Articol de Roxana Fleşeru - Publicat marti, 05 martie 2024 19:47 / Actualizat miercuri, 06 martie 2024 00:40
Tribunalul de Arbitraj Sportiv a publicat miercuri decizia în cazul Simonei Halep, reducându-i suspendarea de la patru ani la nouă luni. Cu cine va lucra românca, va primi invitații la turnee, va putea susține ritmul din circuit și va acționa împotriva ITIA sunt câteva întrebări de interes după anunțarea verdictului TAS.
Simona Halep a obținut miercuri una dintre cele mai grele victorii ale carierei, după ce arbitrii de la TAS au considerat că este vorba despre un caz de contaminare, invalidând acuzația privind pașaportul biologic.
După 17 luni în care românca și-a căutat dreptatea, acum se nasc alte întrebări cu privire la ce va face SimonaHalep în continuare.
1. Cu ce echipă va alege Simona Halep să revină în circuit?
În momentul în care Simona a anunțat că nu va mai juca în restul sezonului 2022, Patrick Mouratoglou, antrenorul francez cu care începuse colaborarea în primăvară, a anunțat că va lucra cu Holger Rune. Apoi, după ce toate implicațiile cazului au devenit publice, românca s-a distanțat de Mouratoglou, spunând într-un interviu pentru Euronews în decembrie 2023 că nu a mai vorbit cu acesta de câteva luni și că nu mai lucrează cu academia.
Cu toate acestea, cei doi au luat masa împreună în februarie 2024, la Lausanne, atunci când au avut loc audierile la TAS. Mouratoglou lucrează în prezent cu Holger Rune, cu care a reluat relația profesională după o întrerupere de câteva luni.
Simona Halep s-a antrenat la Dubai în ultima perioadă, însă niciun antrenor cu nume nu i-a fost alături. Rămâne de văzut ce decizie va lua în această privință.
2. În ce măsură va primi Simona Halep wild card-uri la turneele importante?
Chiar dacă în decizia TAS se specifică faptul că românca poate juca începând de mâine, revenirea nu este chiar atât de ușoară pentru că în momentul de față ea nu mai are clasament și poate intra pe tablourile concursurilor importante doar cu o invitație. De urmărit ce turnee îi vor acorda româncei un wild card.
În cazul Mariei Sharapova, aceasta a jucat la revenire la Stuttgart, Madrid și Roma, dar organizatorii turneelor de Mare Șlem nu i-au acordat invitații.
Președintele Federației Franceze de Tenis de atunci a ieșit public și a spus că jucătoarea rusă nu va primi niciun wild-card în calificări sau pe tabloul principal. Sharapova a mai fost invitată la competițiile de la Birmingham, Standford, Canadian Open, dar nu le-a putut onora din cauza accidentărilor. Până la urmă, ea a jucat la US Open 2017 grație unui wild card, iar în primul tur a întâlnit-o pe Simona Halep.
Cât despre Jocurile Olimpice, această competiție pare o fata morgana pentru că la ediția 2024 sunt două locuri rezervate pentru campioni de Mare Șlem, cum este cazul Simonei Halep, sau campioni olimpici, dar aceștia trebuie să fie între primii 400 de jucători ai lumii.
3. Cum va rezista ritmului din circuit?
Revenirea Simonei Halep este așteptată de toată lumea, dar oricât s-ar fi antrenat în aceasta perioadă, standardele performanței sunt unele înalte. Revenind tot la Sharapova, aceasta a avut parte de multe accidentări în drumul său de revenire. Pe de altă parte, există și partea psihologică și rămâne de văzut cum va aborda Simona această întoarcere la tenis.
4. Va întreprinde vreo acțiune legală împotriva ITIA?
Reducerea suspendării la nouă luni de către TAS înseamnă că românca a pierdut aproape un sezon întreg pe nedrept.
Dacă procedurile se desfășurau mai repede, Simona ar fi putut reveni pe teren în iulie 2023, atunci când încă era pe locul 40 mondial și putea avea acces pe toate tablourile importante, între acestea concursurile de Grand Slam și cele de categorii superioare, WTA 1000 și WTA 500, din circuitul profesionist feminin.
ITIA a cerut mai multe amânări, care au fost acceptate, până la audierea de la Sports Resolutions, care a avut loc abia în 28-29 iunie 2023, la 10 luni de la prelevarea probei doping de la US Open 2022.