Articol de GSP - Publicat luni, 08 februarie 2021 18:19 / Actualizat luni, 08 februarie 2021 18:49
Războiul dintre Federația Română de Rugby și Ministerul Tineretului și Sportului, privind administrarea Stadionului „Arcul de Triumf”, e departe de a fi încheiat. Oamenii din FRR au emis un comunicat acid în această seară, în care taxează reacția MTS de ieri, de după protestul din fața noii arene.
- Fanii rugby-ului din România au protestat duminică, în fața Stadionului „Arcul de Triumf”, nemulțumiți că arena a intrat în administrarea Ministerului Tineretului și Sportului.
- Până ca stadionul „Arcul de Triumf” să intre în procesul de modernizare, el se afla în administrația Federației Române de Rugby. Acum, Ministerul ar vrea să transforme zona într-un Complex Național, aspect care îi nemulțumește pe pasionații de rugby din România, dar și pe foștii și actualii jucători ai „Stejarilor”.
Duminică, prin intermediul unui comunicat, reprezentanții MTS afirmau că „nu pot accepta situația ca anumite persoane sau grupuri de interese să realizeze profit de pe urma unei investiții a statului”. Răspunsul oamenilor din Federația Română de Rugby a venit astăzi.
Comunicat FRR: „O jignire la adresa istoriei sportului nostru”
FRR solicită MTS să spună, în 24 de ore, care sunt grupurile de interese din jurul Stadionului Național de Rugby Arcul de Triumf
Federația Română de Rugby solicită Ministerului Tineretului și Sportului să facă publice grupurile de interese despre care pomenește în ultimul său comunicat de presă, dat publicității duminică, 7 februarie. Considerăm că această ultimă comunicare a MTS este o jignire la adresa istoriei sportului nostru, la adresa tuturor sportivilor, antrenorilor și fanilor noștri. MTS trebuie să își ceară scuze tuturor celor pe care i-a jignit cu această declarație gratuită și nefondată.
Din păcate constatăm că domnul ministru Novak s-a transformat în om politic și nu mai ține cont nici de tradiția, nici de documentele semnate anterior, nici de munca noastră pentru construcția acestui stadion. Și nici de faptul ca am renunțat la dreptul de folosința gratuită pe care îl aveam până în anul 2051. Mențiunile legate de anumite legi sunt arbitrare și nu reflectă documentele semnate anterior construirii noului stadion. Sunt o serie de chestiuni de natură juridică, pe care domnul Ministru Novak are datoria morală să le lămurească pentru opinia publică:
1. Îl rugăm pe domnul ministru Novak să ne transmită extrasul din lege în care este stipulat nivelul de valoare al unei investiții la care o federație sportivă națională poate primi drept de folosință gratuită. Îi cerem domnului ministru Novak să ne transmită câte discipline sportive au disputat meciuri pe Arena Națională. În acest caz, dar și în multe altele, interesele contribuabililor care îndrăgesc și alte sporturi nu au fost lezate?
2. Îi atragem atenția domnului ministru că o federație sportivă națională nu este doar o persoană juridică de drept privat, este o structură sportivă de interes național, de utilitate publică, autonomă, neguvernamentală, apolitică și fără scop lucrativ.
- Pasaj din comunicatul emis de Federația Română de Rugby
MTS și Federația dispută Stadionul Arcul de Triumf
Recent, Ministerul Tineretului și Sportului a lansat proiectul de hotărâre de guvern privind trecerea stadionului Arcul de Triumf în administrarea exclusivă a MTS, fapt care i-a revoltat pe șefii din Federația Română de Rugby.
„Suntem de-a dreptul consternaţi de această poziţionare şi vom lua toate măsurile legale şi umane pentru a evita această nouă naţionalizare pusă la cale de MTS. Îi asigurăm pe toţi cei care nu vor să ţină cont de documente şi de istoria de peste 108 ani, că nu vom capitula şi vom lupta pentru stadionul nostru”, a fost comunicatul emis de cei din Federația Română de Rugby.
Caracteristici „Arcul de Triumf”
- locuri: 8.207
- pe lângă terenul de fotbal, complexul va mai cuprinde: spații urbane exterioare, parcare subterană, centru pentru recuperarea sportivilor cu camera hiperbară pentru terapie oxigen, aparatură medicală specifică de recuperare, piscină, saună, sală de conferință și zonă VIP. Costul lucrărilor este de 24 de milioane de euro.