Articol de Luminiţa Paul, Roxana Fleşeru - Publicat sambata, 26 aprilie 2014 00:00 / Actualizat vineri, 25 aprilie 2014 23:49
În cea mai spectaculoasă dispută a zilei, Gael Monfils l-a învins pe compatriotul său Paul-Henri Mathieu, după ce a salvat 6 mingi de meci!
Gael Monfils-Paul-Henri Mathieu 3-6, 7-6 (8), 6-2
Zgura scînteilor
Cei doi francezi, care s-au întîlnit ieri pentru a cincea oară în carieră, bilanţul 2-2, au oferit cel mai frumos meci al acestei ediţii. Aproape că nici nu au realizat asta, ocupaţi să alerge după mingi, să le trimită înapoi în terenul advers, să absoarbă în tricouri picăturile reci de ploaie care au condimentat cînd şi cînd atmosfera. Mathieu, venit din calificări, cu meciuri în picioare, cu încrederea refăcută, a început mai agresiv. A condus jocul intrînd repede în teren, luînd iniţiativa şi găsind mereu soluţia decisivă. De partea cealaltă, un Monfils pasiv fierbea pe dinăuntru, nelăsînd însă aburul să-i iasă pe nări.
Un set trimis în cont cu 6-3, după ce a avut 4-0, al doilea mers cap la cap pînă-n tie-break, cînd Paul-Henri aduna punct după punct. S-a dus la 6-2, patru mingi consecutive de meci, ratate toate, două dintre ele cu greşeli pe mingi pe care şi le construise în scopul unei finalizări uşoare, apoi alte două şanse de victorie, risipite şi ele, Terenul Central se clatină, Gael cîştigă cu 9-7, nici lui nu-i vine să creadă, clatină din cap ca şi cum ar fi pierdut.
Ultimul act îl prezintă pe Mathieu prăbuşit, cu încrederea redusă la zero. Adversarul său a cules spuma acestei derute, impunîndu-se cu 6-2, după două ore şi 20 de minute de joc. Nici un pic de bucurie însă pentru Monfils, care la final şi-a pus mîinile în sîn, întorcîndu-se cu acest gest spre amicul lui din tribună. "E semnul că am obţinut o victorie stupidă, nemeritată", a explicat el. "Am jucat foarte rău, n-am făcut nimic cum trebuie, de aceea mă simt frustrat, chiar furios. Am avut mult noroc", a spus Gael.
Lukas Rosol-Gilles Simon 7-6 (2), 6-2
Reîntîlnire cu acelaşi final
A fost frig, a fost ploaie şi o partidă care a amintit de cea de anul trecut, din semifinale. Rosol şi Simon s-au reîntîlnit. Cehul a luat repede avans în faţa unui francez care încă se caută în acest sezon. Rosol, cîştigătorul de anul trecut, a profitat de mulţimea de greşeli neforţate pe care le-a făcut francezul, cap de serie 4 şi al 28-lea jucător al lumii. Gilles a discutat cu sine, a ţipat, iar apoi s-a descurcat mai bine. A renunţat la venirile la fileu şi a revenit şi în joc, egalînd la 4.
Învingător de trei ori pe zgura bucureşteană, Simon a reuşit să reziste pînă în tie-break, unde Rosol a dat cu forţă în minge, înghesuindu-l pe Gilles şi impunîndu-se cu 7-2. De aici, totul a mers în direcţia lui Rosol. Deşi meciul s-a întrerupt cîteva minute la scorul de 2-1 şi 0-30 pe serviciul lui Simon, pauza nu i-a stricat transa cehului, care, pînă la urmă, a cîştigat în două seturi.
La fel ca în 2013, Rosol merge mai departe, iar simpaticul Gillou părăseşte trist Terenul Central, cel pe care se simte ca acasă şi pe care-l cunoaşte atît de bine. Rosol, 43 ATP, e neînvins la Bucureşti de 8 meciuri şi joacă azi a treia semifinală a carierei.
Robin Haase-Denis Istomin 3-6, 6-1, 6-3
Olandezul zburător
Adversarul lui Lukas Rosol din semifinale s-a decis imediat după. Pentru locul acela s-au luptat Denis Istomin, 53 ATP, şi Robin Haase, 50 ATP. Doi jucători care pînă în 2014 n-au mai evoluat pe tabloul principal de la Bucureşti. Chiar dacă au fost nori şi cîţiva stropi de ploaie, partida n-a mai fost întreruptă.
Uzbekul Istomin, care le-a avut în lojă pe mama sa, Klaudia, care-i este şi antrenoare, şi pe prietena sa, a cîştigat confortabil primul set.
Loviturile au început să scîrţîie în partea a doua pentru Denis, olandezul a venit peste el şi i-a lăsat un singur game. În decisiv, el s-a desprins repede, chiar dacă Istomin a avut unele şanse de break, dar pînă la urmă, Haase, care pentru prima oară în cariera lui e fără antrenor, s-a impus.
Grigor Dimitrov-Serghei Stahovski 6-3, 6-4
Cel mai rapid
La lumina albă, crudă, a reflectoarelor, pe un frig tot mai pătrunzător, favoritul principal al turneului s-a ţinut drept în faţa ucraineanului Stahovski timp de o oră şi 3 minute, cît i-a fost necesar pentru victorie. "Spre final, am lovit mai tare, am căutat loviturile cîştigătoare", a explicat Dimitrov.
"Simţeam că am nevoie de aşa ceva. El e un jucător subtil, care face mult serviciu-voleu, dar de data aceasta condiţiile nu au fost potrivite pentru un asemenea stil de joc. Pentru mine a fost suficient să fiu solid".
Întrebat ce părere are despre victoriile în paralel ale sale şi ale prietenei lui, Maria Şarapova, de la Stuttgart, Grigor a răspuns zîmbind: "Bravo ei! O să vorbim mai tîrziu. Nu i-am promis nici un trofeu pentru că trebuie să ai grijă ce-i promiţi unei femei".
Presa din Scoția, prima reacție despre jocul făcut de Ianis Hagi + Nota după Rangers - Dundee
Mutare-șoc în tenis: Novak Djokovic va fi antrenat de fostul lui mare rival!