Articol de Luminiţa Paul, Roxana Fleşeru - Publicat sambata, 17 ianuarie 2015 00:00 / Actualizat vineri, 16 ianuarie 2015 22:09
Mats Wilander, septuplu învingător de Mare Şlem, actualmente consultant-expert Eurosport, spune că Halep poate gestiona atenţia sporită care i se acordă. Suedezul, fost lider mondial, apreciază drept excelentă alegerea Simonei de a lucra cu compatriotul lui Thomas Hogstedt
Între ianuarie 2013 şi ianuarie 2015, viaţa Simonei Halep s-a schimbat enorm. În bine, în frumos, în sus. Un chip care pînă nu cu multă vreme în urmă se pierdea în mulţime, mulţimea celor talentaţi care încă nu au irumpt, e acum un chip pe care îl vezi peste tot. Zîmbitor, deschis şi încrezător.
În ianuarie 2013, se oprea la Australian Open în faţa primului obstacol: pierdea în turul inaugural la Sloane Stephens. Un meci dintre cele pe care vrei să le uiţi cît mai repede, să păstrezi din ele doar senzaţia că răul nu se mai poate repeta şi dorinţa de revanşă.
În ianuarie 2014, aceeaşi şi totuşi schimbata Simona venea la Melbourne din postura de numărul 11 mondial. Cu mai multă presiune pe umeri şi genunchi, dar şi cu mai multe aşteptări. Împlinite în mare măsură prin sfertul de finală atins.
În ianuarie 2015, românca e întîmpinată de Australia cu o privire în care se amestecă exigenţa şi simpatia. Pentru că acum Simona e numărul 3 mondial şi vine după un an dens, presărat cu performanţe în premieră, una mai inedită şi mai valoroasă decît cealaltă. E favorită numărul 3 la Australian Open, a cucerit deja un titlu în întîia săptămînă a anului, la Shenzen, lumea o vede drept o candidată de luat în seamă chiar la cucerirea titlului.
Adeversară nouă
E o campanie care va începe împotriva italiencei Karin Knapp, 27 de ani, numărul 51 WTA, pe care nu a mai întîlnit-o niciodată pînă acum. O adversară înaltă, puternică, posesoare a unui joc solid din spatele terenului, cu lovituri grele, mai ales forehand-ul, şi a unui serviciu dur, incomod. Mai departe, în turul următor, dacă depăşeşte prima etapă, o poate înfrunta pe Alexandra Dulgheru. Dacă şi aceasta trece de Jarmila Gajdosova.
Înainte de Australian Open, Gazeta a vorbit cu Mats Wilander, 50 de ani, fost lider mondial în anii '80, cîştigător a 7 turnee de Mare Şlem, care de cîţiva ani este consultant-expert pentru Eurosport, canalul care va transmite în direct primul turneu de Mare Şlem al anului. Subiectul principal a fost tot Simona Halep.
- Mats, cum vezi turneul de anul acesta în ceea ce priveşte tabloul feminin?
- Cred că lucrurile care se petrec acum în circuitul WTA seamănă tot mai mult cu cel ATP: jucătoarele cele mai bune domină mai mult decît în anii trecuţi. Simona Halep, Maria Şarapova, Serena Williams, toate joacă bine. Totuşi, din punctul meu de vedere, sînt multe persoane care pot cuceri titlul la Australian Open, atît la feminin, cît şi la masculin.
- Surprize? Cine le-ar putea furniza?
- Nu mi se pare că surprizele mai sînt surprize, dar văd că jucătoarele tinere, Simona Halep, Eugenie Bouchard, joacă bine. Cred că pot fi periculoase şi ar putea foarte uşor să cucerească la Melbourne primul lor trofeu de Mare Şlem.
"E un antrenor grozav"
- Pentru că ai pomenit-o pe Simona, cum ţi se pare parteneriatul ei cu Thomas Hogstedt, compatriotul tău?
- Thomas Hogstedt e un antrenor grozav, care a scos jucătoare mari, iar şi iar. A luat jucătoare care nu erau într-un moment bun al carierei şi le-a ajutat să devină mai bune şi mai bune. El a învăţat-o pe Şarapova să alunece pe zgură şi, dintr-o dată, rusoaica învinge de două ori la Roland Garros! Ceva ce părea improbabil înainte. Este antrenorul perfect pentru orice jucătoare din lume care îşi doreşte să facă pasul următor. Aşa că pentru Simona mi se pare o decizie excelentă.
- Cum ţi se pare însă acest trend nou de a angaja pe cineva de probă, doar pentru cîteva luni sau cîteva turnee?
- E o întrebare foarte bună, pe care o aşteptam. Îmi place perioada-test, îmi place faptul că jucătorii vor să-şi angajeze un antrenor doar pentru anumite aspecte ale jocului lor, aşa cum Edberg l-a ajutat pe Federer cu partea de voleu, de exemplu. Mai tîrziu, pot avea un nou antrenor pentru alte trei luni, care să ajute la alte lucruri. Cred că în tenis uneori ne înţepenim prea mult cu relaţia personală. Dar, dacă eşti un jucător matur, format, poţi spune, pur şi simplu: "Ajută-mă cu serviciul, sau cu reverul, sau cu forehandul". Se practică deja în golf, acum şi în tenis, cred că e un trend bun, mă încîntă!
Poate fi în folosul ei
- În comparaţie chiar cu anul trecut, atenţia pe care o primeşte Simona e tot mai mare. La fel şi aşteptările, inclusiv cele de a cuceri un trofeu de Grand Slam. Cum poate gestiona acest gen de presiune?
- Aş spune că presiunea de a cîştiga un turneu major e foarte puternică pentru ea în România. Pot să-ţi spun că în America sau în Suedia această presiune e limitată, atîta vreme cît jucătoare precum Şarapova sau Serena Williams încă evoluează la nivel înalt. Cred că ea trebuie să înţeleagă că nu e o presiune în plus din afară, exceptînd-o pe aceea care se pune de obicei pe numărul 2,3 sau 4 mondial.
- O poate deturna în folosul ei?
- Da, presiunea este un catalizator al încrederii. Să-ţi spui: "Oh, oamenii cred că eu pot învinge, asta e bine!". Simona trebuie să se gîndească mai puţin la presiunea pe care o pune România pe ea fiindcă restul lumii nu o grăbeşte să cucerească un trofeu de Mare Şlem chiar acum!
Game, set şi Mats, două ediţii
Ca la fiecare ediţie a turneelor de Mare Şlem, programul "Game, Set and Mats" revine pe Eurosport pe durata Australian Open-ului. Vor fi două ediţii în fiecare zi, prima de la ora 11:30 a României, înaintea sesiunii de seară de la Melbourne, şi cealaltă de la 15:30, venind ca o concluzie a celor întîmplate pînă în momentul respectiv. Mats Wilander va comenta rezultatele, surprizele, va face preview-uri pentru cele mai interesante meciuri care urmează, va avea invitaţi speciali în studio, jucători activi, implicaţi în turneu, sau foste glorii ori antrenori reputaţi.
7 terenuri live
Eurosport pune la dispoziţie şi aplicaţia player pentru vizionarea cît mai diversificată a turneului de Mare Şlem de la Antipozi. Accesibilă la adresa www.eurosportplayer.ro, aceasta pune la dispoziţie acces nelimitat la transmisiunile de pe Eurosport şi Eurosport 2. Adiţional, se pot vedea imagini de pe 7 terenuri, cele mai importante, şi se pot revedea meciuri din zilele anterioare. Aplicaţia se poate accesa şi de pe telefonul mobil sau tabletă.
Program Eurosport la Australian Open
Din 19 ianuarie, zilnic, începînd cu ora 02:00
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”