Articol de Luminița Paul - Publicat miercuri, 17 aprilie 2024 17:21 / Actualizat miercuri, 17 aprilie 2024 19:10
Românii Marius Copil și Bogdan Pavel, beneficiari ai unui wild card pentru tabloul de dublu, au pierdut în primul tur al Țiriac Open în fața perechii Nuno Borges, Reese Stalder (Por/SUA), 3-6, 5-7. Apoi, Copil a vorbit despre wild card-urile de la București, perspectivele tenisului autohton și succesul fetelor în BJK Cup.
Primul meci programat pe Terenul Central în ziua a treia de tablou principal la Țiriac Open a fost cel în care perechea română Marius Copil/Bogdan Pavel, beneficiară a unui wild card, a întâlnit cuplul Nuno Borges, Reese Stalder (Por/SUA).
Jucătorii autohtoni au cedat cu 3-6, 5-7, după ce au avut câteva șanse în primul act, fără a le valorifica însă. Amândoi au avut invitație și în calificări, dar s-au oprit în runda întâi, apoi Copil a vorbit la conferința de presă care a urmat despre subiectul acordării wild card-urilor.
Marius Copil: „Am fost ajutat cât a fost turneul la București”
„Eu n-am ce să spun pentru că eu am fost ajutat cât timp a fost turneul de la București, am primit și wild card la Madrid. Nu am ce să zic, turneul decide”, a început Marius.
„A fost un gap foarte mare, nu am avut turneu atâția ani la București, e normal să vrei să ai nume importante pe tablou și atunci de aceea cred că au dat wild card-urile către Gasquet, care a fost Top 10 în lume, și Shapovalov, care și el a fost între primii zece.
Nu ai cum să te superi că le-au dat lor și nu ți-au dat ție, ei au reușit ceva în tenis. Iar băiatul acesta tânăr, Fonseca, este foarte talentat, îl văd aproape de Top 10 în următorii doi ani, o să fim bucuroși că l-am avut aici și că o să-l avem în continuare la turneu”, a explicat Copil.
Apoi și-a evaluat cu luciditate forma actuală, parcă sugerând că aceasta nu ar fi justificat o invitație. Fără meci câștigat din ianuarie, a participat cel mai recent la un challenger la Madrid, unde a ieșit în turul 1 al calificărilor. Ocupă momentan locul 360 mondial, vârful său fiind 56 (în ianuarie 2019).
„Eu nu pot să mă supăr pentru că în ultimele luni nu am jucat cel mai bun tenis al meu, acum, încet-încet, încep să îmi revin, să fiu mai OK pe teren, să fiu mai împăcat cu mine și o să-mi mai ia ceva timp”, a detaliat cel care are două finale ATP la simplu în palmares.
S-a vorbit apoi despre generațiile următoare, când vom mai avea jucători capabili de performanțe notabile, mai ales la masculin.
Italia are 30 de turnee Futures, 28 Challenger = 200 de wild carduri
„Va fi foarte greu în următorii ani și aici depinde de ce se va face la federație, guvern și așa mai departe. Eu am avut o discuție acum vreo 7-8 ani cu cineva și,din ce am înțeles, vor fi din ce în ce mai puțini jucători din țări care nu au federații puternice, că se va schimba jocul, se va schimba treaba cu turneele și atunci nu înțelegeam ce vrea să zică”, a început Copil argumentația.
„Acum mi-am dat și eu seama: e foarte greu, noi, jucătorii, nu avem cum să facem față altor țări care investesc foarte mult în sport și, respectiv, în tenis. Ei au multe turnee, își cresc copiii, de exemplu Italia. A investit de 10 ani, are 30 și ceva de turnee Futures, acum are 27, 28 de challenger-uri. Dacă punem în total, sunt 200 și ceva de wild card-uri, chiar mai mult.
Poți să-ți crești mulți jucători, atragi mulți copii către tenis, în fiecare orășel este un turneu, vine lumea, se uită. Doar așa, cu un proiect pe termen lung, să avem mai multe turnee acasă, să ai cheltuieli mai puține, să fim mai uniți, să nu avem echipe de câte doi-trei jucători, cum a fost în trecut, și așa o să avem o nouă șansă, altfel drumul nostru este de patru-cinci ori mai greu”, a analizat Copil.
„Trebuie să ne dăm 4-5 ani să tot investim, investim și încă să nu iasă nimic și după aceea trebuie așteptați alți câțiva ani ca să iasă ceva. Și la italieni a durat și acum ne uităm la ce jucători au pe bandă rulantă. Dacă noi, la federație, avem buget de 420.000 de euro, uneori și aceia blocați, și Ungaria are 19 milioane... Nu vorbesc de alte țări, SUA, Franța, 300 și ceva de milioane, Italia, Germania, îi lăsăm pe aceia în pace”, a exemplificat Marius.
Marius Copil: „Mă bucur pentru ele și pentru Horia, e ca fratele meu mai mare”
În acest context, ce valoare are performanța echipei feminine de Billie Jean King Cup, calificată în premieră la turneul final al competiției, după victoria dramatică, entuziasmantă, 3-2 împotriva Ucrainei la Amelia Island?
„Eu mă bucur foarte mult pentru ele fiindcă au avut o înfrângere gravă anul trecut cu Slovenia și aceea a durut foarte mult”, a spus Copil, referindu-se la înfrângerea tot din calificările pentru faza finală, când fetele au condus cu 2-0, apoi au pierdut, 2-3.
„M-am bucurat enorm pentru ele, dar și mai mult m-am bucurat pentru Horia, care e ca fratele meu mai mare. A suferit mult la meciul trecut și acum i s-a întors roata, mă bucur că s-au calificat. Meritau pentru că avem câteva jucătoare foarte bune și merită să fie acolo, între cele mai bune țări din lume”, a conchis Marius.
El crede că au o șansă la Sevilla, în noiembrie, la un rezultat solid. „Depinde de tragere, noroc și în ce formă sunt ele. Fiecare are o șansă, la fel ca Franța sau Canada, de ce nu?”, a afirmat Copil.