Articol de Roxana Fleşeru - Publicat joi, 10 februarie 2022 13:38 / Actualizat joi, 10 februarie 2022 16:42
Americanca Mikaela Shiffrin, una dintre vedetele acestei ediții, a ratat a doua cursă, de data aceasta la slalom, proba pe care a dominat-o ani la rând
La 26 de ani a cucerit totul, are medalii, globuri de cristal și multă experiență, dar la a treia sa prezență la Jocurile Olimpice, Mikaela Shiffrin și-a arătat vulnerabilitatea, făcând câteva greșeli necaracteristice ei.
Luni, la slalom uriaș, proba în care era campioană olimpică în 2018, a fost descalificată după ce a ratat o poartă, iar, ieri, la slalom, cea în care are cele mai multe victorii în Cupa Mondială și în care s-a impus la Soci, a fost din nou descalificată după ce era aproape să cadă la poarta patru.
Deznădejdea a cuprins-o imediat, ea rămânând lângă pârtie, așezată, mai mult de zece minute.
Sprijin tot de pe pârtie
Lindsey Vonn, campioană olimpică în proba de coborâre în 2010, care a trecut și ea prin numeroase momente grele la JO, a reacționat imediat pe Twitter.
„Dezamăgită pentru ea, dar aceste întâmplări nu-i iau cariera pe care o are în spate și nici ce poate realiza dacă merge mai departe. Capul sus!", a scris fosta schioare, retrasă în 2018.
Un alt apel la empatie a venit și din partea prietenului lui Shiffrin, Aleksander Aamodt Kilde, și el schior, medaliat cu bronz, ieri, în proba de Super-G, el alegând să posteze o poză cu americanca pe marginea pârtiei cu capul pe genunchi.
„Când te uiți la această poză poți să spui o mie de lucruri. Cei mai mulți veți spune: «a cedat» , «nu poate rezista presiunii», «ce s-a întâmplat?». Iar aceste gânduri mă frustrează pentru că tot ce văd eu este o sportivă de top făcând ce face o sportivă de top. E parte din joc și se întâmplă. Presiunea pe care o punem pe sportivi e imensă, ar trebui să dăm înapoi la fel de mult ajutor în momentele grele. E vorba despre echilibru. Și noi suntem ființe umane!", a scris el.
„Presiunea e mare"
Interviurile de la final au fost cu lacrimi pentru Shiffrin. „Toată cariera mea m-a învățat să am încredere în schiul meu, iar dacă acesta este bun... Sigur, presiunea e mare, dar nu aceasta a fost problema mea. Nu este sfârșitul lumii și e stupid să-mi pese atât de mult, dar simt că trebuie să-mi pun multe întrebări acum", a spus ea.
Înainte de startul JO, americanca a vorbit despre sănătatea mintală a sportivilor și despre provocările pe care le-au avut Simone Biles și Calaeb Dressel la Tokyo.
Îi simte lipsa
Pregătirea sa pentru aceste Jocuri nu a fost cea normală, în noiembrie având probleme cu spatele, iar în decembrie fiind infectată cu SARS-CoV-2.
În plus, față de 2014 și 2018, ea nu-l mai are alături pe tatăl său, Jeff, care a decedat subit în februarie 2020, un eveniment care a făcut-o să se gândească la retragere. „Mi-ar plăcea să-l pot suna acum, iar acest lucru face ca situația să fie și mai grea! Probabil, mi-ar spune să trec peste tot ce s-a întâmplat, dar, din păcate, nu poate să facă asta și peste toate sunt foarte nervoasă pe el în aceste momente", a spus ea zâmbind printre lacrimi.
Shiffrin nu are prea mult timp să analizeze ce s-a întâmplat. Va mai concura în trei probe: vineri la Super-G, pe 15 februarie la coborâre și pe 17 la combinată. z
3 medalii olimpiceare Mikaela Shiffrin în palmares: două de aur, una la slalom în 2014 și una la slalom uriaș în 2018, dar și un bronz în 2018 la combinata alpină
47 de victoriila slalom are Mikaela Shiffrin în Cupa Mondială
„Probele de slalom uriaș și slalom erau cele pe care mă bazam, așa că acum mi se pare că toată munca mea a fost în zadar"-Mikaela Shiffrin