SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  PREMII URIAȘE LA CANOTAJ

EXCLUSIV Oficialul-cheie din scandalul primelor propuse lui Lipă, dialog HALUCINANT cu GSP: „Am cerut prime maxime, suntem o echipă”

Valentin Gavril conduce canotajul pe perioada cât Lipă e șefa ANS
Valentin Gavril conduce canotajul pe perioada cât Lipă e șefa ANS

Articol de , - Publicat miercuri, 16 octombrie 2024, 17:57 / Actualizat miercuri, 16 octombrie 2024 19:36

Valentin Gavril conduce federația de canotaj în calitate de interimar, pe timpul mandatului Elisabetei Lipă la ANS. El explică în ce fel s-a ajuns ca FRC să propună liste cu premieri imense după JO Paris, inclusiv pentru un secretar general numit cu „vreo două luni înaintea Olimpiadei”.

Se apropie ora la care statul va trebui să vireze premiile pentru rezultatele obținute la Olimpiada de la Paris, dar lista dezvăluită în exclusivitate de GSP.ro, cu propunerile înaintate de Federația Română de Canotaj, a produs valuri.

Asta prin faptul că personal adiacent ar trebui să încaseze sume bizare (câte 162.400 euro pentru secretar general și contabilă) ori antrenori sunt suspectați că nu au făcut efectiv muncă tehnică la loturile olimpice. Subiectul a fost comentat abrupt și de fostul șef MTS, Eduard Novak. Iar acum președintele interimar de la FRC, Valentin Gavril, expune pentru GSP.ro un tablou șocant al listelor de la canotaj, într-un discurs pe alocuri halucinant!

Fond premiere FR Canotaj 2024 by Gazeta Sporturilor

”Când e vorba despre bani, toată lumea e cu ochii pe tine”

- Domnule Gavril, am consultat lista cu propuneri de premieri pentru Jocurile Olimpice de la Paris și am constatat că nu apăreți. Ce s-a întâmplat?
- Nu am dorit. Am refuzat să primesc bani. Nu doresc niciun premiu. Când e vorba despre bani, toată lumea e cu ochii pe tine, că faci nu știu ce afaceri. N-am nevoie de astfel de discuții. Mi s-a propus să fiu premiat și eu, dar am zis ”nu!”.

- Ne puteți spune de când a fost numit Cătălin Erhan în calitate de secretar general, funcție pentru care ar trebui să încaseze 162.400 euro?
- Cam cu vreo două luni înainte de startul Olimpiadei. Se poate verifica data în procesul-verbal al Biroului Executiv care a adoptat decizia. Domnul Sandu Pop a renunțat temporar la post și va reveni până la sfârșitul anului. Nu mai făcea față la solicitările administrative.

Oficialul-cheie din scandalul primelor propuse lui Lipă, dialog HALUCINANT cu GSP: „Am cerut prime maxime, suntem o echipă”
Cătălin Erhan a devenit secretar general la FRC cu foarte puțin timp înainte de Olimpiada de la Paris

- În ce sens?
- Trebuia să plece în teritoriu, să meargă la Paris pentru a vedea locația de concurs și de cazare, a fost de multe ori și pe la Snagov să rezolve cu transportul bărcilor și alte chestiuni de acest gen. E foarte mult de muncă și nu prea avem personal suficient. Ne împărțim și noi cum putem.

”Biroul Executiv doar a validat propunerile domnului Colamonici cu aportul secunzilor”

- Domnul Pop a fost propus la o primă de 238.000 euro în calitate de antrenor secund. A activat efectiv pe acest tip de muncă în ciclul olimpic actual?
- E antrenor. Are cursuri. Își face treaba. Se ducea și la Snagov, era și prin federație, și la competiții.

Oficialul-cheie din scandalul primelor propuse lui Lipă, dialog HALUCINANT cu GSP: „Am cerut prime maxime, suntem o echipă”
Sandu Pop a lăsat postul de secretar general pentru a deveni antrenor în acte, piruetă pentru premii mai mari

- Reformulez, vă rog: a muncit efectiv ca antrenor la lotul olimpic pentru Paris?
- Nu știu. Asta a fost propunerea antrenorului principal. El a întocmit lista cu propuneri pentru antrenorii secunzi, a comunicat și procentele de contribuție, cât s-a implicat fiecare, iar Biroul Executiv doar a validat ceea ce a venit de la domnul Colamonici.

- De acord, dar Biroul Executiv nu a luat persoană cu persoană, să discute fiecare caz? Dacă domnul Colamonici îl propunea pe subsemnatul cu un milion de euro, acceptați lista cu ochii închiși?
- El știe echipa, a făcut raportul final. Iar antrenorii nu au lucrat doar pe o anumită barcă. Au fost rotiți între ei, ca să nu apară cine știe ce discuții. Poate mai are fiecare un sportiv favorit ori unul e de la Dinamo, Steaua sau de prin țară, așa că, pentru a evita orice situații neplăcute, am decis să-i schimbăm periodic. Așa mai învață și tehnicienii tineri, să poată să ducă mai departe munca asta de tehnician. Să putem inventa mai mulți Colamonici în România.

”Noi am propus totul la nivel maxim! Suntem o echipă!”

- Apreciez că ați evitat elegant răspunsul frontal legat de domnul Pop, așa că aș reveni la secretarul general de două luni, Cătălin Erhan. E rațional să fie propus cu aproape 170.000 de euro doar pentru că ocupa acea funcție cu câteva săptămâni înaintea Olimpiadei, practic?
- Dacă era secretar general la ora aceea, aia e! Dumnealui s-a implicat impecabil. A lucrat și în altă parte, acum a fost însărcinat periodic cu postul de secretar general. Suntem o echipă. Și asta e legea! Noi am propus totul la nivelul maxim permis de lege. Mai departe, cine avizează mai sus poate analiza: e mult, e puțin, se mai taie, nu se mai taie, au sau n-au bani! Așa e și la antrenori.

- Adică?
- Dacă X figurează ca antrenor în ziua în care s-a obținut rezultatul premiat, el încasează bonusul permis de lege.

Oficialul-cheie din scandalul primelor propuse lui Lipă, dialog HALUCINANT cu GSP: „Am cerut prime maxime, suntem o echipă”
Fetele de la 8+1 au adus un aur României la Paris, iar premiile de pe urma lor produc deja valuri

- Dacă eu eram numit antrenor în dimineața în care echipajul de 8+1 a luat aurul la Paris, încasam niște sute de mii de euro pentru o zi?
- Da! Asta e legea, citiți Legea 1447 și vă veți lămuri! Că au contribuit și alți antrenori, aia e altceva, dar X, da!, poate încasa prima dacă a figurat ca antrenor doar o zi pentru rezultatul premiat. Repet, la nivel de antrenori am luat lista înaintată de domnul Colamonici și am validat-o ca atare!

”Important e să ceri!”

- O mai avem pe doamna Rodica Macovei, propusă cu 309.400 euro tot ca antrenor secund. Dânsa a lucrat efectiv în ciclul olimpic la lotul care a obținut rezultatele la Paris?
- Rodica Macovei coordonează loturile de juniori și tineret, întocmește planurile de pregătire, deplasările.

- E cazul iar să reformulez? A lucrat efectiv ca antrenor secund la lotul olimpic?
- A contribuit la realizarea performanțelor acestor tineri. Poate fi premiată și pentru seniori, dacă a fost implicată acolo.

- Și a fost implicată sau nu? Că ar trebui să încaseze totuși peste 300.000 de euro ca antrenor secund la lotul olimpic, nu pentru coordonarea juniorilor!
- Asta e hotărârea Biroului Executiv! Dacă sunt bani, se dau! Dacă nu, se taie! Important e să ceri. Repet, strict pe limitele legale, noi am propus cotele maximale. Putem noi să fim cu asta împotriva legii? Am cerut, vom vedea mai departe ce va fi.

”Suma pentru contabilă e, într-adevăr, nerezonabilă”

- Vă așteptați ca sumele să fie modificate pe circuit?
- Precis! Realitatea este că unele sume sunt foarte mari. Trecem prin atâtea crize... precis se vor mai tăia.

- Dacă ați fi factorul decisiv de la nivel de Guvern, ați aproba lista aceasta așa cum e sau ați mai umbla pe ea?
- Unora chiar le-aș da, pentru că știu cât muncesc! Dar la alții, sincer!, nu aș accepta sumele astea.

Oficialul-cheie din scandalul primelor propuse lui Lipă, dialog HALUCINANT cu GSP: „Am cerut prime maxime, suntem o echipă”
Roxana Petrescu, contabil șef Federația de Canotaj. Foto: Facebook

- Contabila Roxana Petrescu apare cu 162.400 euro, la fel ca secretarul general de două luni, Cătălin Erhan. Vi se pare un cuantum rațional, să încaseze mai mult decât un aur olimpic?
- Dacă se va considera că e prea mult, să se taie! Nu am făcut nimic în afara legii. Așa, multe lucruri nu mi se par corecte în țara asta. Dar aici nu discutăm despre corect sau incorect, ci despre legal sau ilegal!

- Cu tot respectul: e rezonabilă suma pentru un contabil de federație?
- Nu e rezonabil, într-adevăr, dar știți și dumneavoastră cum sunt plătiți contabilii în viața de zi cu zi. Și contabilii, și în alte domenii. Și, până la urmă, nu ia contabila banii ăștia în fiecare an.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
FCSB face transferul momentului în Superliga! Jucătorul semnează mâine, cele două părți s-au înțeles
Superliga
FCSB face transferul momentului în Superliga! Jucătorul semnează mâine, cele două părți s-au înțeles
Curtea de Apel a luat decizia definitivă! Mircea Rednic a câștigat procesul, Dinamo e bună de plată!
Superliga
Curtea de Apel a luat decizia definitivă! Mircea Rednic a câștigat procesul, Dinamo e bună de plată!
OUT din derby! Absență de ultimă oră pentru FCSB împotriva lui Dinamo: „Nu are ritm, nu riscăm”
Superliga
OUT din derby! Absență de ultimă oră pentru FCSB împotriva lui Dinamo: „Nu are ritm, nu riscăm”

România, 99% sigură de locul ei » Cum arată urnele pentru preliminariile Campionatului Mondial în acest moment + variantă de grupă grea și grupă ușoară

David Popovici a spus de ce nu mai conduce mașinile-cadou primite de la Ion Țiriac


Comentarii (3)
torben
torben  •  16 Octombrie 2024, 20:24

cata nesimtire , cum poate veni un derbedeu sa ne spuna ca stim cum e platita contabila zi de zi , nu ti rusine hot ce esti ? pentru ce prime ? ati adus voi vreo medalie si noi nu stim , santeti platiti regeste pentru munca pe care nu o faceti , rusine hoti la drumul mare .

gimiskutze
gimiskutze  •  16 Octombrie 2024, 20:03

tunuri legale :))

Mondo
Mondo  •  16 Octombrie 2024, 19:13

De unde sint bani astia? Poate ar putea folositi pt construirea de sali de sport, echipament, .... Ca s-a dus si a facut ...., este parte din job. Nu a facut nimica deosebit, operatie pe creier, sau vreun program pe calculator, sau a adus "AI" pe barca.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează
Close