Articol de Luminița Paul - Publicat sambata, 16 noiembrie 2024, 18:38 / Actualizat sambata, 16 noiembrie 2024 19:10
Legenda americană Billie Jean King (80 de ani), fost lider mondial și câștigătoare a 12 titluri majore, a vorbit la Malaga, pe parcursul turneului final al competiției care îi poartă numele, despre ponderea femeilor în sport, investiții și finanțare, dar și despre lucrurile pe care le-ar schimba pentru a face tenisul mai popular și mai accesibil.
Billie Jean King impresionează prin discursul convingător, în care umorul și limbajul natural se regăsesc fără a scăpa din vedere esența: aceea de a susține și promova tenisul și sportul feminin în general. Așa cum a făcut-o în urmă cu 54 de ani, alături de alte opt jucătoare, când au creat primul circuit profesionist feminin în tenis, cel care avea să se transforme ulterior în organismul guvernant actual, Women's Tennis Association.
Într-o discuție purtată împreună cu câțiva jurnaliști la Malaga, în paralel cu turneul final al competiției pe echipe care îi poartă numele, King a vorbit despre ponderea femeilor în sport, inclusiv în ce privește aspectul financiar.
„Nu știu cât câștigă femeile în fotbal, dar cred că suntem încă lideri în acest sens, cel puțin din punct de vedere financiar, dar asta nu este suficient”, a spus cea care are 12 titluri de Grand Slam la simplu în palmares. „Singurul lucru despre tenis care m-a enervat toată viața mea este că se tot spune că suntem un sport individual, dar eu cred că suntem amândouă, și individual, și în echipă, ceea ce ne face excepționali”, a subliniat ea.
Billie Jean King: „Îți dai seama câte mingi poți lovi în cinci minute?”
„Am crescut în sporturi de echipă. Fratele meu a jucat 12 ani baseball profesionist. Am jucat fotbal american, baseball, softball, volei, iar baschetul a fost primul nostru sport. Așa că am fost prin preajmă, așa am făcut cunoștință cu sporturile când eram copil. Iar tenisul a apărut când cineva m-a întrebat în clasa a cincea: «Vrei să joci tenis?» Iar eu am spus, «Ce este tenisul?» «Îți dai seama câte mingi poți lovi în cinci minute în tenis?», mi s-a răspuns”, a continuat rememorarea colorată.
„La softball, mă gândeam că voi atinge mingea de șase ori, poate de șapte ori, în interiorul terenului, ceea ce înseamnă mult, de altfel. Apoi, când te duci la bătaie, lovești o dată din nouă. Și mă gândeam că pot să joc tenis și să lovesc 100 de mingi în mai puțin de cinci minute. Așa că am spus: «Bună ziua, joc tenis»”, și-a amintit.
La un moment dat însă, a gândit pragmatic fiindcă se documentase. „Am știut că era un sport de amatori. Și am spus, asta trebuie să înceteze. Pentru că am crescut în jurul sporturilor profesioniste. Și profesionist înseamnă că ești foarte bun. Iar amator înseamnă că e un hobby. Și, ei bine, asta nu era un hobby. Tenisul nu era un hobby pentru noi. Era ceva global. Călătoream. 14 dolari pe zi. Și bărbații nu o duceau bine, dar aveau un circuit. Femeile nu aveau”, a punctat King.
Tenisul feminin, 15% acoperire globală de la 4%
„M-am gândit, pe măsură ce crești, și joci și experimentezi asta, trebuie să schimbi asta. Așa că s-a schimbat. Acum avem profesionism, avem premii egale în turneele majore. Este un început. Dar sportul feminin este atât de mult în urmă, în sensul că eram la 4% din acoperirea media, apoi am ajuns la 5%. Toată lumea a început să se entuziasmeze. Acum suntem în jur de 15%”, a oferit ea o cifră dură, dar deloc surprinzătoare, până la urmă.
„Sportul feminin abia acum începe să urce și mă bucur că sunt încă în viață să văd asta. Începe să se schimbe. Începem să luăm avânt. Iar oamenii foarte bogați încep să investească în femei. Ei cred în noi, că suntem o investiție bună. Nu suntem o organizație caritabilă, ci o investiție”, a vorbit ea despre cea mai mare problemă din sport și nu numai: finanțarea.
A trecut apoi la prezența feminină în roluri și funcții în care încă este deficitară. „Antrenoare, e șocant. Nu vezi niciodată, știți, când jucătorul mulțumește echipei sale și camera se duce într-acolo. Vedeți vreodată o femeie? Eu aproape niciodată. Este groaznic. Avem nevoie de femei și bărbați care să se ajute reciproc”, a accentuat.
„Cred că trebuie să avem mai mulți antrenori femei la nivel de inițiere. Avem nevoie de mai multe femei antrenoare la nivel profesionist. Avem nevoie de mai multe femei administratori. Atât de puține femei fac parte din consiliile de administrație ale federațiilor. Și avem nevoie ca bărbații și femeile să facă aceste lucruri împreună și să se ajute reciproc”, a conchis Billie Jean King.
Billie Jean King: „Este cel mai stupid lucru pe care l-am auzit vreodată”
Are 80 de ani, însă nu e deloc blocată în trecut, ci dezvăluie o viziune modernă, chiar revoluționară asupra tenisului. Începând cu scorul, așa cum îl știm dintotdeauna. „Sportul nostru trebuie să clarifice lucrurile, să își facă viața mai ușoară. Aș schimba punctajul la 1, 2, 3, 4. Să scăpăm de 15, 30, 40”, a propus ea. „Adică, eu sunt un copil și antrenorul meu îmi spune: «O să te învăț cum să ții scorul», și eu cred că este cel mai stupid lucru pe care l-am auzit vreodată”, își amintește ea că a gândit încă de când avea 11 ani.
La fel gândește în ce privește interdicția ca spectatorii să strige sau să se miște în timpul schimburilor de mingi. „Noi suntem sportul cel mai puțin ospitalier, să știți. Noi le spunem fanilor noștri: «Veniți și tăceți». Eu cred că ar trebui să poată să țipe, să vorbească, să urce și să coboare. Jucătorii sunt caraghioși când spun: «Oh, văd că cineva se mișcă». Păi, nu ar trebui să te uiți acolo, sus. Uită-te la minge!”, exclamă ea.
„E treaba noastră ca sportivi profesioniști. Suntem entertaineri, ceea ce nu cred că mulți dintre ei înțeleg. Și nu este vorba despre ei. Este vorba despre fani. Este vorba despre oameni. De a avea grijă de ei. Când intru pe teren, aceea este scena mea, ca un teatru, iar treaba mea este să îi fac pe fani fericiți”, a subliniat King.
La întrebarea GSP despre o posibilă fuziune între circuitele WTA și ATP, măcar la nivel financiar, despre care s-a zvonit recent, ea a remarcat: „Ar fi mai bine, împreună este mai valoros. De ce crezi că jucăm turneele de Grand Slam împreună? Pentru că așa sunt mult mai valoroase. Va mai trece timp pentru că bărbații încă primesc mai mult decât femeile în circuit, dar este în regulă. În viitor cred că ar fi grozav pentru sport fiindcă împreună activul este mai valoros”, a concluzionat fostul lider mondial.
Presa internațională vuiește după ce România - Kosovo a fost abandonat: „Haos!”