Articol de Luminiţa Paul - Publicat sambata, 01 octombrie 2016 00:00
Până ieri, românca găsise de fiecare dată calea de a se impune în fața dublei campioane de la Wimbledon.
O dată clar, în finala de la New Haven 2013, în alte două ocazii după un exercițiu de căutări și ajustări întins pe trei seturi. Intrând în meciul de ieri cu acest 3-0 în întâlnirile directe, Halep avea o bilă lucitoare în dreptul ei. Mai ales că adversara nu se află nici pe departe în cel mai bun sezon al ei. Dimpotrivă. Accidentări, formă fluctuantă, schimbări de antrenor, inclusiv o săptămână de tatonare cu Wim Fissette, rămasă în acel stadiu.
Săptămâna aceasta însă, Kvitova și-a ridicat nivelul de joc atât de sus încât nici actualul număr unu mondial, Angelique Kerber, nu i-a făcut față. Poate chiar acel meci imens, de 3 ore și 20 de minute, greu ca o piatră de moară, intens și purificator, să fi semnat un fel de eliberare pentru cehoaică. Recuperată bine fizic, ea a trecut apoi de Johanna Konta fără vreo complicație, iar ieri, contra Simonei, a atins acel plafon de la care mai sus e aproape imposibil de urcat.
"Am încercat să schimb"
Într-o zi inspirată și în care tirul loviturilor e reglat, Petra pare un soldat cu arme laser înfruntând adversari cu săbii de lemn. Curajoși, dornici să încerce, să se bată, dar fără să aibă răspuns la un iureș de forță și precizie. În fața unei asemenea năvale, soluțiile ard într-o secundă. Mingea vine repede înapoi, fulger galben, iar timpul de reacție dispare.
Halep nu a jucat rău, dar adversara de ieri atât i-a permis: trei game-uri. Putea face altceva? Să servească mai mult cu primul? Poate, pentru că procentajul de frecvență a fost 53%. Dar nu e neapărat o garanție, cehoaica atacând cu frenezie cu returul și serviciul întâi și obținând puncte rapide. S-o deplaseze mai mult pe Kvitova? Da, dacă ar fi avut ocazii să țină mai mult mingea în joc, să construiască.
"De fapt, ea a jucat foarte bine. A lovit mingea foarte tare, cu forță. Nu a ratat deloc. Era dificil să faci ceva împotriva ei", a spus românca la conferința de presă de după semifinală. "Am încercat să schimb un pic, dar nu a fost de-ajuns. Nici nu am avut cea mai bună idee, ce ar fi trebuit să schimb. Repet, ea a fost incredibilă, era greu să ai răspuns".
China la vârf
Pentru Halep, semifinala de la Wuhan reprezintă cel mai bun rezultat din toate aparițiile în minicircuitul asiatic din toamnă. Anul trecut, traseul ei fusese compus din "sferturi" la Guangzhou, "optimi" la Wuhan și turul 2 la Beijing, iar în 2014 ajunsese în "sferturi" la Beijing. În plus, săptămâna aceasta și-a asigurat calificarea la Turneul Campioanelor de la Singapore pentru al treilea an consecutiv.
"Cred că am jucat un pic prea retrasă, din cauza mingilor ei puternice. Ea nu a greșit și a avut timp să facă tot ce a vrut pe teren"
Simona Halep
Tur liber la Beijing
Cele patru semifinaliste de la Wuhan au primit dreptul să joace direct în runda secundă la Beijing, ultimul turneu Premier Mandatory al anului, care debutează azi. Simona Halep, care este favorită 4, o va avea drept primă adversară pe învingătoarea din disputa dintre campioana olimpică, portoricanca Monica Puig, și belgianca Yanina Wickmayer. Pe tabloul principal se află și Irina Begu, care o va înfrunta în turul inaugural pe Garbine Muguruza, cap de serie 2, pe care a învins-o la Madrid după un meci extraordinar.
Raluca în finală
În turneul WTA International de la Tașkent, Raluca Olaru și turcoaica Ipek Soylu, capi de serie 4, s-au calificat ieri în ultimul act al tabloului de dublu. Ele au trecut cu 7-5, 6-2, în o oră și 9 minute, de perechea compusă din Kristyna Pliskova (Ceh) și Amra Sadikovic (Elv) și și-au asigurat 180 de puncte WTA și 6.400 de dolari. Pentru titlu, Olaru și Soylu vor întâlni duetul Demi Schuurs/Renata Voracova (Ola/Ceh), favorit 3.
Surpriza anului: pe cine vrea Pep Guardiola să aducă la Manchester City până se va reface Rodri!