Articol de Roxana Fleşeru, Luminița Paul, Remus Dinu - Publicat sambata, 10 august 2024 22:53 / Actualizat duminica, 11 august 2024 12:33
Elisabeta Lipă, președintele Agenției Naționale pentru Sport, a ținut, sâmbătă, un discurs în grădina Ambasadei României din Paris, la evenimentul de închidere a Casei României pe durata Jocurilor Olimpice. Șefa sportului românesc a vorbit despre bilanțul izbutit de delegația tricoloră, care și-a adjudecat opt medalii pe durata competiței (nouă, incluzând-o și pe cea care îi va reveni gimnastei Ana Maria Bărbosu - trei de aur, patru de argint și două de bronz).
Jocurile Olimpice de la Paris au ajuns aproape de final, iar sportul românesc se află la ora bilanțului. Fosta mare canotoare Elisabeta Lipă, aflată din iunie 2023 în fruntea ANS, a vorbit despre performanțele reușite de Team România pe durata ultimelor trei săptămâni, exprimându-și satisfacția că poziția dezonorantă de la Tokyo, acel loc 46 în clasamentul pe medalii, a fost depășită cu mult la Paris.
Cum bronzul cu bucluc îi va reveni gimnastei Ana Maria Bărbosu, atunci România va ajunge la o zestre de nouă medalii, față de cele patru cucerite la Tokyo.
Elisabeta Lipă, după parcursul României de la Paris: „Mi-am dorit enorm să scăpăm de acel loc 46”
„Mulțumesc tuturor sportivilor care au reprezentat România la această ediție a Jocurilor Olimpice, o ediție foarte grea. Văd că de la o ediție la cealaltă lupta este atât de strânsă... Se câștigă medalii la sutimi, la miimi, se pierd medalii la sutimi, la miimi.
Nu știu ce ne va rezerva 2028, dar, până atunci, să ne bucurăm de succesul sportivilor noștri, pentru că, așa cum știți, când am plecat de acasă am zis că-mi doresc enorm de mult ca România să scape acel loc 46 pe care s-a situat la Jocurile Olimpice de la Tokyo și iată că astăzi ne bucurăm că suntem pe acest loc 20 (n.r. România ocupă 22 la ora redactării articolului).
Este o performanță mare pentru România și se datorează doar sportivilor noștri, tehnicienilor noștri, muncii lor, muncii federațiilor, care au stat în spatele lor ca să le asigure tot ce au nevoie”, a punctat Lipă.
53 de medaliicucerea România la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, din 1984. Dintre ele, 20 erau de aur
„Învățați din ce ați trăit aici!”
Președinta Agenției Naționale pentru Sport le-a transmis un mesaj de încurajare sportivilor români care n-au plecat de la Paris cu vreo distincție:
„Mulțumiri și celor care n-au urcat pe podium, sper ca 2028 să fie mult mai bun pentru voi. Dacă ați pierdut, nu înseamnă că e un capăt de țară, asta trebuie să vă motiveze și mai mult.
Învățați din ce ați trăit aici, fiindcă pentru un sportiv nu e ușor să muncească patru ani și, când să se bucure de un rezultat bun, iată că el nu vine. Dar asta face parte din viața sportivă”, a afirmat Lipă, care i s-a adresat direct lui Berni Szocs, prezentă la eveniment:
„E normal să plângă cei care n-au urcat pe podium, dar ăsta este sportul. Berni, fruntea sus și mult succes! Dă dovadă că rămâi o luptătoare, așa cum ai demonstrat!”.
Ultimii „tricolori” care au luat startul în competiția de la Paris au fost maratonistele Delvine Relin Meringor și Joan Chelimo Melly, care au concurat duminică dimineața pe străzile din capitala Franței. Prima s-a clasat pe un loc excelent, al șaptelea, cea de-a doua a abandonat după ce a parcurs 10 kilometri din traseu.
De la Sydney 2000, sportul românesc a avut o curbă descendentă. În 2020, la Tokyo, am spus că ăsta va fi pragul sub care nu vom mai accepta ca România să mai fie vreodată, cu patru medalii la Jocurile Olimpice. Este pentru prima dată când România are o creştere importantă. Am avut un obiectiv pe care am reuşit să-l depăşim puţin.
- Mihai Covaliu, președinte COSR