem mai bun ca să menținem același rezultat
– Ancuța Bodnar
Încă nu ne-am trezit. Medalia atârnă greu. Dacă o porți toată ziua s-ar putea să ai probleme. Am făcut cea mai bună cursă din viața noastră. Am primit multe mesaje care ziceau că dacă mai dura cursa, luam aurul. Dar așa a vrut Dumnezeu
Cosmin Pascari
Noi suntem băieții de aur cu medalii de argint
– Marius Cozmiuc
Citește mai multe știri de la Jocurile Olimpice:
Simone Biles s-a retras și din finala de la sol » Ce se întâmplă la bârnă