Articol de Remus Dinu, Andrei Furnigă (video) - Publicat vineri, 29 martie 2024 05:25 / Actualizat vineri, 29 martie 2024 20:54
Alexandru Matei, președintele Federației Române de Polo, oferă detalii prețioase din culisele singurei naționale calificate la Jocurile Olimpice de la Paris. Iar perspectiva conducătorului e cu atât mai avizată cu cât, în urmă cu 12 ani, la Londra, el însuși reprezenta România în prestigioasa întrecere olimpică.
Sunt emoții cu repetiție pentru Alexandru Matei, omul aflat încă din 2021 în fruntea polo-ului românesc.
Bărbatul vânjos, impunător, numai fibră și după ce și-a încheiat cariera de sportiv, a sărit din bazin direct la birouri, iar astăzi cârmuiește singurul sport de echipă care se îmbarcă în delegația de Paris.
Avea 31 de ani la Londra, când naționala de polo a participat ultima oară la Jocurile Olimpice. Crâncenele încleștări cu Serbia, SUA, Muntenegru ori Ungaria, în turneul pe care românii l-au încheiat atunci pe locul al zecelea, imnul, sudoarea îmbibată în clor și trăirile de atunci, toate l-au avut printe protagoniști și pe Alexandru Matei. Un mănunchi de amintiri incomensurabile, pe care fostul poloist le-a transformat peste ani în poveștile din care-și trag seva noile generații.
„Mi se face pielea de găină de fiecare dată când mă gândesc că am participat la Jocurile Olimpice”
Cu mai puțin de patru luni înainte debutului românesc la Jocurile Olimpice, într-un dialog plin de miez purtat cu Gazeta Sporturilor, președintele FR Polo a făcut o incursiune de-a fir a păr în aventura ce-i așteaptă pe „tricolori” la vară.
Dar până la Paris, totul începe la celălalt capăt al Canalului Mânecii. Cum a trăit Alexandru Matei prima și singura lui participare la Jocurile Olimpice, Londra 2012? În primul rând, cu un mix de senzații copleșitoare:
„Și acum, când vorbesc cu tine, de fiecare dată când mă gândesc la Jocurile Olimpice și la faptul că am participat acolo, mi se face pielea de găină. Nu te mint, îți spun exact ceea ce simt. Oricând, cu oricine vorbesc, și de 10 ori pe zi dacă o fac, de 10 ori mi se face pielea de găină!
Pentru că e inimaginabil... Gândește-te că poți să mergi în acel sat olimpic, unde te întâlnești cu toți sportivii participanți la Jocurile Olimpice, de la toate sporturile, poți să stai de vorbă cu Kobe Bryant, poți să stai de vorbă cu Novak Djokovic, poți să stai de vorbă cu Maria Sharapova. De exemplu, noi am stat de vorbă cu Maria Sharapova.
Poți să stai de vorbă cu cei mai mari sportivi din lume, pe care nu-i vezi decât la televizor. Iar asta e în afara bazinului, în afara competiției”, rememorează Alexandru Matei.
„Imnul cântărește atunci cât 10-20 de imnuri de la Europene și Mondiale”
Fostul sportiv spune că intonarea „Deșteaptă-te, române!”, premergătoare celor cinci meciuri la care a luat parte Londra, a însemnat momentul de apogeu al carierei:
„Doamne, deci e... Cred că acel imn, pe care îl auzi în momentele acelea, cântărește cât 10-20 de imnuri de la un European sau de la un Mondial.
[A fost vârful carierei dumneavoastră] Fără doar și poate! Nu numai pentru mine, cred că pentru toată generația noastră care a fost prezentă la Londra. Pentru toți colegii mei, pentru că n-am fost singur, nu m-am calificat singur, am fost alături de ei, am fost o echipă din momentul unu până în momentul Jocurilor Olimpice.
Am avut o medie de vârstă destul de înaintată. Cred că eram a doua sau a treia cea mai vârstnică echipă de la Jocurile Olimpice de la Londra. Ne-am bazat foarte mult pe experiență. Nu aveam aceeași recuperare precum au copiii de la noi care vor merge la Paris.
Însă ne-am bazat pe experiență și...Cum să spun? Inimaginabil! N-am cuvinte să spun cum se aude imnul și cum e lupta pe care o dai în apă. Gândește-te că Ungaria era cea mai tare echipă din lume la momentul respectiv. Am pierdut 14-16 cu ei, la două goluri (n.r. 17-15 a fost scorul în favoarea maghiarilor). A fost un meci senzațional! De asta spun, nu se poate compara... Se poate întâmpla orice. Jucătorii dau tonul!”.
Mâine m-aș întoarce în bazin! Dă-mi un slip și spune-mi că pot să joc, să am din nou 25-30 de ani. Doamne, deci nu se poate compara... E mult mai greu de trăit un meci de pe mal. În apă, e cu totul altceva. Joci, te lupți, te lovești, te bați, obosești, iarăși revii, dai un gol... De pe uscat, te uiți la ei și strângi din dinți. Acum m-aș întoarce în apă!
- Alexandru Matei, comparație între viața de jucător și cea de președinte de federație
Alexandru Matei, despre obiectivul României la Jocurile Olimpice: „Îmi doresc să intrăm între primele 8! Nu mergem doar să fim prezenți”
Tot de o grupă infernală va avea parte România și la ediția de la Paris.
„Tricolorii” pregătiți din 2022 de Bogdan Rath, care merg la Jocurile Olimpice profitând de retragerea Africii de Sud, se pregătesc pentru meciuri cu SUA, Croația, Italia, Muntenegru și Grecia. Practic, naționale care le-au de furcă inclusiv la precedentele turnee finale.
Unde-i încadrează șeful Federației pe adversarii de la Paris și ce obiectiv a trasat?
„5-8! Același pe care l-am declarat și către Comitetul Olimpic și Sportiv Român. Am fost parte din acea întâlnire cu Comitetul Tehnic de la COSR, în care am prezentat planul de pregătire, iar în acel plan de pregătire am declarat locurile 5-8.
Am fost întrebat: «Oare este ok, e fezabil?» Din punctul meu de vedere, este extraordinar de greu, dar nu mergem niciodată să facem figurație. Nu mergem doar să fim prezenți, nu e suficientă doar această calificare. Una care, într-adevăr, e senzațională.
Dar nu mergem acolo doar pentru chestia aceasta. Vom încerca să depășim rezultatele de la ultimele două ediții de Jocuri Olimpice: în '96 locul 11, în 2012 locul 10... Acum îmi doresc foarte mult să intrăm între primele opt”.
„E «grupa morții, dar e bine că e așa»”
Despre „balaurii” din grupă, Alexandru Matei a concluzionat:
„E «grupa morții» din cele două grupe, într-adevăr, dar e mai bine că e așa. Ne întâlnim cu campioana mondială, cu vicecampioana mondială, vicecampioana europeană, Croația, ne întâlnim cu echipa Statelor Unite, foarte puternică, am văzut exact ce polo joacă.
Ne întâlnim cu Muntenegru, pe care încercăm să o prindem din urmă și să o batem. Ne întâlnim și cu echipa Greciei, care este vicecampioana olimpică en titre.
9 prezențeare naționala de polo a României la Jocurile Olimpice. A debutat la JO 1952, la Helsinki, unde a ocupat poziția a 17-a. Poloiștii au mai bifat edițiile din 1956 (locul 8), 1960 (locul 5), 1964 (locul 5), 1972 (locul 8), 1976 (locul 4), 1980 (locul 9), 1996 (locul 11), 2012 (locul 10).
Însă... Așa cum am demonstrat și anul trecut în Cupa Mondială de la Los Angeles, învingând pentru prima oară în istorie Serbia, care este campioana olimpică en titre, făcând și un meci foarte bun cu Grecia acolo pentru locurile 5-6, ne-am demonstrat și nouă, dar v-am demonstrat și vouă, că se poate. Și cel mai important e că ne-am demonstrat nouă. Iar băieții au înțeles chestia asta”, a mai spus Matei, care a dezvăluit și care va fi programul naționalei în următoarele luni:
„Mizez pentru o pregătire foarte, foarte bună pentru aceste Jocuri Olimpice, începând cu Izvorani. Așa cum am făcut pentru aceste Europene și Mondiale, am început pregătirea pe 10 decembrie și am ținut-o până la sfârșitul lunii februarie. Foarte greu...
La fel vom face și pentru Jocurile Olimpice, este competiția supremă. Nu există loc de odihnă, de rabat și așa mai departe. Vom începe pregătirea imediat după finalizarea campionatului, undeva la jumătatea lunii mai, după care vom intra în pregătire la Izvorani, apoi vom merge în Italia, avem deja confirmat un stagiu de pregătire cu naționala Italiei și un meci oficial.
Imediat după aceea, avem un turneu în Serbia foarte puternic, doar cu echipe participante la Jocurile Olimpice, după care ne întoarcem din nou la Izvorani. Și de acolo vom face deplasarea către Paris”.
Nu suntem liniștiți. Există această teamă, mai ales că vorbim de Franța, iar Franța are un istoric, știm ce s-a întâmplat acolo în trecut. Există o temere, dar nu o lăsăm să ne domine, mergem foarte deschiși. Sunt convins că vor fi niște măsuri extraordinare de securitate.
- Alexandru Matei, despre riscul unui atentat terorist la Paris
Care-i secretul naționalei? Președintele FR Polo compară cu „ceea ce am simțit noi în 2015”
Naționala de polo a progresat puțin câte puțin în ultimii ani, dar care-i cu adevărat secretul acestui mecanism? Cât de mult cântărește iscusința selecționerului Bogdan Rath? Președintele Federației a încercat să răspundă acestor enigme nu foarte cunoscute publicului larg:
„Și Bogdan Rath, dar cred că-i un tot unitar. Și antrenorul principal, și antrenorul secund, și maseurul, și tehnicianul video. Toată lumea și-a adus aportul, de la primul până la ultimul jucător, toți și-au adus aportul la realizarea acestor obiective.
Și cred că atuul principal îl reprezintă unitatea echipei, tinerețea și dorința de rezultate. E cam ceea ce am simțit noi undeva în 2015, când ne apucam de acele rezultate și începeam acea listă de participări la Campionatele Europene și Mondiale.
Iar asta o simt și ei acum, o văd... Plus tinerețea, faptul că ei se pot recuperea mult mai repede. Antreorul e român, antrenează în România, și-a pus amprenta asupra echipei naționale”.
Poloiștii lucrează cu un psiholog
Alexandru Matei a mai dezvăluit că „tricolorii” de la lot lucrează și pe partea mentală, fiind ajutați în acest demers de un psiholog. Selecționerul Bogdan Rath, cel mai titrat poloist român din toate timpurile, mărturisea la începutul mandatului că a rămas blocat în fața lipsei de încredere pe care o remarcase atunci la elevii săi:
„Eu cred că e o problemă națională la nivel de sport românesc. Nu avem încredere în forțele noastre, nu avem încredere în posibilitățile noastre.
Tot timpul ne credem inferiori altor sportivi din alte țări. În polo, să zicem, în fața echipelor cu tradiție, Serbia, Italia, Muntenegru. Bun... Dar noi am demonstrat, am învins Serbia, am jucat de la egal cu Grecia și acum am fost foarte aproape de o victorie cu Muntenegru. Deci se poate!
Asta au înțeles-o și ei. Lucrăm foarte mult și la nivel psihologic, pentru că în ziua de azi e foarte important, și avem o doamnă psiholog care este alături de echipa națională, vine din partea COSR și este alături de noi. Deja am început din decembrie această muncă.
Însă Bogdan Rath, antrenorul principal, este ca un părinte, este primul care poate să le inducă această dorință”, a afirmat Matei.
10a fost locul ocupat de naționala României la Campionatul Mondial de la Doha de anul acesta
„Plâng pentru echipa de handbal, dar mă bucur foarte tare pentru ce am realizat noi”
Cum privește președintele Federației ipostaza ca naționala de polo să fie singura echipă a României prezentă la Jocurile Olimpice?
„Este o mândrie. Dar să știi că exact aceeași declarație am dat-o și în 2012. Atunci când am fost jucător, mergeam braț la braț și cu celelalte sporturi. Mergeam cu handbalul de obicei. Noi și handbalul-fete am fost cam tot timpul prezenți la Jocurile Olimpice.
Însă, la fel cum am zis și atunci, spun și acum: cu un ochi râd, cu un ochi plâng. Și plâng pentru echipa de handbal!
Sunt un pic bucuros pentru echipa națională de volei, având în vedere rezultatele bune pe care le-au făcut în ultima perioadă, inclusiv la Campionatul European. Îi felicit, chiar mă bucur și-i aștept să vină și ei în elita mondială, la Jocurile Olimpice...
Iar cu celălalt ochi... îți dai seama că mă bucur foarte, foarte tare, pentru că am muncit foarte mult la această federație, așa cum am făcut-o și ca sportiv, și e o încununare a muncii noastre. E un succes extraordinar. Le mulțumesc și băieților și să știi că suntem cu picioarele pe pământ, suntem pregătiți!”.
După 2012, Federația a trecut printr-o perioadă destul de dificilă. Însă, în ultimii ani, am reușit să ne revenim. Și prin organizarea de turnee, însă și prin schimbarea de mentalitate. Sunt de părere că am avut credință și credem. Credem în rezultate, credem în ce putem să facem. Toți cei din Federație ofertă tot ce e nevoie pentru echipele naționale.
- Alexandru Matei, președintele FR Polo
„Toți vor rezultate pe loc în sportul românesc... După 6 luni de mandat, eram întrebat de ce nu se întâmplă nimic ”
Am insistat ca Alexandru Matei să ne ofere și o perspectivă asupra cheltuielilor și finanțării de care federația beneficiază din partea Agenției Naționale pentru Sport. Cum vede șeful polo-ului românesc neajunsurile din sportul autohton? Cum arată situația în forul pe care-l conduce și care-i deviza după care se ghidează?
„Lumea înțelege foarte greu în România... Nimic nu se face peste noapte. Și au venit deja primele întrebări la 6 luni de mandat. Undeva în 2022, în primăvară, deja eram întrebați de ce nu se întâmplă nimic. E foarte greu...
Dar iată că au trecut trei ani și suntem la Campionatul Mondial după 11 ani și după 12 ani la Jocurile Olimpice. Dar au trecut 3 ani! Hai să ne uităm la timp, nimic nu se poate face peste noapte.
În sportul românesc, și e valabil pentru toată lumea, toți vor rezultate pe loc. Eu le-am mai explicat și conducătorilor noștri din sportul românesc... N-aveți cum să ne oferiți 3 ani la rând o finanțare de 10 lei și în al patrulea să vii să spui: «Îți dau 50 de lei, dar vreau să ieși campion european!» E imposibil.
Oferă-mi 3 ani la rând 50 de lei și în al patrulea an dă-mi 100 de lei, și după aceea o să vedem. Dar vorbim de bugete corecte... Și atunci o să vedem dacă am făcut ceva. N-am făcut nimic? OK! «Domnul Matei, mulțumim frumos, ne întoarcem la 10 lei pentru că n-ați confirmat».
Însă eu zic că Federația Română de Polo, în ultimii trei ani de zile, a confirmat prin rezultatele pe care le-a avut. Nu din vorbe!”.
„Dacă am nevoie de 5 lei și Statul îmi dă 3, e de datoria mea să mă duc să -i caut pe acei 2 lei”
Alexandru Matei a dezvoltat pe marginea finanțării federației sale:
„Nu am avut niciodată problema finanțării! În realitate, pot să-ți spun că aș fi avut nevoie de mai mulți bani. Cred că e o chestie generală, la fel cum am discutat... Nimeni nu o să spună că are nevoie de exact atâți bani câți i se oferă. Însă nu m-am plâns niciodată în ultimii 3 ani.
Am fost întrebat de presă, am fost întrebat de televiziuni, dar nu m-am plâns și niciodată nu o să mă plâng. Pentru că sunt de părere că dacă am nevoie de 5 lei și Statul îmi dă 3, e de datoria mea să mă duc să -i caut pe acei 2 lei. Și noi asta am făcut.
Am reușit să găsim sponsori care au venit alături de Federația Română de Polo, care ne-au adus exact necesarul de care noi aveam nevoie.
Le mulțumesc și celor din Ministerul Sportului, respectiv, ANS-ul acum, Comitetului Olimpic și Sportiv Român, sponsorilor... Pentru că atât cât au putut, ne au dat. Nu ai de ce să te plângi. Dacă nu vrei să muncești, scuze există peste tot (...) Nu mai caut scuze. Scuzele sunt pentru pierzători!”.
Vezi și alte știri despre Jocurile Olimpice:
A fost stabilit programul naționalei masculine de polo pentru Jocurile Olimpice de la Paris
Surpriza anului: pe cine vrea Pep Guardiola să aducă la Manchester City până se va reface Rodri!