Articol de GSP - Publicat marti, 07 decembrie 2021 21:26 / Actualizat marti, 07 decembrie 2021 23:27
Emma Răducanu (19 ani) a impresionat în acest sezon prin prestațiile foarte bune care i-au adus trofeul de la US Open, primul Grand Slam al carierei pentru tânăra britanică.
După ce a început anul pe locul 343 mondial, Răducanu a avut un salt uriaș reușind să încheie anul pe poziția 19.
Venită parcă de nicăieri, Emma Răducanu a luat prin surprindere lumea tenisului mondial la turneul de la Flushing Meadows, unde a reușit să-și adjudece primul său Grand Slam, într-un turneu în care a venit din calificări, a disputat 10 meciuri și a câștigat fără să cedeze vreun set pe parcursul competiției.
Astfel, în ancheta organizată de WTA, unde jurnaliști din toată lumea au votat, Emma a fost desemnată revelația anului, pentru realizările sale.
🏆 The 2021 WTA Player Awards 🏆
— wta (@WTA) December 7, 2021
Recognizing the stand-out performers from this season, as voted by members of the international media ✍️
Starting with the Newcomer of the Year...
Teenage US Open champion @EmmaRaducanu! 🌟 pic.twitter.com/jMrhUPG3TX
Cum arată viitorul Emmei Răducanu
Evoluția Emmei Răducanu, deja cu un titlu de Grand Slam în palmares la 18 ani, pentru sezoanele următoare este cântărită pentru Gazeta.
Surpriza anului, una rotundă, strălucitoare, a venit din partea unei adolescente britanice cu mamă chinezoaică și tată român. Un talent care se anunța, dar care a irumpt cu o forță superbă și nebănuită la US Open, acolo unde Emma Răducanu a cucerit titlul venind din calificări și fără să piardă nici măcar un set.
La 18 ani și 10 luni, a sărit etape întregi, pe care jucătoarele le parcurg de obicei în carieră, și a ajuns la o țintă dorită de toată lumea: un trofeu de Mare Șlem.
Cum se colorează însă viitorul Emmei Răducanu în această situație specială?
„E un pic relativ acest lucru cu meciuri în turneele WTA, ea a jucat turnee ITF, sunt aceleași jucătoare pe care le-a întâlnit până la Wimbledon, apoi ea a crescut", spune Artemon Apostu-Efremov, 42 de ani, fost jucător, acum antrenor cu reputație solidă, care a lucrat cel mai recent cu Simona Halep, iar înainte cu Irina Begu, Raluca Olaru sau Mihaela Buzărnescu.
„Mi se pare incredibil să ai trei săptămâni cum a avut ea la US Open în care vii din calificări, păstrezi momentul și câștigi turneul. De obicei traseul e invers, până să faci ceva la Grand Slam-uri prinzi ceva calificări, un tablou WTA", adaugă Arti.
Cred că adevărata față a Emmei va fi cea din 2023, atunci când va acumula și suficientă experiență, iar 2022 va fi mai mult un sezon de probă în care trebuie să învețe să accepte.
- Dragoș Suciu, comentator Eurosport
Eu cred că va confirma, rezultatele nu se vor opri aici, dar vor fi unele fluctuații, cel puțin în viitorul apropiat. E normal, până la urma media jocului și a performanței primează și în momentul în care ai un boom de acest gen, și eu am avut boom-ul meu, cumva e greu să-l ții, trebuie să acumulezi în continuare, să ai acel nivel constant prin muncă, prin experiență, mai ales prin experiență, care se câștigă din mers.
-Raluca Olaru
Simt că o să aibă o perioadă de tranziție în care o să-i fie un pic greu pentru că toată lumea o să fie cu ochii pe ea și jucătoarele nu o mai văd ca pe un outsider, toate vor să joace și s-o bată, toate îi vor studia jocul. Va fi o tranziție care poate dura jumătate de an, poate un an, după care o să se simtă că face parte cu adevărat din lumea asta.
- Alexandra Dulgheru
Au fost mai multe exemple de jucătoare, Bouchard, Andreescu, mai recent, care au obținut succes devreme. Depinde de acum și de ce are Emma în jurul ei, de tot acest sistem. E un context destul de greu pentru o fetiță de 18 ani. Aici trebuie să fie atentă. Cred însă că o să ajungă foarte departe pentru că are calități deosebite. Trebuie să-și găsească liniștea interioară și atunci lucrurile vor merge bine. Intră în modul normal, își vede de muncă.
- Ion Geantă