Articol de Luminița Paul - Publicat joi, 07 mai 2020 18:48
Prin ce i-a atras atenția Bianca Andreescu antrenorului Ion Geantă, când a văzut-o jucând prima dată în turneul ITF pe care îl organizează în Germania.
Peste o lună va împlini 20 de ani, este deja campioană de Grand Slam, în 2019, la US Open, are alte două trofee WTA valoroase în vitrină și își dorește mult să ajungă numărul unu mondial.
Acestea este prezentul Biancăi Andreescu, jucătoarea canadiană cu părinți români care a atras masiv atenția asupra ei sezonul trecut. Cum era însă în primele etape ale carierei, ce sărea în ochi atunci când, copil fiind, participa la vreun concurs și era observată de antrenori și specialiști?
„Turneul ITF de la Munster, pentru copii, pe care îl fac în fiecare an, l-am organizat înainte la Versmold”, povestește antrenorul Ion Geantă, stabilit în Germania de mai mult de patru decenii. „Bianca a venit și a jucat turneul când avea 12 ani. Acolo am cunoscut-o, venise cu mama. Am creat o legătură bună, mama ei, Maria, ar mai fi dorit, când venea în Europa, să menținem contactul, să treacă pe la academie, să facem un antrenament-două”, continuă tehnicianul în vârstă de 70 de ani. „Apoi, am pierdut o vreme legătura, iar anul trecut a văzut cu toții că a ajuns în turnee mari, a câștigat la Indian Wells, apoi Toronto și US Open. Și mi-am zis că e ceva incredibil, dar meritat”.
3 este loculîn clasamentul mondial al junioarelor pe care a urcat Bianca Andreescu în 2016
Talentul precoce este vizibil chiar și la copii, iar ochii versați ai antrenorilor observă lucruri care nespecialiștilor le scapă. „Se vedea de atunci că are aptitudini pentru acest sport. E important că părinții au avut mare încredere în ea, iar antrenorii care au lucrat cu ea au făcut-o bine”, explică Geantă. „De aceea a și ajuns unde a ajuns. Sunt mulți copii care, la vârstă fragedă, arată calități deosebite, dar contează foarte mult parcursul pe care îl au. Care este mediul, care este structura în care te dezvolți”, adaugă.
Mingea luată foarte devreme
A fost însă ceva care i-a atras în mod deosebit atenția?
„Îmi aduc aminte, de la antrenamente, am observat și apoi am urmărit ceva, ce mie mi-a plăcut, ea fiind destul de necoaptă ca jucătoare, la 12 ani. Și acest lucru era că lua mingea extraordinar de devreme. Asta nu prea vezi la copii. Copilul lasă mingea să cadă, își ia timp, se mai uită... Dar Bianca avea de atunci simțul acesta de a lovi devreme, ceva ce continuă să fie o mare calitate a ei”, subliniază antrenorul care a lucrat de-a lungul timpului cu Nicolas Kiefer, Andrei Pavel, Magnus Norman sau Paul Haarhuis.
2 titluride Grand Slam a câștigat Bianca Andreescu în perioada junioratului, ambele la dublu, împreună cu Carson Branstine, în 2017, la Australian Open și Roland Garros
Citește și alte știri din tenis:
Roger Federer donează 1 milion de dolari! Beneficiari – copiii din Africa