Articol de Raed Krishan (foto), Remus Dinu - Publicat luni, 05 august 2024 23:22 / Actualizat marti, 06 august 2024 01:00
Naționala de polo masculin a României a pierdut și ultimul meci din grupa de la Jocurile Olimpice, 7-10 (3-3, 1-2, 1-2, 2-3) în fața Muntenegrului. Selecționata lui Bogdan Rath, revenită după 12 ani la Jocurile Olimpice, a încheiat ultima grupa imposibilă de la Paris, semn că „tricolorii” sunt încă departe de ipostaza de a lupta de la egal la egal cu marile puteri ale lumii. Rămâne o experiență pe care generația actuală o poate exploata în următorii patru ani, proiectul din poloul românesc fiind, deocamdată, abia în stadiu incipient.
România a bifat ultima reprezentație de la Jocurile Olimpice în La Défense Arena, „bijuteria” cucerită de David Popovici săptămâna trecută. A fost o altă amintire de colecție pentru poloiștii lui Bogdan Rath, care au jucat într-un ambient de meci mare, cu peste 5.000 de spectatori în tribune.
De data aceasta, cu și mai mulți suporteri români alături, vocali la fiecare gol reușit de naționala noastră. Bazinul era „încălzit” bine de francezi, care jucaseră tot aici, în compania Spaniei, cu nici două ore înainte. Mulți dintre ei au rămas în tribune și pentru ultimul meci al zilei, ceea ce a conferit meciului un „parfum” de gală.
Repriza care ne-a dat speranțe...
Cu înfrângeri pe linie, explicabile ținând cont de calibrul adversarelor din grupă, „tricolorii” au putut evolua, în sfârșit, ceva mai descătușați. Am întâlnit cel mai abordabil adversar din grupa imposibilă ce ne-a ieșit în cale la Paris, iar românii au putut să lupte de la egal la egal cu vecina de clasament Muntenegru. Cel puțin o repriză.
Startul de meci a fost nemaipomenit pentru naționala noastră, cu Vlad Georgescu deschizând rapid scorul pentru ai noștri. A fost una dintre cele mai solide reprize afișate până acum la Paris, cu România mai compactă, mai sigură în defensivă și cu mult mai multă inspirație la finalizare.
Ne-am ținut scai de muntenegreni, terminând la egalitate o repriză în care pe lista marcatorilor și-au mai trecut numele Matei Luțescu și Andrei Țepeluș.
... Dar Muntenegru ne-a trezit la realitate
Resursele ne-au mai ținut doar până la jumătatea reprizei secunde. „Tricolorii” n-au mai putut menține același ritm, iar Muntenegru a preluat, treptat, ostilitățile.
Adversara care ne-a mai învins de trei ori anul acesta, la European, Mondial și într-un test de verificare, s-a scuturat de „praf” și ne-a arătat că, deocamdată, nu putem emite pretenții pe o asemenea scenă.
Final cu aplauze. Există loc de mai bine pentru actuala generație?
Selecționata la început de drum a lui Bogdan Rath a pierdut contactul cu adversara, muntenegrenii dominând destul de clar a doua jumătate a partidei. Dintr-un început cu potențial, românii au intrat din nou într-un pasaj negativ de joc, care a făcut ca scorul să capete proporții în ultimele minute ale partidei.
Cu muntenegrenii deja în „vacanță”, desprinși în câștigători, „tricolorii” au încheiat meciul în ofensivă, au redus din proporțiile scorului, iar la final au rămas mult timp în bazin, unde românii din La Défense Arena le-au dăruit un standing-ovation prelung. Au fost înfrângeri pe linie la Paris, dar selecționerul Bogdan Rath, arhitectul actualei generații, susține că e loc de progres. Doar timpul va decide dacă a avut dreptate.
Clasamentul în grupa României
Rezultatele naționalei masculine de polo la Jocurile Olimpice
- 28 iulie » România-Grecia 7-14
- 30 iulie » SUA-România 14-8
- 1 august » România-Croația 8-11
- 3 august » Italia-România 18-7
- 5 august » România-Muntenegru 7-10
FINAL » România - Muntenegru 7-10 (3-3, 1-2, 1-2, 2-3)
Repriza 4:
- România înscrie ultimul gol al partidei, prin același Tudor-Andrei Fulea. Partida se încheie cu înfrângere, 7-10.
- GOOOL România! Apărem pe tabelă pentru prima oară în acest meci, grație aruncării superbe a lui Tudor-Andrei Fulea.
- Pierdem definitiv contactul cu naționala Muntenegrului, care defilează în aceste momente. Pe margine, selecționerul nostru, Bogdan Rath, pare descumpănit. 5-10.
- Nu reușim să-i blocăm pe adversari, care pătrund nestingheriți și mai înscriu o dată, distanțându-se la patru goluri.
- Ultima repriză începe cu reușita muntenegrenilor. Marko Mrsic, MVP-ul adversarei noastre de azi, mai înscrie o dată.
Repriza 3:
- Se încheie repriza a treia, Muntenegru conduce la două goluri, 7-5. Urmează ultimele opt minute din aventura olimpică a naționalei de polo.
- Muntenegrenii punctează printr-un lob de mare efect din unghi, se reface diferența de două goluri. 5-7.
- GOOOL România! Reducem din diferență imediat, după golul lui Tudor-Andrei Fulea. 5-6.
- Muntenegrenii apar pentru prima oară pe tabelă în repriza secundă, Radovic înscrie spectaculos din unghi. 4-6.
- A început a treia parte a meciului.
Repriza 2:
- Finalul celei de-a doua reprize. Muntenegru ne conduce la limită, 5-4. O primă concluzie: România înfruntă o echipă mai slab cotată decât precedentele adversare, putem să luptăm de la egal la egal cu muntenegrenii.
- GOOOOL! Superbă reușita naționalei noastre, care punctează prin Francesco Iudean, la primul său gol de astăzi. Rămânem aproape de muntenegreni.
- Intervenție inspirată a portarului nostru, dar acesta nu mai are ce să facă la aruncarea expediată în vinclu de același Marko Mrsic.
- Selecționerul Bogdan Rath solicită un time-out, la jumătatea reprizei, când Muntenegru conduce cu 4-3.
- Lipsa de precizie din această repriză îi costă pe jucătorii noștri, care sunt taxați de reprezentativa Muntenegrului. Marko Mrsic înscrie frumos din acțiune și își readuce echipa în avantaj.
- Neutralizăm un atac periculos al muntenegrenilor, iar poloiștii români pornesc pe contraatac. Unul nefructificat, adversarii reușesc să se replieze la timp.
- A început partea secundă în La Défense Arena!
Repriza 1:
- Se încheie prima repriză, scorul este egal, 3-3. Urmează o scurtă pauză de două minute, prilej ca selecționerul Bogdan Rath să le transmită noi indicații elevilor săi.
- Nu le permitem muntenegrenilor să se desprindă. Andrei Țepeluș marchează elegant din unghi. 3-3, cu 18 secunde înainte de finalul primei reprize.
- GOOOL! Superbă aruncarea lui Matei Luțescu, din poziție centrală. Egalitate restabilită în La Défense Arena! Sunt mult mai mulți români față de precedentele patru partide, compatrioții din tribune celebrează zgomotos reușita lui Luțescu.
- România e condusă pentru prima oară în acest meci. Au fost minute mai bune ale muntenegrenilor, care preiau conducerea.
- Turnover dictat la un atac al jucătorilor noștri, România pierde posesia.
- Avantajul nostru nu durează pentru mult timp, muntenegrenii reușesc imediat să restabilească egalitatea, prin Jovan Vujovic. Golul e validat după analiza arbitrajului video, 1-1.
- GOOOL România! Deschidem scorul în fața Muntenegrului, într-un start de meci în care am fost amenințători în ofensivă. Vlad Georgescu e cel care a punctat pentru ai noștri, reușită întâmpinată cu urale din tribune.
- Recuperare inspirată a poloiștilor români, care au posesia în aceste momente. Din păcate, contraatacul „tricolorilor” nu se concretizează pe tabelă, mingea lovește bara.
- A început confruntarea dintre România și Muntenegru!
- Poloiștii lui Bogdan Rath se pregătesc să plonjeze în bazin. Meciul va începe în scurt timp.
- „Deșteaptă-te, române!” a răsunat iar în bazinul în care David Popovici a scris istorie săptămâna trecută. Poloiștilor le-a cântat imnul pentru ultima oară la această ediție. Sunt peste 5.000 de spectatori prezenți la meci.
- Încă 10 minute până la startul partidei. Crainicul arenei îi prezintă în aceste momente pe jucătorii României, care au ieșit de la vestiare.
- GSP aduce ultimele informații din La Défense Arena, bazinul în care poloiștii români dispută ultimul meci de la Jocurile Olimpice. Franța a jucat aici mai devreme, 8-10 în fața Spaniei, iar efectul se simte în tribune: mulți dintre spectatori au rămas în arenă și pentru ultimul meci al zilei, astfel că partida României va beneficia de o asistență ridicată.
- Ne-am întâlnit cu muntenegrenii de trei ori anul acesta: la European (11-18), la Mondial (9-12) și într-un test de verificare susținut în urmă cu o lună (6-10).
- Pe cine înfruntăm? Muntenegru a pierdut trei finale mici la Jocurile Olimpice, în 2008, 2012 și 2016, iar la Tokyo a fost pe opt.
- 👉 Partida are patru reprize a câte opt minute, 32 de minute timp efectiv de joc.
- Contra Italiei, naționala României a disputat ultimul ei meci în ultramodernul bazin Aquatics Centre din Saint-Denis. Ultima reprezentație a poloiștilor români este în La Défense Arena.
- „Tricolorii” ocupă ultimul loc în Grupa A de la Jocurile Olimpice, fără vreun punct acumulat. Italia e prima în clasament (11 puncte), urmată de Croația (9p), Grecia (8p), SUA (6p) și Muntenegru (2p).
E clar că trebuie mai multă constanță, mai multă concentrare, în anumite părți ale jocului. Trebuie timp, toată lumea trebuie să înțeleagă că jucătorii nu se inventează, ci se cresc, iar carnea umană crește foarte greu. La naționale nu se pot cumpăra jucători, e foarte greu să faci așa ceva. Naționala e o expresie a unei activități naționale, pe care trebuie s-o îmbunătățim și la echipele de club, și la nivel federal, în toate aspectele.
Naționala de polo a bifat la Paris cea de-a zecea prezență la JO. All-time, selecționata României a mai fost prezentă la 9 ediții ale Jocurilor Olimpice, prima apariție consemnându-se în 1952, la Helsinki, unde poloiștii au ocupat poziția a 17-a. Cea mai bună performanță olimpică a „tricolorilor” a fost clasarea pe locul patru la ediția din 1976.
Poloul românesc a fost singurul sport de echipă prezent în delegația tricoloră la Jocurile Olimpice. 13 poloiști reprezintă România la Jocurile Olimpice. Numele lor: Marius Țic, Francesco Iudean, Matei Luțescu, Tudor Fulea, Andrei Neamțu, Andrei Prioteasa, Andrei Țepeluș, Nicolae Oanță, Silvian Colodrovschi, Vlad Georgescu, Sebastian Oltean, Levente Vancsik și Eduard Drăgușin.