SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  PARIS 2024

VIDEO Mihai Covaliu a anunțat ce-și propune România Jocurile Olimpice de la Paris: „Sunt obiective foarte clare la canotaj, natație, canoe”

Cătălin Chirilă la CE de la Szeged FOTO Raed Krishan
Cătălin Chirilă la CE de la Szeged FOTO Raed Krishan

Articol de , - Publicat vineri, 12 iulie 2024 08:39 / Actualizat vineri, 12 iulie 2024 12:16

Mihai Covaliu (46 de ani), președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, vorbește despre a doua sa ediția din postura de șef a olimpismului românesc și despre sporturile care au obiective de medalie.

Dacă în prima parte a dialogului cu Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român a vorbit despre amintirile sale olimpice, în cea de-a doua, el a discutat despre prezent, despre Jocurile Olimpice de la Paris, care debutează pe 26 iulie, dar și despre viitor și despre momentul în care se află sportul românesc.

- Domnule Covaliu, urmează Jocurile Olimpice de la Paris, care vin după cele de la Tokyo, o ediție atipică, a fost și un ciclu olimpic mai scurt, de 3 ani. A contat și probabil și acest lucru și tot contextul acela cu restricții, toată presiunea aceea de a nu te îmbolnăvi.
- A contat puțin să scăpăm de acea perioadă, să revenim la normal. Sigur, am învățat niște lecții foarte folositoare din acea perioadă și de aceea spun că toate aceste lucruri ne vor ajuta să fim și mai bine organizați și, sper eu, cred că vom număra și mai multe medalii.

- Spuneai de faptul că sportivii au avut tot, există probabil diverse cerințe, cum se împacă toate aceste lucruri venind din zone sportive diferite? Sportivi, antrenori, conducători de federații...
- Avem această comisie tehnică pentru scopuri de performanță, cu oameni care analizează toată această activitate a loturilor olimpice, a federațiilor.

Avem o colaborare foarte strânsă împreună cu Comitetul Executiv al COSR. Împreună lucrăm în fiecare zi și ne consultăm, tocmai pentru a veni în sprijinul sportivilor, în primul și în primul rând al loturilor olimpice, al federațiilor, pentru a îmbunătăți procesul managerial, știu eu, aspecte legate de ultimele tendințe de pregătire în sportul pe care îl practică, de ultimele tendințe de recuperare, aparatură, specialiști. Sunt absolut convins că deja am trecut la un nivel superior și sunt tot așa de convins că în 2028 lucrurile vor arăta și mai bine decât acum.

Mihai Covaliu spuen că sportivii au avut tot ce și-au dorit

- Mereu se vorbește de bani, dacă sunt suficienți bani, nu sunt suficienți bani pentru a acoperi toate aceste cerințe, aceste necesități. Este cazul acum sau a fost cazul în acest ciclu olimpic?
- Din punctul ăsta de vedere, eu cred că am reușit ca împreună cu întreaga echipă, cu secretarul general George Boroi, am reușit să manageriem foarte bine acest aspect și de aceea am reușit să asigurăm această stabilitate în sportul de la noi.

Oamenii să nu mai fie concentrați pe faptul că le lipsesc resurse, ci pe faptul că trebuie să găsească noi modalități de a cere lucruri sau o aparatură, specialiști pentru a își îmbunătăți activitatea de zi cu zi.

De aceea probabil și oamenii au fost mai concentrați de data aceasta pe a se pregăti decât pe a se plânge că nu au diferite materiale, că nu pot participa la competiții sau că le lipsește ceva.

Din punctul ăsta de vedere chiar sunt foarte mulțumit că împreună cu echipa de la Comitetul Olimpic și Sportiv Român am asigurat, în primul rând, acest echilibru și această stare de încredere că pregătirea poate continua și că există aici acel suport în momentul în care îți propui să faci altceva sau să treci la un nivel superior.

4 medaliia cucerit România la Jocurile Olimpice de la Tokyo, una de aur și trei de argint

- Fără, sigur, a diminua șansele altor sporturi, sunt unele discipline și unii sportivi care ies în evidență și de la care se așteaptă mult la Paris, canotajul, David Popovici, Cătălin Chirilă cred că este enumerarea cea mai simplă și cea mai evidentă. Cum vezi această situație?
- E normal, de asta am și făcut această, hai să spunem, departajare pe baza rezultatelor, ceea ce este și firesc și normal până la urmă. Am gândit un sistem bazat pe trei cercuri concentrice în care datorită performanțelor obținute poți să intri și să ieși. Un sistem care ne ajută foarte clar să vedem evoluția, constanța, dar și involuția unor copii din diferite discipline. Un sistem care e motivant, foarte transparent.

Un sistem, care, eu sper, să ne aducă rezultate bune la Paris. Deja federațiile sunt obișnuite să lucreze în acest gen de sistem și cred eu că în cel mai scurt timp vom ajunge să funcționăm în acea stare de meritocrație care să vină firesc, în sensul că dacă faci performanță să ai ceea ce-ți trebuie pentru a continua să faci performanță sau dacă nu ai performanță să găsești alte metode prin care să reușești să ajungi să obții performanțe.

- Întorcându-ne puțin la Sydney, unde ai fost campion olimpic, a fost una dintre edițiile cele mai valoroase din istoria olimpică a României, după cea de la Los Angeles. 26 de medalii, 11 de aur. Țin minte că la unele competiții nici n-am mai ajuns, atât de multe medalii se cucereau în paralel, ceea ce a fost extraordinar, raportându-ne puțin la asta, în ce moment crezi că se află sportul olimpic acum la noi și spre ce ne îndreptăm?
- Da, mi-aș dori să ne găsim în cea postură în care jurnaliștii să nu aibă timp să ajungă de la o competiție la cealaltă din cauza rezultatelor obținute. Poate nu se va întâmpla la Paris sau poate nu se va întâmpla în fiecare zi acest aspect, dar îmi doresc ca în 2028 să ajungem să câștigăm chiar mai multe medalii într-o zi.

La Paris, așa cum ai spus, sunt clar câteva obiective foarte clare pe care le vizăm, și anume canotajul, natația, canoe, și aș îndrăzni să spun, chiar și lupte, pentru că și acolo avem posibilități foarte bune de a câștiga medalie.

Da, sigur, după aceea surprizele care pot apărea de la celelalte discipline, dar mai mult, focusul trebuie să fie pe aceste discipline care au și demonstrat și care se găsesc la un nivel care le permite să concureze pentru medalii.

Cum arată o zi de lucru pentru Mihai Covaliu

- Și în final, o întrebare despre cum arată o zi ta de lucru? La ce oră începe? Câte întâlniri ai pe zi?
- Pot să-ți spun cum a arătat această zi până acum. Începută cu o alergare cu puțin înainte de ora 07:00 și terminată undeva în jurul orei 07:45, după care, bineînțeles, mic-dejun, după care birou și începând cu ora 9:00 din oră în oră întâlniri și ziua încă nu s-a terminat, dar bine, nu toate zilele seamănă.

Mihai Covaliu a anunțat ce-și propune România Jocurile Olimpice de la Paris: „Sunt obiective foarte clare la canotaj, natație, canoe”
Mihai Covaliu FOTO Cristi Preda

Sunt zile în care avem și întâlniri oficiale, sunt zile în care trebuie să călătoresc, sunt foarte diverse perioadele în care te găsești și atunci trebuie, practic, să faci un program care nu-l alege, un program impus.

Am avut această adunare generală la București, organizată în premieră în România, în care toate cele 48 de comitete olimpice au fost prezente aici.

A trecut foarte, foarte repede, pentru că viața merge foarte repede astăzi, dar a fost o organizare de succes. Inclusiv președintele Comitetul Internațional Olimpic, domnul Tomas Bach, a fost aici și ne-a felicitat pentru această organizare și pentru curajul de a ne asuma responsabilitatea de a organiza acest eveniment cu o lună înainte de Jocurile Olimpice.

Ne-am achitat foarte bine de această sarcină și, sigur, urmează în continuare pregătirile pentru Paris cu presiune, cu stres, chiar dacă nu e stresul pe care-l au sportivii și partea aceasta birocratică, există destulă presiune și destul stres.

Dar așa cum ne-a învățat sportul combinăm în fiecare zi activitățile plăcute și cu lucruri pe care trebuie să le facem și găsim de fiecare dată motivația și energia pentru a o lua de la capăt în fiecare zi, pentru că asta am făcut până acum și asta o facem și în continuare.

- Înseamnă că faci mișcare ca să te menții, nu ca în anii sportiv de sportiv...
- Câteodată, îți dezvălui un secret, mă îmbrac în costumul de scrimă și încă intru pe planșă, inclusiv cu Vlad, cu băieții care au început deja să mă bată. Asta nu e spre cinstea mea, dar e spre bucuria mea pentru că înseamnă că ei au crescut și asta se vede prin rezultatele pe care le obțin.

- Mi-am adus acum aminte de un interviu pe care l-am făcut la Poiana Brașov și în care spuneai de cum se făcea școala, să spunem, în perioada în care ai învățat tu și că era mai serios, cum te raportezi acum la tot toată această tehnologie, la toată această invazie a device-urilor, a rețelelor, a tuturor lucrurilor noi?
- În zilele acestea chiar vorbeam cu copiii mei și cu soția și am spus că e un foarte mare avantaj dacă știi să-l folosești în favoarea ta. Dacă știi un pic să extragi în toată această multitudine de lucruri pe care ai la dispoziție, pentru că altfel te poate încurca toată această diversitate de tehnologii pe care le ai. Sigur, îți poate cheltui din timp, dacă pot folosi acest termen, dar cred că sunt foarte multe avantaje.

Dacă stau și mă gândesc foarte bine cu aceste avantaje, pe vremea în care făceam eu sport, sunt convins că lucrurile arătau mult mai bine și din punct de vedere al performanțelor obținute.

Sportivii români calificați la Jocurile Olimpice 2024 (107)

  • Atletism (13): Delvine Relin Meringor (maraton), Andrea Miklos (400 m), Alina Rotaru-Kottmann (lungime), Joan Chelimo Melly (maraton), Bianca Ghelber (aruncarea ciocanului), Stella Rutto (3.000 m obstacole), Andreea Taloș, Diana Ion (triplusalt), Alin Firfirică (aruncarea discului), Alexandru Novac (aruncarea suliței); Florentina Iușco (săritura în lungime), Rareș Toader (aruncarea greutății); Daniela Stanciu (săritura în înălțime);
  • Box (1): Lăcrămioara Perijoc (cat. 54 kg);
  • Canotaj (45): dublu vâsle feminin, categorie uşoară, dublu vâsle feminin, dublu rame feminin, patru rame feminin, patru vâsle feminin, 8+1 feminin, schif simplu masculin (Mihai Chiruță), dublu vâsle masculin, dublu rame masculin, patru rame masculin, patru vâsle masculin, 8+1 masculin;
  • Ciclism (1): Ede Molnar (mountain bike XCE);
  • Gimnastică artistică (6): echipa feminină : Ana Maria Bărbosu, Sabrina Maneca Voinea, Lilia Cosman, Amalia Ghigoarţă, Andreea Preda; masculin: Andrei Muntean;
  • Gimnastică ritmică (1): Annaliese Drăgan;
  • Haltere (2): Mihaela Cambei (cat. 49 kg), Loredana Toma (71 kg)
  • Înot (3): David Popovici (100 m liber, 200 m liber), Vlad Stancu (800 m liber, 1.500 m liber), Rebecca Diaconescu (200 metri liber);
  • Judo (1) – Alex Creț (categoria 90 kg)
  • Kaiac-canoe (3): Cătălin Chirilă (C1 – 1.000 m), Ilie Sprîncean, Oleg Nuţă (C2 – 500 m);
  • Lupte (5): Andreea Beatrice Ana (lupte feminine, cat. 53 kg), Alin Alexuc (greco-romane, cat. 130 kg); Kriszta Incze (lupte feminine, cat. 62 kg); Cătălina Axente (lupte feminine, cat. 76 kg), Răzvan Arnăut (greco-romane, 60 kg);
  • Polo pe apă (13): echipa masculină- Marius Țic, Francesco Iudean, Matei Luțescu, Tudor Fulea, Andrei Neamțu. Andrei Prioteasa, Andrei Țepeluș, Nicolae Oanță, Silvian Colodrovschi, Vlad Georgescu, Sebastian Oltean, Levente Vancsik, Eduard Drăgușin;
  • Scrimă (1): Mălina Călugăreanu (floretă);
  • Tenis de câmp (4) : Irina Begu (simplu, dublu), Ana Bogdan (simplu, dublu), Jaqueline Cristian (simplu, dublu); Monica Niculescu (dublu);
  • Tenis de masă (5): 3 locuri – echipa feminină, Ovidiu Ionescu/Bernadette Szocs (dublu mixt), Eduard Ionescu (simplu); Ovidiu Ionescu (simplu)
  • Tir cu arcul (1) – Mădălina Amăistroaie;
  • Triatlon (1): Felix Duchampt;
  • Yachting (1): Ebru Bolat (dinghy-clasa Ylca 6);
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ce noroc! România, șansă uriașă la tragerea pentru preliminariile CM 2026 » „Tricolorii” pot scăpa de PATRU adversari de foc
Nationala
Ce noroc! România, șansă uriașă la tragerea pentru preliminariile CM 2026 » „Tricolorii” pot scăpa de PATRU adversari de foc
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României după victoria la „masa verde”. Anunțul incredibil: „Federația a făcut apel”
Nationala
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României după victoria la „masa verde”. Anunțul incredibil: „Federația a făcut apel”
Ninsori la Botoșani, înainte de meciul cu FCSB » Cum arată terenul cu 9 ore înaintea restanței din Superliga
Superliga
Ninsori la Botoșani, înainte de meciul cu FCSB » Cum arată terenul cu 9 ore înaintea restanței din Superliga

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (7)
MaxiP
MaxiP  •  16 Iulie 2024, 13:33
Postat de doublem pe 16 Iulie 2024, 06:14

Având în vedere și discursul doamnei Lipă de ieri când a ținut să accentueze că "suntem 107, cu 3 mai mult ca la Tokyo" (104 este numărul corect de participanți la Tokyo) mă tem să nu fie o selecție doar de fațadă, un orgoliu personal să pară progresul / succesul mai mare decât atunci când nu era la șefia sportului. Oricum, am mai spus-o: numărul real de participare îl știm cu siguranță la finalul competiției și nu se numără cei care nu participă. N-ar trebui să fie prioritar cu orice preț să fim mai mulți decât data trecută ci mai buni. Nu pentru a ne lăuda. Dau un 15% șansă listei comunicate de World Rowing să fie reală și mi-aș dori să cred că va fi. Că au ajuns chiar așa de buni cu toții încât să nu dubleze nimeni și că așezarea asta e varianta ideală. Dar orice variantă va fi folosită - cu sau fără dublaje își are riscurile ei și nu există ideal.

Cu 3 mai mult decat la Tokyo... mi se pare complet nesemnificativ. Lotul e asemanator cu ce a fost la ultimele multe editii. Insa, parca s-au imputinat serios locurile din multe probe ale multor sporturi. Deja sa te apropii de lotul de la Tokyo, daca privim putin mai detaliat lucrurile fata de a privi strict un numar, deja e progres. Apoi, personal nu imi imaginez cum acest lot ar putea sa nu obtina cu mult mai mult decat la Tokyo si Rio, cel putin dublul numarului de medalii, la nivel de titluri olimpice cel putin triplu. Nu cred ca ar trebui sa existe vreo emotie privind progresul fata de editiile trecute si sincer, e meritul lor, e clar ca au restructurat serios sportul. Pe langa alte multe eforturi facute de altii care au ajutat. Numarul de calificati e clar, ca trimitem 20 pe 45 de locuri la canotaj, ca participa 20 sau 45, ideea e ca tu ai calificat alea 45 de locuri, mai departe alegi cu ce sa performezi cat mai bine. E normal, sunt JO, chiar daca ai sportivi foarte buni care nu intra in concurs, la JO alegi varianta cea mai buna, nu faci compromisuri sau experimente. Nu cred ca ne dorim ca lista aia sa fie reala, pentru ca nu cred ca ar aduce potentialul maxim pe care il avem, desi, sunt ferm convins, sunt foarte buni si cei care apar in mod surprinzator pe lista. De pacalit, canotajul chiar nu pacaleste, performeaza la un nivel incredibil si avem rezerve. Dar nu le poti inlocui de pilde pe Radis sau pe Bodnar, chiar daca ti-ar aduce medalia si o alta componenta.

doublem
doublem  •  16 Iulie 2024, 06:25

O rectificare la mesajul anterior, nepostat încă de GSP: vizionând videoclipul ulterior Elisabeta Lipă de fapt a declarat eronat că au fost 97 de sportivi la Tokyo. M-am luat inițial după ce s-a scris în articol (104). Felicitări autoarei acelui articol, Roxana Fleșeru!

doublem
doublem  •  16 Iulie 2024, 06:14
Postat de MaxiP pe 15 Iulie 2024, 19:52

Nu cred ca se pune problema ca anumite echipaje standard sa nu ia startul, componenta, banuiesc eu, e clar facuta sa-i duca pe toti. Tu vezi situatia invers, ca fiind inutil sa duca oameni ce nu ar participa, ei probabil o fac din respect pentru tot lotul, considerand ca si-au castigat meritul de a merge acolo cu echipa, fie ca vor concura sau nu. Din contra, cred ca e un artificiu pentru a le face loc si nu consider ca ar fi nimic anormal. Acum sigur, avand in vedere ca Elisabeta Lipa acuza federatia de gimnastica ca trimite "turisti" la Mondialul de anul trecut, iar asta se intampla in sportul ei... e alta discutie. Nu consider o maniera anormal sa trimiti un lot complet, care chiar si-a castigat meritul si sunt ferm convins ca exista calitate si intre sportivii trimisi la numar la Paris (de altfel s-a vazut la European, iar canotajul chiar e un sport extrem de bine pus la punct fara indoiala), dar e nasol cand te ia gura pe dinainte si acuzi anumite lucruri pe care de fapt le faci si tu. Nu cred ca Gabi Burtanete poate fi vreodata numit "turist", chiar daca nu poate concura. Cred ca isi merita locul in lot si accidentat, avand in vedere ca e de departe numarul 1 din tara in sportul pe care il practica.

Având în vedere și discursul doamnei Lipă de ieri când a ținut să accentueze că "suntem 107, cu 3 mai mult ca la Tokyo" (104 este numărul corect de participanți la Tokyo) mă tem să nu fie o selecție doar de fațadă, un orgoliu personal să pară progresul / succesul mai mare decât atunci când nu era la șefia sportului. Oricum, am mai spus-o: numărul real de participare îl știm cu siguranță la finalul competiției și nu se numără cei care nu participă. N-ar trebui să fie prioritar cu orice preț să fim mai mulți decât data trecută ci mai buni. Nu pentru a ne lăuda. Dau un 15% șansă listei comunicate de World Rowing să fie reală și mi-aș dori să cred că va fi. Că au ajuns chiar așa de buni cu toții încât să nu dubleze nimeni și că așezarea asta e varianta ideală. Dar orice variantă va fi folosită - cu sau fără dublaje își are riscurile ei și nu există ideal.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează