SPORTURI  »  TENIS  »  BRD NĂSTASE-ŢIRIAC TROPHY

Mai matur decît 18 ani » Borna Ciorici e unul dintre cei doi adolescenți din Top 100 ATP: "Ca jucător sînt destul de matur"

Borna Ciorici e acum numărul 55 mondial, cu doar un loc mai jos de cea mai bună clasare a sa // Foto: Raed Krishan
Borna Ciorici e acum numărul 55 mondial, cu doar un loc mai jos de cea mai bună clasare a sa // Foto: Raed Krishan

Articol de , - Publicat joi, 23 aprilie 2015 00:00

Croatul, care are deja două victorii importante, la Rafa Nadal și Andy Murray, se simte încă un puști doar în afara terenului. În joc, crede că a crescut mult.

După primul meci, cîștigat în trei seturi în fața lui Serghei Stahovski, Borna Ciorici cucerise deja o bună parte din publicul de la București. Prin joc și prin atitudine.

E simpatic, neobosit și în permanentă agitație. Cînd zîmbește, lumea e strălucitoare, cînd își eliberează frustrarea, pare un copil supărat că i s-a ocupat leagănul preferat. Ieri, puștiul în vîrstă de 18 ani a fost învins de mult mai experimentatul lui compatriot, Ivo Karlovici, care are dublul anilor lui Ciorici.

Între cele două tururi a avut loc această discuție, în timp ce suporta un masaj la umărul drept, destul de solicitat în urma meciului lung.

"Hi, I'm Borna!", spune și întinde brațul stîng. Vocea e un pic răgușită, se mai schimonosește de durere cînd masorul îi apasă carnea, dar spune că întrebările îl distrag. "Oricum, nu e ceva grav", anunță și pornește să turuie răspunsuri.

- Borna, ești pentru prima dată la București, ce te-a făcut să alegi acest turneu?
- Aveam două opțiuni. La Barcelona, tabloul era mai puternic, de asemenea, condițiile diferă, e mai rapid acolo, ceea ce nu-mi place. Acestea au fost principalele motive.

- Ai doar 18 ani. Te consideri încă un adolescent?
- Ca jucător, cred că sînt destul de matur. În rest însă, da, sînt un adolescent.

- Asta înseamnă că faci lucrurile pe care de obicei le fac cei de vîrsta ta?
- Exact. E important să te și distrezi. Încă țin legătura cu prietenii din copilărie, ei sînt cei pe care nu îi uiți niciodată, sînt prietenii adevărați, care rămîn pe viață. Fac lucruri normale.

- Te joci pe computer, te uiți la filme?
- Mă uit, dar mai degrabă la seriale.

- Ai vreunul favorit?
- Da, Breaking Bad!

- Dar s-a încheiat...
- Știu, însă eu m-am apucat mai tîrziu de el și acum sînt un pic în urmă.

- Alți jucători spuneau că au simțit o ușurare în momentul în care au plecat de acasă, departe de părinți. S-a întîmplat la fel și cu tine?
- Într-un fel, pentru că tata călătorește cu mine la unele turnee. De fapt, mie îmi plac mult părinții mei. S-ar putea să fie așa tocmai pentru că nu mai petrec prea mult timp alături de ei (rîde). Prefer să joc însă la mai multe concursuri în perioada aceasta.

- Ai dat deja multe interviuri pînă acum. Îți amintești cînd a fost primul?
- (se gîndește) E o întrebare bună... Cred că a fost pe cînd aveam 12 ani.

- Nu 5?
- (se amuză) Nuuu, eram prea mic!

- De cîțiva ani, circuitul ATP a devenit mai matur, mulți jucători de peste 30 de ani au rezultate foarte bune. Cum se descurcă din punct de vedere fizic cineva din generația ta?
- Da, sînt de acord, jocul a devenit extrem de fizic. Cred însă că poți să fii în Top 50, chiar Top 30 jucînd un tenis foarte bun, consistent. E mai greu însă să duci două-trei turnee la rînd. Trebuie să fii și mental puternic atunci cînd întîlnești adversari mai în vîrstă, experimentați. Nu e ușor. Uneori însă, mă simt mai vîrstnic decît 18 ani. Depinde...

- Ai un tatuaj pe braț. Cum ți-a venit ideea să-l faci?
- Mereu mi-am dorit un tatuaj și mi-am zis să nu aștept prea mult. E bine să nu te gîndești prea mult înainte să faci lucruri care îți aduc bucurie. Întîi am vrut un scorpion pentru că asta e zodia mea, apoi am ales să fie ceva scris. Dar următorul sigur va fi un scorpion!

2 adolescențisînt în acest moment în Top 100 ATP: Nick Kyrgios (Aus), locul 41, 19 ani, și Borna Ciorici, locul 55, 18 ani

Ivo, prea puternic

În duelul croaților de vîrste contrastante, consumat în turul al doilea la București, Ivo Karlovici a trecut de Borna Ciorici cu 3-6, 6-3, 6-4, în o oră și 37 de minute.

Aflat la prima participare la BRD Năstase-Țiriac Trophy, cel mai înalt jucător din circuit a pornit mai lent, apoi însă a devenit tot mai invulnerabil pe propriul serviciu.

În plus, a convertit două din cele 6 mingi de break avute. "A fost primul meu meci pe zgură de anul acesta", a spus Karlovici. "După primul set, am început să mă simt mai bine. A fost frig afară și am simțit diferența pentru că eu vin din State. Îmi place să joc contra tinerilor pentru că ei nu-mi știu jocul, dar și el e croat și de aceea a fost dificil", a încheiat el.

Zgura nu e suprafața preferată a uriașului, care a fost deranjat ieri de faptul că terenul a fost și mai lent, din cauza temperaturii scăzute.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Marele Shaquille O'Neal, implicat în controversa momentului în SUA » Totul a plecat de la o fotografie „scăpată” pe internet
Stiri extrasport
Marele Shaquille O'Neal, implicat în controversa momentului în SUA » Totul a plecat de la o fotografie „scăpată” pe internet
Patronul milionar care merge cu metroul în București: „Fac socoteala, ies mult mai ieftin!”
Superliga
Patronul milionar care merge cu metroul în București: „Fac socoteala, ies mult mai ieftin!”
Danezul care a venit să joace la Dinamo a rămas surprins de București: „Asta am făcut în prima zi” + Cum s-a trezit cu 50 de cenți în cont
Superliga
Danezul care a venit să joace la Dinamo a rămas surprins de București: „Asta am făcut în prima zi” + Cum s-a trezit cu 50 de cenți în cont

Campionul mondial și european, suspendat pentru că a făcut semnul crucii la Jocurile Olimpice de la Paris: „Dumnezeu mi-a dat totul! Nu voi schimba nimic”

Între timp, în România: bazin semiolimpic inaugurat într-un sat fără canalizare » „Mobilizez babele de prin jurul meu și ne ducem împreună”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează