Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea - Publicat luni, 01 noiembrie 2021 09:00 / Actualizat luni, 01 noiembrie 2021 10:58
Incredibilă situație în privința accesului în stadioanele din București construite din bani publici: în timp ce FCSB e blocată și pe Ghencea, și pe Arcul de Triumf, o echipă din afara Capitalei, campioana CFR Cluj, a fost acceptată pe „Arc”, pentru a efectua un antrenament, înaintea unei deplasări în cupele europene
Stadioanele nou construite în Capitală, din fonduri publice, sunt disponibile doar pentru cine are conexiuni politice și, implicit, relații la actuala putere din România.
GSP a aflat o situație incredibilă în privința uneia dintre aceste arene, e vorba despre Arcul de Triumf. Și cum cei care decid în privința stadionului au procedat într-un mod discreționar atunci când au hotărât cine să aibă acces.
FCSB a făcut solicitări oficiale pentru a disputa meciuri pe „Arc” în octombrie, din cauza indisponibilității Arenei Naționale, unde s-a disputat turneul de jocuri electronice DOTA 2. Nu li s-a permis să fie gazde aici.
Gazeta Sporturilor a dorit să afle un punct de vedere oficial, din partea celor care anunțau încă din luna februarie că sunt administratorii arenei: e vorba despre Ministerul Sportului. Răspunsul MTS? „Imobilul nu este încă înregistrat în inventarul bunurilor din domeniul public, proiectul de act normativ se află pe circuitul de avizare interministerială”. Cu alte cuvinte, din rațiuni birocratice, arena e blocată pentru a fi cedată cuiva să o folosească.
Relațiile politice au lăsat-o pe CFR pe „Arc”
Acest lucru nu e însă valabil pentru toată lumea. Şocant e faptul că un alt club din Liga 1, care nu e nici măcar din București, a primit permisiunea de a folosi Arcul de Triumf! Numele grupării: CFR Cluj.
Conform surselor GSP, CFR a avut în vară acceptul de a intra pe acest stadion, pentru a efectua o ședință de antrenament. Clujenii se aflau în Capitală, înaintea unei deplasări în cupele europene și au dorit să beneficieze de un teren cu o suprafață de joc foarte bună, iar acest lucru s-a bifat grație stadionului aflat în apropierea Casei Presei Libere.
Aceleași surse susțin că totul a fost posibil grație relațiilor politice la cel mai înalt nivel pe care le au cei care conduc, efectiv sau din umbră, clubul CFR!
Nu doar pentru CFR a fost posibilă închirierea arenei, ci și pentru alte 6 echipe. Două au fost de fotbal, naționalele Ucrainei și Franței, care au avut ședințe de pregătire acolo pe parcursul lunii iunie, când și Bucureștiul a găzduit jocuri la Campionatul European.
Apoi, nu mai departe de acum două weekend-uri, pe Arcul de Triumf s-au organizat fazele finale ale Superligii de Rugby, cu participarea a 4 echipe: Steaua, Dinamo, SCM Timișoara și Știința Baia Mare, ultima devenind campioană.
CFR a intrat și în Ghencea, după ce Becali a fost blocat!
Gigi Becali e în conflict cu MApN și cu CSA Steaua de la finalul anului 2014, când a pierdut definit în instanță marca Steaua. Pe Ghencea a continuat să mai joace doar până în martie 2015, însă ulterior, în Complexul Sportiv au fost primite alte echipe, pentru a se antrena.
Mai întâi, Viitorul Constanța, motiv pentru care la vremea respectivă s-a speculat pe ideea că Hagi ar urma să fuzioneze cu Clubul Armatei.
Ulterior, chiar și CFR a beneficiat de baza Ministerului Apărării. S-a întâmplat înainte ca noua arenă centrală să fie inaugurată. De regulă, clujenii se cazau, atunci când stăteau în București, la Marriott, iar hotelul respectiv avea în oferta pentru CFR inclusiv posibilitatea ca echipa să se antreneze pe unul dintre terenurile din Complexul Steaua, din Ghencea. Iar CFR a activat la acea vreme în multe rânduri această facilitate și a avut acces în baza Clubului Sportiv al Armatei.
250 de mii de europe an era suma solicitată de MApN lui Gigi Becali, în ultimii ani ai colaborării, pentru închirierea întregului complex din Ghencea
Cine a avut acces pe „Steaua” după construcția noului stadion
- CSA Steaua (echipa de fotbal)
- CSA Steaua (echipa de rugby)
- Naționala de fotbal a României
12 ani a avutGigi Becali colaborare și contract cu MApN în privința stadionului și a bazei din Ghencea: între februarie 2003 și martie 2015
Cine a avut acces pe „Arcul de Triumf” după construcția noului stadion
- Naționala de rugby a României
- CSA Steaua (echipa de rugby)
- CS Dinamo (echipa de rugby)
- SCM Timișoara (echipa de rugby)
- Știința Baia Mare (echipa de rugby)
- CFR Cluj (echipa de fotbal)
- Naționala de fotbal a Ucrainei
- Naționala de fotbal a Franței
Stadioanele din București, aproape monopol al administrației centrale!
Majoritatea stadioanelor funcționale din Capitala României, dintre cele care ar putea să susțină meciuri de Liga 1, sunt administrate de ministere sau de alte structuri cu comandă la nivel central. Singura arenă care aparține de o autoritate locală e Arena Națională, care a fost inaugurată în urmă cu 10 ani și care se află în subordinea Primăriei Bucureștiului.
6 ani și 7 luniau trecut de când FCSB a disputat ultimul meci pe stadionul din Ghencea: FCSB - Viitorul 4-1, pe 22 martie 2015
În rest, stadionul nou din Ghencea, cel vechi al lui Dinamo, din Ștefan cel Mare, dar și cel al Rapidului, care urmează să fie finalizat, dar chiar și Arcul de Triumf, toate acestea sunt ale unor ministere. Mai există și stadionul din Cotroceni, care n-a mai susținut de multă vreme jocuri de fotbal în Liga 1, el fiind sub tutela Băncii Naționale a României.
Așa ceva nu poate să existe într-o țară care se conduce după principiile Uniunii Europene. Eu cred că nu mai găsim nicăieri ca un stadion să fie al Ministerului Apărării, altul al Internelor, Transporturile să aibă și el unul, MTS la fel, iar BNR și ea să dețină o bază. Toate arenele trebuie să fie ale autorității locale, care să le pună la dispoziție, pentru folosință, oricui solicită acest lucru și care plătește suma aferentă
Marcel Pușcaș, președintele lui FCU Craiova, la DigiSport
Situaţia principalelor arene din România
Stadion Cine îl administrează Arena Națională Primăria București Ghencea Ministerul Apărării Naționale Ștefan cel Mare Ministerul de Interne Giulești Ministerul Transporturilor Arcul de Triumf Ministerul Sportului Regie Ministerul Educației Cotroceni Banca Națională a României
380 de milioane de euroau costat cele 4 stadioane nou construite, Steaua, Arena Națională, Giulești și Arcul de Triumf, din această listă de 7 arene
Nicușor Dan: „E nevoie să punem Bucureștiul pe harta marilor competiții sportive”
CITEȘTE ȘI
Florentin Dumitru, fostul mijlocaș de la Steaua și FCSB, în arest la domiciliu!