SPORTURI  »  RUGBY  »  ECHIPA NAŢIONALĂ

O nouă dramă în rugby: Radu Băsălău este nevoit să renunţe la sport, altfel ar putea rămîne paralizat!

Articol de GSP - Publicat luni, 11 octombrie 2010 00:00

O nouă dramă zguduie lumea rugby-ului. După moartea tînărului sportiv, Alexandru Grădinaru, Radu Băsălău, component de bază al echipei naţionale este nevoit să renunţe la sport din cauza unor probleme medicale foarte grave

 

Rugbistul în vîrstă de 25 de ani, care a jucat ultima dată pentru naţionala României în meciul cu Tunisia, din  17 iulie 2010, suferă de probleme la coloană, este considerat unul dintre cei mai buni pilieri din ţară.

Chiar dacă va fi operat, şansele de a reveni în activitatea sportivă sînt aproape nule. În plus, operaţia pe care ar trebui să o suporte Radu este foarte riscantă şi se face doar în străinătate, iar costurile sînt foarte mari.

Pompilie Borş, vicepreşedintele Federaţiei Române de Rugby, a declarat: "Este adevărat. Şansele lui Radu Băsălău de a mai practica rugby-ul sînt foarte mici. Are nişte probleme medicale foarte grave. Este un jucător excepţional, foarte important pentru echipa naţională, dar, din păcate, se pare că nu ne vom mai putea baza pe sprijinul lui. Este cumplit ceea ce i se întîmplă".

"Sînt la Arad cu logodnica mea. Avem o brutărie şi o ajut la administrarea acestei afaceri. Am obţinut un atestat de exploatare forestieră şi încerc să-mi deschid o afacere în industria lemnului. Mi-ar plăcea să antrenez. Aş face asta într-o bună zi, dar îmi este greu acum. Mă enervez şi nu pot să mă uit la meciuri. Mai ales că aveam multe de arătat şi aveam gînduri mari", a declarat Radu Băsălău, pentru adevărul.ro

Radu Băsălău a făcut parte din lotul U19 de la Campionatele Mondiale din Africa de Sud, în 2004, cînd România a cucerit medalia de aur, fiind prezent şi în lotul U20 de la Campionatele Europene din acelaşi an, unde România s-a clasat pe primul loc.

A debutat la echipa naţională de seniori pe 1 decembrie 2007, la meciul Portugalia-România, meci încheiat cu victoria "stejarilor".

Problemele medicale de coloană au provocat mai multe drame în lumea rugby-ului românesc. Cel mai grav caz îl reprezintă decesul tînărului de 19 ani, Alexandru Grădinaru, care a suferit un accident în timpul meciului dintre Arad şi CSM Baia Mare, fiind diagnosticat cu traumatism la coloana cervicală cu fractură. După mai multe săptămîni petrecute în spital, rugbistul a decedat.

Un alt caz, la fel de impresionant, este cel al lui George Baltă care a suferit un cumplit accident pe terenul de rugby, în 2006, la un meci de pregătire între echipa sa, Olimpia Bucureşti, şi selecţionata Under 19 a României. Într-o grămadă la mijlocul terenului, George a rămas întins la pămînt. Din cauza acestui accident, George a rămas cu coloana vertebrală deformată în zona gîtului şi măduva secţionată complet, fiind paralizat de la gît în jos!

foto: radu-basalau.blogspot.com

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Motivare șocantă a Înaltei Curți în „dosarul Mario Iorgulescu” » Explicația ștergerii condamnării de 13 ani și 8 luni pentru omor: „Nu a folosit mașina ca mijloc pentru suprimarea vieții”
Special
Motivare șocantă a Înaltei Curți în „dosarul Mario Iorgulescu” » Explicația ștergerii condamnării de 13 ani și 8 luni pentru omor: „Nu a folosit mașina ca mijloc pentru suprimarea vieții”
Marele Shaquille O'Neal, implicat în controversa momentului în SUA » Totul a plecat de la o fotografie „scăpată” pe internet
Stiri extrasport
Marele Shaquille O'Neal, implicat în controversa momentului în SUA » Totul a plecat de la o fotografie „scăpată” pe internet
Patronul milionar care merge cu metroul în București: „Fac socoteala, ies mult mai ieftin!”
Superliga
Patronul milionar care merge cu metroul în București: „Fac socoteala, ies mult mai ieftin!”

Campionul mondial și european, suspendat pentru că a făcut semnul crucii la Jocurile Olimpice de la Paris: „Dumnezeu mi-a dat totul! Nu voi schimba nimic”

Între timp, în România: bazin semiolimpic inaugurat într-un sat fără canalizare » „Mobilizez babele de prin jurul meu și ne ducem împreună”


Comentarii (4)
mcbudu
mcbudu  •  11 Octombrie 2010, 17:36

Am fost jucator de rugby 7 ani (tot junioratul...mai exact). Am renuntat pentru ca am fost operat anul trecut la coloana (s-au descoperit 3 hernii in zona lombara... una dintre ele f mare ). E un sport fabulos...insa antrenamentele si conditiile rudimentare din tara (terenuri foarte proaste, dusuri reci sau inexistente, deplasari in conditii proaste etc) duc la dese accidentari. Si mai rau e ca, cand esti accidentat nimeni nu se ingrijeste de soarta ta. Sanatate Radule... multumim pentru tot !

ceasornicarul
ceasornicarul  •  11 Octombrie 2010, 16:19

DUMNEZEU sa va ajute atat pe tine cat si pe George sa va insanatositi

flopescu.flops
flopescu.flops  •  11 Octombrie 2010, 15:49

e foarte trist ce se intampla, totusi, ar trebui sa spuneti ca e vorba de a doua grupa valorica, cea pe care am castigat-o noi, nu am batut noua zeelanda si anglia, va rog...

Vezi toate comentariile (4)
Comentează