Articol de Remus Dinu - Publicat duminica, 11 august 2024 02:00 / Actualizat duminica, 11 august 2024 10:22
Collins Valentine Filimon, 26 de ani, un sportiv cu dublă cetățenie, română și austriacă, a bifat, la Paris, prima sa prezență la Jocurile Olimpice. Jucătorul de badminton născut la București, din tată nigerian și mamă româncă, multiplu campion național în România, a reprezentat Austria, țara în care s-a și stabilit.
Team România n-a avut niciun reprezentant în întrecerea de badminton de la Paris, însă un român naturalizat de Austria a figurat la startul competiției dominate în mod tradițional de țările asiatice.
Filimon a evoluat în concursul de simplu de la Jocurile Olimpice, fiind repartizat în Grupa E, alături de sportivi din Danemarca și Azerbaidjan. Collins, locul 111 mondial la statul întrecerii din capitala Franței, a părăsit întrecerea devreme, pierzând ambele meciuri din grupe: 10-21, 18-21 în fața lui Anders Antonsen, cap de serie #4, și 18-21, 11-21 împotriva azerului Ade Resky Dwicahyo.
GSP a obținut mărturii ale cunoscuților lui Collins Filimon: „Juca un badminton din altă nume. Elastic ca un gimnast!”
Persoane care l-au văzut antrenându-se în anii trecți au dezvăluit pentru GSP.ro că sportivul obișnuia să impresioneze încă de la o vârstă fragedă în antrenamentele desfășurate la București:
„M-a impesionat cu talentul lui pentru acest sport, juca un badminton de pe altă lume, nu avea adversar printre băieții de vârsta lui. Era elastic ca un gimnast.
Antrenorul băiatului a fost domnul Ionică Iordan, actualul director al CSS 6 București. Mi-a rămas în gând măiestria cu care juca, toată lumea îi prevestea un viitor luminons în badminton. Oare de ce n-am mai auzit de el și a reprezentat Austria la Jocurile Olimpice? E vina statului român?”.
Austria, o opțiune mai bună
Ecuația nu-i foarte complicată. Din dorința de a accesa condiții mai bune de antrenament și implicit pentru a beneficia de mai multe șanse într-un sport mai deloc în vogă în România, Collins Filimon a luat decizia de a se stabili în Austria în urmă cu mai mulți ani.
Austriecii au simțit potențialul lui Filimon și l-au „antamat” imediat pe român, chiar dacă Filimon a continuat să vină în țara natală pentru a concura în campionatele naționale.
Filimon n-a renunțat în totalitate la legăturile cu România, deține în continuare și cetățenia română. De altfel, Federația de Badminton de la București l-a felicitat pe Collins, printr-o postare pe rețelele de socializare, pentru debutul olimpic înregistrat la Paris.
Calificare cu emoții la Paris
Filimon a avut până în ultimul moment emoții privind participarea la Jocurile Olimpice. Mai întâi, a trebuit să treacă cu brio de birocrația obținerii pașaportului austriac, fără de care nu putea lua startul la Paris, apoi au existat discuții despre eligibilitatea sa.
Recent, sportivul povestea în ziarul regional Burgenländische Volkszeitung (BVZ) cum a decurs înteg procesul:
„Ultimele săptămâni au fost departe de a fi ușoare, un adevărat roller-coaster emoțional. La început, totul a mers bine cu pașaportul, apoi a existat această mare incertitudine legată de calificarea la Jocurile Olimpice. Acum, când totul este oficial, simt o ușurare uriașă”, spunea Filimon la începutul lunii iulie, conform sursei citate.
Collins Filimon: „Mi-am luat pașaport austriac, nu exista altă soluție”
Filimon a explicat pe îndelet, înainte de Paris, cum a ajuns în ipostaza de a concura pentru Austria la cea mai importantă competiție sportivă de pe mapamond:
„Este un moment frumos, mi l-am dorit foarte mult, deși la început nu-mi mai puneam mari speranțe, deoarece drumul spre Paris a început când eram locul 180 mondial și a trebuit să o iau de jos de tot.
Este prima mea campanie de calificare pentru Jocurile Olimpice. Mai putea fi în 2020, pentru Tokyo, însă atunci era foarte dificil să participi la turnee și să acumulezi puncte în clasament pentru a emite pretenții. Mă bucur mult pentru această reușită.
Aveam nevoie de pașaport să concurez pentru Austria. Pentru România nu aveam voie să joc, deoarece schimbasem anterior pentru Austria. Dacă aș fi dorit să concurez pentru România, ar mai fi trebuit să aștept un an sau doi de la ultimul meci internațional precedent. Nu exista altă soluție, era nevoie să primesc pașaport austriac”, a mărturisit Collins Filimon, într-un interviu acordat celor de la Express de Banat înainte de Jocurile Olimpice.
Austriecii se lăudau cu el înainte de Paris: „Ne-am mărit eficiența, spiritul lui se potrivește perfect aici”
Chiar înainte de startul Jocurilor, Christoph Sieber, directorul Comitetului Olimpic din Austria, vorbea în presa austriacă despre prezența lui Filimon în delegația pentru Paris.
„Cu Collins ne-am mărit încă o dată eficiența. Spiritul său se potrivește perfect în echipa Olimpică a Austriei, Collins va reprezenta demn valorile noastre în această etapă sportivă majoră”.
Chiar dacă reprezintă Austria în competițiile internaționale, Collins Filimon este legitimat la un club din România, mai exact la Universitatea de Vest din Timişoara (UVT). Cea mai bună clasare avută de Filimon în ierahia mondială a fost locul 84, atins în luna martie a acestui an.