Articol de Roxana Fleşeru - Publicat duminica, 01 decembrie 2024, 11:55 / Actualizat duminica, 01 decembrie 2024 12:27
Iga Swiatek (23 de ani și 2 WTA) a demonstrat contaminarea melatoninei cu trimetazidină la laboratorul din Paris condus de Jean-Claude Alvarez și la cel din Strasbourg a lui Pascal Kintz, experții care au fost implicați și în cazul Simonei Halep.
Cotidianul L’Equipe a dezvăluit că Iga Swiatek a apelat la Jean-Claude Alvarez și la Pascal Kintz pentru a demonstra că a fost victima unei contaminări.
„Alvarez a analizat melatonina dintr-un recipient pe care a luat-o de la o farmacie din Polonia. El a găsit «urme infime» de TMZ, de ordinul a «mai puțin de 10 nanograme în borcanul de melatonină» și «mai puțin de 50 de picograme în urina jucătoarei». Înainte ca aceste rezultate să fie confirmate de un alt studiu în laboratorul de toxicologie din Strasbourg și validate de directorii laboratoarelor acreditate de WADA din Salt Lake City și Bruxelles”, scrie L’Equipe.
„Nu prea știm de ce WADA l-a pus pe lista interzisă”
De asemnea, la fel ca Simona Halep, poloneza a apelat testul firului de păr pentru a demosntra că nu este vorba despre un dopaj sistematic, analiză pe care nu a făcut-o Jannik Sinner.
„În literatura medicală, nu sunt descrise efecte de dopaj. Nu prea știm de ce WADA l-a adăugat pe lista sa. Ne-am uitat să vedem dacă există vreun motiv pentru creșterea performanței sau dacă produsul a crescut capacitatea de recuperare, dar nu există absolut nimic. După aceea, întrebarea este: combinarea acestuia cu alte produse care nu se află pe listă poate îmbunătăți performanța?”, a explicat Pascal Kintz.
Ajutor și din Polonia pentru Iga Swiatek
Profesorul Gerard Dine a spus și el: „Este un produs care a fost testat doar pe persoane bolnave. Nu există nicio dovadă științifică obiectivă care să demonstreze că îmbunătățește performanțele. Dacă mergem foarte departe cu acest raționament, ne putem imagina că un sportiv aflat la apogeul consumului său de energie speră să obțină ceva în plus (îmbunătățirea producției de energie pentru contracția celulelor cardiace). Acesta este motivul pentru care molecula a fost considerată un posibil agent dopant de către WADA”.
Publicația poloneză sport.pl a scris despre un alt expert care a ajutat-o pe fostul lider mondial. El este Andrzej Pokrywka, doctor în științe farmacologice, care lucrează ca expert antidoping la Centrul „Central” de Medicină Sportivă. „Deși eu însumi am contribuit indirect la introducerea acestui compus pe lista substanțelor și metodelor interzise în sport, sunt implicat în apărarea sportivilor nevinovați, în acest caz Iga Swiatek. Sistemul de control al utilizării dopajului și de sancționare a încălcării regulilor trebuie să fie strict, dar nu este perfect, iar în această situație avem de-a face cu o imperfecțiune, căruia i-a căzut victimă jucătoare de tenis”, a spus el.