Articol de Sebastian Vasile - Publicat luni, 27 septembrie 2021 18:36 / Actualizat luni, 27 septembrie 2021 19:16
Contactată de GSP.ro, Irina Fetecău (25 de ani, locul 237 WTA) a vorbit despre primele experiențe de la turneele de Mare Șlem și visează să ajungă în prima sută până la finalul anului.
Pentru prima dată în carieră, Irina Fetecău a participat în calificările de la Wimbledon și US Open, luna trecută. E mulțumită pentru că și-a demonstrat că se poate și dezvăluie unde mai trebuie să lucreze pentru a avea parcursuri mai lungi la turneele viitoare.
- Ai participat în premieră la primele turnee de Grand Slam. Cum au fost aceste experiențe pentru tine?
- Experiențele de Grand Slam au reprezentat “highlight-urile” carierei mele de până acum. Visam de multă vreme și aveam drept obiectiv să acced în calificările celor mai importante turnee de tenis din lume, iar după un șir foarte solid de turnee din primăvară, în America, am reușit să îmi îndeplinesc acest obiectiv. La Wimbledon recunosc că am avut mai multe emoții, fiind prima experiență de acest gen și prima oară când am jucat pe iarbă, dar la US Open m-am simțit deja mult mai familiarizată cu mediul.
Practic, începi să ai contact cu lumea “bună” a tenisului: stai lângă cei mai mari jucători ai lumii, ai condiții excelente de antrenament, cele mai eficiente facilități de recuperare, iar meciurile sunt adevărate “bătălii”. Sunt foarte bucuroasă și recunoscătoare că, în sfârșit, am reușit să trăiesc astfel de momente speciale. Efectiv m-au motivat aceste experiențe să muncesc și mai mult, că să acced constant pe tablourile de Grand Slam și să obțin rezultate bune acolo!
- Cum ai primit vestea că vei participa în calificările de la Wimbledon?
- Am realizat ca am șanse reale de a juca la Wimbledon după un meci-maraton, de 3 ore și jumătate, în sferturile de finală ale unui turneu de 100.000$ în Florida, America, din luna mai. Știam că dacă voi câștiga acea partidă voi face un salt important în clasamentul WTA și voi putea juca în calificările unui turneu de Grand Slam. Am plâns efectiv de fericire după meci, a avut mai multe mize acea victorie și nu-mi venea să cred ca îmi voi vedea visul cu ochii atât de curând.
Oferta de colaborare primită după participarea de la Wimbledon și US Open
- Ultima dată știu că încă n-aveai un sponsor, iar tu spuneai că speri să se schimbe acest lucru dacă ajungi în calificări la Wimbledon. Ai primit vreo propunere?
- După participarea la Wimbledon și US Open am reușit să leg o colaborare cu firma japoneza de rachete Yonex, care mi-a “înnoit” echipamentul de joc după experiențele de Grand Slam. Momentan, aceasta a fost singura sponsorizare obținută în decursul ultimelor luni. Eu muncesc mai mult pentru a urca curând în top 200 și sper ca acolo să vină și alte propuneri de colaborare, ar fi de mare ajutor.
Irina Fetecău: „Lucrez să-mi fac un serviciu mai puternic și mai precis”
- Unde crezi că mai ai de lucrat pentru a ajunge pe tabloul principal al unui turneu WTA?
- Cred ca per ansamblu ar mai fi de adăugat sau de îmbunătățit anumite elemente ale jocului meu și ale pregătirii fizice. Momentan lucrez intens să-mi fac un serviciu mai puternic și mai precis, pentru că, de pilda, în meciul cu Ana Konjuh, de la US Open, am simțit că ea a avut un mic plus cu această lovitura față de mine. Un mic plus care a făcut diferența în acel tie-break din primul set, de exemplu. Cu jucătoarele mari, pe care le întâlnești la Grand Slam-uri, sunt suficiente câteva momente să fie scăpate de sub control ca ele să preia conducerea. Așa că încerc să adaug mereu lucruri noi, să progresez în fiecare zi, să mă dezvolt permanent. Avem obiective la fiecare antrenament, încerc să fiu maxim de eficientă cu munca mea. Voi încerca, de asemenea, să mă întăresc și fizic, în sensul de a progresa pe partea de viteză și forță, dar și de a mă recupera din ce în ce mai bine și a evita accidentările, pentru că acestea pot veni în momente total inoportune, care să-ți dea planurile peste cap, iar eu am suferit adesea din cauza lor în ultimii ani.
Simona Halep, partenera de antrenament a Irinei Fetecău
- Cum a fost pentru tine să te antrenezi alături de Simona Halep?
- Cu Simona a fost frumos sa mă antrenez, are alt nivel față de jucătoarele cu care mă antrenez de obicei, foarte rapidă, precisă, viteză mare. Și este foarte profesionistă cu tot ce face. O experiență care sper să se repete în curând.
Irina Fetecău se bucură de susținerea Soranei Cîrstea
- Există vreun sportiv din tenisul românesc cu care mai vorbești și vă dați sfaturi?
- Sportiva cu care vorbesc este Sorana Cîrstea, O ființă dragă sufletului meu, prin felul ei de a fi și pentru cum s-a comportat mereu cu mine. O apreciez enorm pentru jocul ei ofensiv si pentru marile performanțe obținute în tenis și mă bucur să am parte de deschiderea ei față de mine și de sfaturile pe care mi le dă adesea cu privire la joc, turnee, organizare etc.
- Cum a fost întâlnirea cu Roger Federer? Ai apucat să discuți cu el?
- Am reușit să schimb câteva vorbe cu Roger, mi-a urat mult succes la meciurile de la Wimbledon și în carieră! M-am bucurat enorm de momentul întâlnirii, pentru că este idolul meu în tenis, încă de când aveam doar 8 ani și l-am văzut în întâlnirea de Cupa Davis de la București. A fost special și pentru că l-am mai întâlnit o dată în 2006, la Australian Open, și a fost amuzant să compar cele două poze pe care le avem împreună!
Irina Fetecău: „O admir pe Emma Răducanu pentru jocul ei, degajă o bucurie aparte!”
- Faptul că două jucătoare de 18, respectiv 19 ani au ajuns într-o finală de Grand Slam te motivează și pe tine că poți ajunge acolo?
- Da, categoric, aceste fete trebuie să constituie niște modele pentru noi, cele care luptăm să accedem la un nivel superior, și să ne arate că orice este posibil în tenisul feminin, oricine poate bate pe oricine! Trebuie doar să muncești, să crezi permanent în tine și să mai ai și un pic de șansă pe ici-pe colo, încât să se lege săptămâna de vis… a fost o plăcere să privesc finala, o admir mai ales pe Emma pentru jocul ei ofensiv și lipsit de orice fel de “inhibiții”… degajă o bucurie aparte când joacă, aș dori să iau și eu acest sentiment cu mine de fiecare dată când intru pe terenul de tenis!
- După ce ai ratat calificarea pe tabloul principal al turneului de la Portoroz, din Slovenia, ce urmează pentru tine?
- Acum urmează pentru mine un turneu de 80,000$ în Franța, în apropiere de Paris, pe hard outdoor. Sper să fac o treabă cât mai bună și, mai ales, să văd în meciuri lucrurile pe care le urmăresc zilnic la antrenamente, să le transpun în momentele tensionate ale jocului. Sper, repet, ca până la finalul anului să pătrund în top 200, dar până acolo mai e de muncă, așa ca mă axez doar pe fiecare zi în parte, pas cu pas.
Darren Cahill, în echipa Emmei Răducanu? Cum vede Simona Halep posibila colaborare