Articol de Luminița Paul - Publicat luni, 18 noiembrie 2024 10:43 / Actualizat luni, 18 noiembrie 2024 16:35
GSP a stat de vorbă la Malaga cu Javier Mendez, jurnalist spaniol care a urmărit cariera lui Rafael Nadal timp de mulți ani și care confirmă detalii speciale despre comportamentul și atitudinea campionului spaniol, vorbind și despre deciziile luate de-a lungul timpului.
Retragerea lui Rafael Nadal se apropie vertiginos, turneul final al Cupei Davis urmând să fie ultima competiție la care marele campion spaniol se va afla pe teren atunci când echipa iberică va întâlni Olanda în „sferturi” pe 19 noiembrie.
La Malaga, în jurul Palacio de los Deportes Jose Martin Carpena, unde se desfășoară întrecerea, emoția și interesul pentru fiecare mișcare a lui Rafa ating culmi nu nemaiîntâlnite, ci diferite. Pentru că după Malaga nu va mai fi altă ocazie de a-l vedea jucând, alergând, sărbătorind mingi incredibile, făcându-și ritualul dinaintea fiecărui punct.
Lumea, în general, așteaptă cu sufletul strâns această despărțire, iar spaniolii cu câteva grade în plus. Javier Mendez Vega (38 de ani) este ziarist de sport care scrie pentru site-ul ATP în limba spaniolă și care a urmărit cariera lui Nadal timp de mulți ani.
„Rafa și eu suntem de aceeași vârstă, așa că prima dată când l-am văzut jucând a fost la Cupa Davis în 2004 contra Cehiei, când l-a învins pe Radek Stepanek în primul tur al Grupei Mondiale”, își amintește jurnalistul.
„Mi-a atras mult atenția prin felul în care sărbătorea punctele, ca și cum ar fi fost goluri”
„Mi-a atras mult atenția prin felul în care sărbătorea punctele, ca și cum ar fi fost goluri. Obișnuia să facă gesturi expresive. Era, de asemenea, nepotul lui Miguel Ángel Nadal, care a fost jucător la Barça și la echipa națională, așa că da, erai curios să îl vezi!”, adaugă el.
„Apoi, prima dată când l-am văzut live a fost tot la Cupa Davis, în Barcelona, în 2009, la finală, tot cu Cehia”.
Ce i-a atras cel mai mult atenția la el la nivel sportiv, dincolo de modul de a celebra punctele reușite? „Cred că ceea ce m-a impresionat, ce impresionează cel mai mult când îl vezi live este cât de tare lovește și cât de facil pare. Ușurința cu care dă foarte multă putere loviturilor sale. Intensitatea cu care joacă și pasiunea. Acea capacitate de a-l observa cum nu cedează niciun un punct, nu îl consideră pierdut. Cum este capabil de meciuri pe care pare că le putea pierde, iar până la urmă nu le pierdea aproape niciodată”, enumeră Javier Mendez.
„A fost mult mai aproape de noi decât te-ai aștepta de la o persoană de acest nivel”
În plan personal, lucrurile rămân la același calificativ de impresionant. „Ceea ce am reușit să desprind un pic din faptul că l-am însoțit mulți ani în circuit este că, fiind o persoană cu o poziție foarte relevantă în societate, cu foarte multe succese sportive, a fost întotdeauna mult mai aproape de noi decât te-ai aștepta de la o persoană de acest nivel”, l-a caracterizat el pe fostul lider mondial în relația cu presa din țara sa.
„Cel puțin cu mine, la nivel individual, întotdeauna a fost foarte atent, o persoană foarte amabilă, s-a arătat foarte apropiat, foarte politicos, educat. Asta am observat, că mereu a fost atent, a încercat să se comporte bine, când călătoream în străinătate, întotdeauna a avut grijă de noi, să dea declarații atunci când a putut, când a avut timp”, dezvoltă jurnalistul.
În timp, a devenit vizibil că unor ziariști li se adresa pe numele mic, Nico, Javi etc. „E adevărat, da, sau că, de exemplu, merge pe jos și deodată se oprește ca să-ți strângă mâna, nu? Și tu zici: asta, la o persoană, un sportiv de nivelul ăsta, nu e atât de normal”, continuă Mendez.
„Este adevărat, ești la US Open, poate că sunt singurul spaniol în acel moment acolo și el te vede, dar în același timp te gândești că, wow, nu trebuie să vină și să mă salute, iar el se oprește și spune: cum ești, ce mai faci? Eu sunt aici pentru el, dar el, de asemenea, ia în considerare acest lucru și atunci ai o conexiune bună cu el”, elaborează Javier Mendez.
Cum a evoluat Rafael Nadal de-a lungul carierei
De-a lungul timpului, în peste 20 de ani de carieră profesionistă, Rafael Nadal s-a schimbat și a evoluat, astfel încât, în ciuda accidentărilor și a momentelor dificile, să poată reveni mereu la un nivel înalt. Să se poată bate pentru titluri importante și pentru poziția de vârf a clasamentului mondial.
„Cu toate problemele pe care le-a avut, a știut să se reinventeze pe parcursul carierei. Una dintre chei a fost serviciul, îmbunătățirea serviciului său, care i-a permis să facă punctele mai scurte, pentru că atunci când era mai tânăr juca puncte foarte lungi, meciurile durau 5 ore, erau mult mai lungi”, observă ziaristul.
„Și el juca punctele mult mai muncite și în timp a reușit să scurteze durata meciurilor și a punctelor sale. Așadar, a știut să lucreze la ceea ce era mai puțin bun la acea vreme, și anume serviciul, și să fie un jucător mai complet, mai competitiv și mai eficient”.
La începutul carierei sale, multă lumea spunea că nu va fi capabil să câștige pe hard, pe iarbă, etichetându-l anticipat drept un specialist al zgurii. O catalogare pe care a combătut-o însă prin rezultate, izbutind să câștige toate turneele majore de cel puțin două ori.
8turnee majore pe suprafețe rapide a cucerit Rafael Nadal: 4 la US Open, două la Australian Open, respectiv Wimbledon, disputând alte 8 finale: 4 la Australian Open, 3 la Wimbledon, una la US Open
„Da, tocmai, uneori îl deranjează un pic când oamenii spun că e un jucător de zgură, iar el răspunde mereu: «Hei, dar am jucat cinci finale la Wimbledon, am câștigat patru US Open și de două ori în Australia!»”, amintește Mendez. „Evident, a fost cel mai bun jucător din istorie pe zgură, asta e incontestabil, dar nu a fost doar un jucător al acestei suprafețe, iar cifrele sunt acolo”.
Dacă ar trebui să aleagă un singur meci care l-a impresionat foarte mult și vine primul în minte, care ar fi acela? „Probabil că o să spun finala, cea în care l-a bătut pe Medvedev la Australian Open în 2022, pentru că acolo a fost foarte strâns, și e mai recent, mai proaspăt. Primele victorii, bineînțeles, te impresionează, dar știai că se poate întâmpla, dar cum a câștigat acel meci... cum a fost, incredibil!”.
Influența lui Carlos Moya, omul care l-a reinventat
În 2016, Nadal a început să lucreze cu Carlos Moya, jucătorul pe care l-a admirat în copilărie, i-a fost exemplu, ambii venind din Insulele Baleare, din Mallorca. Până atunci, de când a început tenisul, a fost pregătit de unchiul său, Toni.
„A fost esențial pentru a doua parte a carierei sale, Carlos a știut cum să scoată la iveală o nouă parte din el și, de asemenea, l-a ajutat să-și îmbunătățească serviciul și să facă asta, ca punctele să fie mai scurte și mai eficiente”, crede Javier Mendez. „Iar la nivel mintal, de a avea dorința să înfrunte noi provocări, de aceea cred că Moya s-a potrivit foarte bine pentru etapa finală a carierei sale”.
Cu Toni a fost bine atâta vreme cât a fost acolo, dar în cele din urmă timpul a arătat, de asemenea, că schimbarea a fost bună pentru el, pentru că a avut o a doua sau a treia etapă foarte bună
– Javier Mendez, jurnalist
„A fost ca un meci exclusiv pentru mine”
Ziaristul iberic împărtășește apoi un episod inedit la care a fost martor și care rămâne o amintire specială pentru el. „Am fost destul de norocos să mă aflu la o sesiune de antrenament între Nadal și Djokovic în Paris, eram singura persoană de acolo”, istorisește el.
„Djokovic și Nadal de foarte puține ori s-au antrenat împreună, și atunci a fost ca un meci exclusiv pentru mine. La sfârșitul acelei ședințe de antrenament au început să joace cu o minge pentru a vedea cine o trimite mai aproape de linia de fund. Da, a fost o amintire importantă pentru mine”, încheie el.
„Îmi place la Alcaraz fuziunea de explozie spaniolă și calitate”
Era Big 3 e aproape de final, doar Djokovic ținând încă steagul sus, deși cu un 2024 palid în comparație cu alte sezoane ale sale, unele aproape perfecte. Ce rezervă viitorul pentru tenisul masculin? „Se pare că Alcaraz și Sinner pot prelungi o eră bună pentru tenis. E adevărat și că media calității e mai echilibrată, rămâne să vedem dacă sunt capabili să mențină nivelul timp de atâția ani”, crede Mendez.
Cine îi place mai mult, Alcaraz sau Sinner? „Aș spune Alcaraz, Sinner este foarte bun, foarte bun, dar îmi place la Alcaraz acea fuziune de explozie spaniolă și calitate pe care o are. Îmi place și că e un jucător mai complet. Sinner e foarte bun, dar e mai rece, Alcaraz îmi transmite mai mult”, încheie el.