SPORTURI  »  TENIS  »  BJK CUP FINALS

VIDEO EXCLUSIV Horia Tecău, căpitanul echipei României: „Ne dorim să vină cât mai mulți români, să se simtă că sunt acolo. Asta le motivează și le ajută pe fete”

Horia Tecău
Horia Tecău

Articol de , - Publicat vineri, 08 noiembrie 2024 17:09 / Actualizat vineri, 08 noiembrie 2024 20:11

Căpitanul echipei de BJK Cup a României, Horia Tecău (39 de ani), spune că la turneul final fetele au obiective succesive, primul fiind să învingă Japonia. El mărturisește că, atunci când a preluat funcția, s-a gândit chiar la cucerirea la un moment dat a trofeului.

Echipa României este calificată în premieră la turneul final al Billie Jean King Cup (13-20 noiembrie), după victoria superbă în fața Ucrainei, 3-2, din luna aprilie, la Amelia Island. Delegația tricoloră va pleca pe 9 noiembrie spre Malaga, gazda fazei finale a competiției, urmând să înfrunte Japonia în primul tur, pe 14 noiembrie.

Horia Tecău (39 de ani) se află la a șasea înfruntare în postură de căpitan nejucător al echipei tricolore, după debutul său din aprilie 2022, contra Poloniei, în calificările pentru faza finală. Acum, la doi ani și jumătate distanță, alături de jucătoare, a dus România în această etapă, cea mai importantă a competiției.

Monica Niculescu, la a 41-a nominalizare în BJK Cup: „Sunt foarte bucuroasă că încă mai pot să joc la acest nivel”
BJK CUP FINALS
Monica Niculescu, la a 41-a nominalizare în BJK Cup: „Sunt foarte bucuroasă că încă mai pot să joc la acest nivel”

Înainte de plecarea la Malaga, el a evaluat pentru GSP nivelul, starea de spirit și obiectivul echipei și al jucătoarelor convocate.

Horia Tecău: „Acum, că ne-am calificat, ne-am resetat obiectivul”

- Horia, cu ce senzații întâmpini această performanță, cea mai bună a tenisului pe echipe feminin din România?
- Cu bucurie și entuziasm. Ne-am îndeplinit obiectivul. Această echipă puternică și-a dorit foarte mult să câștige aceste două meciuri de calificare, cu Serbia și Ucraina. Să jucăm la turneul final - obiectiv îndeplinit. Acum, că ne-am calificat, ne-am resetat obiectivul. Dorim să învingem Japonia, să jucăm un sfert de finală și după aia să ne resetăm din nou obiectivul pentru meciul cu Italia. Dar le luăm pe rând.

- Ce va fi în zilele următoare?
- Nu sunt foarte multe lucruri de făcut, doar a menține starea bună a fetelor. Condiția fizică e bună. După un an lung, cu multe meciuri pentru toate jucătoarele din echipă, ne bucurăm să fie toate prezente și fără probleme medicale. Nu ne rămâne decât să menținem această stare, stare bună, să fie cât mai pregătite, bucuroase în ziua meciului, deci pe 14 noiembrie.

- Cum va fi cu suprafața, condițiile de acolo?
- Zile de acomodare sunt suficiente în Malaga pentru acea suprafață și cu mingile de joc. Și cu entuziasm. Va fi ceva diferit pentru noi. N-am mai jucat în formatul ăsta care va fi undeva neutru. Doar ultimul meci, cu Ucraina, dar acela a fost ceva diferit. Fiind o comunitate numeroasă de români în Spania, ne dorim să vină cât mai mulți, să se simtă, să avem un mic sentiment de a juca cu public în favoarea noastră. Asta le motivează și le ajută pe fete.

- Și pentru tine?
- Iar pentru mine, e un moment de bucurie și un moment important, poate cel mai important meci pe care îl joc după retragerea din cariera de jucător și la fel, fără să punem presiune pe acest meci, ne dorim să facem bine acolo.

Horia Tecău: „Când ai așa arme în echipă, crezi că poți învinge pe oricine”

- Te-ai gândit sau ți-ai imaginat în momentul în care ai preluat această această poziție de căpitan nejucător al echipei feminine, că se va putea ajunge la turneul final?
- Da, când privești prezența României în topul mondial, azi, în ultimii ani, eu când am preluat echipa, Simona era acolo, Irina era acolo. Singura care s-a retras oficial era Sorana și bineînțeles, cu așa o echipă puternică, credeam în calificarea la turneul final și chiar la o șansă să mergem până la capăt.

- Cum au evoluat lucrurile?
- Între timp le-am cunoscut și mai bine pe jucătoare, chiar dacă nu au venit Simona sau Irina. Am văzut că pot produce un tenis bun, pot învinge jucătoare de top. Și când ai așa arme în echipă, crezi, crezi că poți învinge pe oricine, crezi că poți câștiga Billie Jean King Cup. Mai ales după experiența ultimelor ediții, am văzut că a câștigat Elveția, a câștigat Canada. Echipe care poate au avut o jucătoare de simplu în formă și o echipă de dublu puternică.

- Care sunt atuurile României?
- În momentul de față noi ne bazăm pe un dublu puternic, ne bazăm și pe un număr doi puternic pe care îl avem în echipă și pe Jaqueline, care este în calitate de numărul unu, cu o evoluție progresivă în circuit și care, la fel, poate învinge jucătoare de top. Deci avem arme cu care să avem încredere în această victorie.

- Crezi că e potrivit acest format cu turneu final disputat într-un în care poate doar o singură echipă e avantajată, să spunem, de condiția de a fi acasă?
- Personal, îmi plăcea mai mult formatul vechi de a juca acasă-deplasare, de a implica publicul. Ne-am obișnuit să jucăm și cu public advers. Dar era o atmosferă aparte, diferită de orice alt turneu. N-am mai jucat în așa situații. Poate o să întâlnim un public numeros care să ne susțină, să ne dea sentimentul de a juca acasă. Și asta ne-ar bucura mult și ne-ar și ajuta pe teren. Dar, personal, și mai ales crescând în tradiția de acasă și deplasare, preferam mai mult formatul vechi.

- Cât din experiența ta de jucător, participant la numeroase întâlniri de Cupa David, se transferă și cât crezi tu că ajută în poziția pe care pe care o ai acum?
- Nu știu cât se transferă. Încerc s-o transmit, încerc să creez un mediu plăcut, mediu de lucru plăcut, cu concentrare pe noi, atenția pe jocul nostru, pe ce putem pregăti noi mai bine. Să nu ne fugă gândurile și atenția în exterior, adversari, public, nu știu, condiții sau condiții de joc, să rămânem noi concentrați. Știm că asta ne ajută să jucăm un tenis bun și rolul meu este mereu să duc atenția acolo, să reamintesc fetelor că pot pot juca bine și să creez această stare în jurul lor.

- Ca și până acum.
- Cred că am făcut-o bine de câteva ori, îmi place s-o fac. Am trăit experiențe minunate. Meciul cu Ucraina a fost la o intensitate atât de mare, foarte apropiat de meciurile mele, pe care le-am avut ca jucător. Deci și din rolul ăsta de căpitan am trăit experiențe fantastice și mă bucur să trăiesc asta și după retragere.

- Dacă ar fi să te descrii în postură de căpitan, să alegi trei cuvinte, cum te-ai caracteriza?
- Aș spune că sunt susținător, calm. Și cu atenția pe acțiune.

Turneul final al BJK Cup

  • Echipa României
  • Jaqueline Cristian, Ana Bogdan, Gabriela Ruse, Anca Todoni, Monica Niculescu. Căpitan: Horia Tecău
  • Echipa Japoniei
  • Moyuka Uchijima, Ena Shibahara, Nao Hibino, Eri Hozumi, Shuko Aoyama. Căpitan: Ai Sugiyama
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Andrea Compagno, pe picior de plecare din China! Fostul atacant de la FCSB și FCU Craiova, pregătit de revenire
Campionate
Andrea Compagno, pe picior de plecare din China! Fostul atacant de la FCSB și FCU Craiova, pregătit de revenire
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României după victoria la „masa verde”. Anunțul incredibil: „Federația a făcut apel”
Nationala
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României după victoria la „masa verde”. Anunțul incredibil: „Federația a făcut apel”
Ninsori la Botoșani, înainte de meciul cu FCSB » Cum arată terenul cu 9 ore înaintea restanței din Superliga
Superliga
Ninsori la Botoșani, înainte de meciul cu FCSB » Cum arată terenul cu 9 ore înaintea restanței din Superliga

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (2)
MaxiP
MaxiP  •  09 Noiembrie 2024, 11:36
Postat de m3lku pe 08 Noiembrie 2024, 20:57

cum adică "calificată în premieră"? doar în ultimii ani a mai fost calificată în două rânduri, ba chiar în 2019 a jucat semifinala

E in premiera in noul format care se desfasoara cu un turneu final. Exista din 2020 (desi primul turneu final s-a tinut in 2021). Informatia e corecta, dar nu semnifica mare lucru, fiind un format nou si vorba ta, chiar in editia precedenta implementarii lui Romania a obtinut o performanta peste simpla calificare la turneul final din acest nou format.

m3lku
m3lku  •  08 Noiembrie 2024, 20:57

cum adică "calificată în premieră"? doar în ultimii ani a mai fost calificată în două rânduri, ba chiar în 2019 a jucat semifinala

Vezi toate comentariile (2)
Comentează