Articol de Luminița Paul - Publicat luni, 02 mai 2022 17:44 / Actualizat marti, 03 mai 2022 10:07
Bianca Andreescu, 21 de ani, actualmente locul 111 WTA, se simte bine la Madrid, unde a ajuns deja în „optimi” de la WTA Madrid. Ea a vorbit pentru GSP despre lucrurile inedite pe care le-a făcut în perioada de pauză cauzată de accidentări, de la arte marțiale la hip-hop.
- Gazeta se află la Madrid, prin intermediul specialistei în tenis Luminița Paul, care trimite informații de la primul turneu al Simonei Halep cu Patrick Mouratoglou antrenor.
Bianca Andreescu a avut un an extraordinar, de explozie și recunoaștere generală, în 2019, atunci când a urcat până pe locul 4 în lume și a cucerit trei titluri. Toate foarte importante: Indian Wells, Toronto și cel de Mare Șlem de la US Open.
Un sezon în care a încântat cu jocul ei complex, alimentat de un talent aparte, și care i-a pus definitiv pe rachetă eticheta „creativitate". Bianca poate face orice pe teren, de la lovituri în forță până la cele de cea mai pură finețe, ceea ce îi oferă mereu opțiuni și planuri alternative de joc.
La finalul lui 2019, a avut probleme la genunchi care, combinate cu pandemia de COVID-19, au făcut-o să lipsească din circuit tot anul următor. Bianca Andreescu a revenit în 2021, dar fără acea scânteie și acea siguranță arătate anterior. Alte aspecte, legate de confortul mintal, au afectat-o și a decis să ia o pauză mai lungă pentru a se reseta și încărca pozitiv.
A folosit acest timp pentru a face lucruri noi, între ele dans, muzică, baschet. Aflată la Madrid, turneu pe care îl dispută în premieră, ea a vorbit în exclusivitate pentru Gazetă despre creativitatea ei, cea de pe teren și din afara lui, cum o ajută și cum, uneori, lucrează un pic împotriva ei.
Bianca Andreescu: „O ședință la sac mă ajută”
- Bianca, în copilărie cum se exprima această creativitate?
- Am fost genul de copil care pur și simplu nu putea să stea într-un singur spațiu nici măcar cinci minute. Părinții mei m-au dat la orice sport posibil, am jucat chiar și volei, apoi am învățat să cânt la pian, la chitară, am făcut balet și eram foarte creativă în acest aspect. Sunt lucruri pe care le-am luat cu mine în anii adolescenței și nu m-am oprit cu adevărat niciodată din ele, mai cântam când și când la pian sau la chitară. Am jucat și baschet și mă gândesc că să dezvolt diverse abilități din fiecare zonă m-a ajutat să fiu cea care sunt astăzi. Cred că mă ajută, de asemenea, pe teren fiindcă am multă varietate în jocul meu. A fost un lucru bun că părinții mei m-au trimis la atâtea sporturi.
- Crezi în zodie, în faptul că a ta, Gemeni, este una foarte creativă și că acest lucru se reflectă în ceea ce faci? Că există multă curiozitate pentru lucruri noi, diferite?
Curiozitate cu siguranță. Mi-am dat seama că îmi place la nebunie să învăț și să încerc lucruri noi din orice domeniu, iar atunci când nu fac asta, e ca și cum nu aș mai fi eu. E interesant că ai adus vorba despre asta, nimeni nu m-a mai întrebat la un turneu despre zodia Gemenilor, iar acum dacă mă gândesc și mai mult, cred că descrie persoana Geamănă foarte, foarte bine: intelectuali, comunicativi, le place să încerce lucruri noi. Cred că asta ajută, de asemenea.
-
- Să vorbim un pic despre fiecare dintre lucrurile pe care le-ai făcut în perioada de pauză. De ce arte marțiale?
- Am avut mereu un fel de pasiune pentru artele marțiale, multe persoane din jurul meu le practicau. Mi-am imaginat întotdeauna că pot contribui în tenis la anumite mișcări, la cursivitate. A fost pentru prima dată când am încercat așa ceva în timpul pauzei pe care am luat-o și văd deja o diferență masivă pe teren. Adevărul e că este tare distractiv fiindcă fac și box, așa că, dacă sunt nervoasă, o ședință la sac mă ajută mult. (râde)
- Urmează dansul, ce fel de dansuri ai învățat?
- Am făcut hip-hop, iar înainte balet și ceva mai acrobatic, acum însă m-am limitat la hip-hop. Îmi place la nebunie să dansez, să ascult muzică. E totodată un exercițiu bun și, la fel ca artele marțiale, contribuie la tenis, la deplasare în special.
- Ai pomenit și baschetul, dar nu e ceva nou pentru tine.
- Da, am jucat mult în copilărie. Îmi place să mă uit la baschet și, sincer, am jucat pentru a fi mai competitivă cu prietenii mei. Mereu ne întreceam între noi. Baschetul e în special exact pentru asta, să-mi pot învinge amicii.
- Și muzică? Ce înseamnă mai exact să faci muzică: să cânți, să compui?
- Nu cânt, dar da, compun. Am lucrat cu GarageBand, pe Macbook, există o aplicație numită Arcade, un software pentru producție muzicală, și am făcut toate astea în prima parte a pandemiei de COVID pentru că am vrut să încerc chestii diferite pentru fun, ca să mă exprim, de asemenea, și pentru că iubesc muzica. Mi-ar plăcea să folosesc asta, cine știe?, poate să scot un cântec cu un artist faimos, de ce nu? (zâmbește)
Bianca Andreescu: „Concentrarea mea este pe tenis, dar uneori mă îndrept spre muzică și arte marțiale”
- Mai ai ceva în minte pentru viitor?
- Concentrarea mea este în cea mai mare parte pe tenis, dar am această bună evadare pentru mine, atunci când poate nu mă simt prea bine, mă îndrept spre muzică sau arte marțiale, am multe videouri cu exerciții pe care le-am făcut cu instructorul meu. Asta mă ajută să rămân cu picioarele pe pământ, să stau în momentul prezent.
- Pe terenul de tenis, această creativitate, varietate te-a ajutat să obții rezultatele grozave, dar poate uneori te face un pic...
- (râde) Nebună? Indecisă?
- Da, ai prea multe opțiuni.
- Am observat asta pe durata ultimilor doi ani. Este un dar, dar și un blestem. Chestiunea principală pe care mă concentrez la antrenamente este de a executa lovitura potrivită la momentul potrivit pentru că, da, ai dreptate, având atâtea lucruri în trusa mea cu unelte poate să fie în detrimentul meu uneori. Acesta e țelul meu mereu, de a avea un plan de joc clar, nimic prea nebunesc. Păstrând lucrurile simple ajută, cu siguranță.
Mama este mentorul Biancăi Andreescu
Bianca recunoaște că mama ei, care în România a lucrat la o bancă înainte de a emigra în Canada, a fost "în mod inconștient o influență". Maria Andreescu a atras mereu atenția prin eleganță și originalitate când s-a aflat în tribună la meciurile fiicei ei.
"Nu am început să mă gândesc la asta până acum doi sau trei ani. Ea și cu mine suntem similare în multe feluri, e ca un mentor al meu în ce privește spiritualitatea, chiar moda pentru că vorbește despre asta tot timpul", spune fostul număr 4 mondial.
„Cu siguranță, m-a ajutat cu creativitatea mea, dar și cu determinarea, pentru că atunci când își pune ceva în minte... Am văzut-o cum acționează. Ea și tatăl meu au emigrat din România cu nimic, să pornească de la nimic și să obțină ceea ce au obținut reprezintă, cu siguranță, o sursă de inspirație și pentru mine", a încheiat Andreescu.
7,5milioane de dolari e totalul brut al câștigurilor din tenis pentru Bianca Andreescu, cea mai mare parte venind în 2019
2americance a învins la Madrid 2022: pe Alison Riske în turul 1, 6-4, 3-6, 6-0, și pe Danielle Collins în al doilea, 6-1, 6-1