SPORTURI  »  TENIS  »  ROLAND GARROS

Omul de 10 » Recordul inegalabil reușit de Nadal după ce și-a decimat adversarii la Roland Garros

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Articol de - Publicat marti, 13 iunie 2017 12:53

Rafael Nadal a stabilit un record greu de egalat: a cucerit de 10 ori titlul într-un turneu de Mare Șlem, la Roland Garros. 

Totul a început într-o zi de 5 iunie 2005, când un puști care abia împlinise 19 ani reușea să câștige trofeul de la Paris. Slăbuț, cu plete, îmbrăcat cu un tricou verde fără mâneci, Rafa alerga neobosit pe teren, își plasa furibund forehand-ul distinct și sărbătorea punctele spectaculoase cu un gest aprig, de matador. Se modela atunci, abia cu primele linii, statuia celui mai mare jucător de zgură din istorie.

An de an, turneu după turneu, dominația lui a crescut, s-a aprofundat. Iar victoriile la Paris s-au adunat și ele. Chiar dacă, din 2008, a început să triumfe și în alte turnee de Mare Șlem, casa lui dragă a rămas mereu Complexul Roland Garros.

Zgura roșie, europeană, pe care el și-a putut pune mereu în valoare cel mai bine jocul. Au fost izbânzi mai lejere și altele mai complicate. Au fost și momente de dezastru, întâi în 2009, când suferea prima înfrângere la Paris, în "optimi", în fața lui Robin Soederling. Același suedez care duminică scria pe Twitter: "King Rafa #10", alături de 10 torturi.

Sau momentul complicat din 2015, când forma lui nu mai era atât de strălucitoare, ezitările și lipsa de încredere oprindu-l în "sferturi", în fața unui Novak Djokovici superior. Sau 2016, cu decizia dură pe care a trebuit s-o ia, să renunțe, doborât de accidentarea la încheietură. "Am dubii în fiecare zi. Cred că sunt bune, îți dau posibilitatea de a munci cu mai mare intensitate, să fii mai umil și să accepți că trebuie să lucrezi ca să îmbunătățești lucrurile", spunea spaniolul duminică. 

Revenirea autoritară

Putea să mai revină, după ce cucerise deja Trofeul Mușchetarilor de 9 ori? În unii ani atât de autoritar încât s-a spus că a ucis tenisul pe zgură, când el, de fapt, l-a dus la un nivel stelar.

Da, a revenit, parcă mai puternic ca oricând, revitalizat după problemele de sănătate, flămând de joc în urma pauzei îndelungate. Și, chiar dacă a început anul cu finala de la Melbourne, neașteptată, cedată la Roger Federer, tot pe zgură și-a regăsit ritmul ideal. A pregătit victoria-record de la Paris impunându-se pentru a 10-a oară la Monte Carlo și Barcelona și luând din nou în stăpânire Madridul.

Însă la Roland Garros, abia acolo, în meciuri de 3 din 5 seturi, și-a demonstrat în toată plenitudinea forma năucitor de bună. Nimeni nu i-a rezistat. Ca și în cazul lui Federer, care a surprins printr-un joc în care reverul a căpătat un rol important, și Rafa a adus ceva nou. Pe lângă forehand-ul revenit la cele mai bune cote, și backhand-ul a început să fie tot mai periculos. La felul cum a jucat, zi de zi, tur cu tur, meci cu meci, nimeni nu-l putea învinge. Și trofeul cu numărul 10 i s-a așezat firesc în brațe, iar el l-a strâns tare, ca pe un copil drag, l-a mângâiat și sărutat.

Fiecare săptămână, ceva diferit

Până duminică, tot Nadal deținea recordul de titluri de Mare Șlem cucerite în același concurs, 9, la Paris. Acum, a ridicat ștacheta cu încă un centimetru, poate cel mai greu de adăugat din partea altcuiva.

"Să câștig al zecelea Roland Garros e ceva unic și diferit. Sunt foarte fericit și emoționat, dar pentru mine fiecare săptămână e altă poveste, fiecare săptămână aduce un lucru frumos, un turneu frumos. De aceea joc tenis", a explicat el.

Apoi și-a luat trofeul și a sărbătorit cu echipa sa. A sărbătorit recordul și bucuria de a putea fi tu însuți, mereu. Regele zgurii. Rafael Nadal.

dcdtlamxyaan2mg

Titluri majore într-un singur turneu

1. Rafael Nadal 10 Roland Garros
2. Roger Federer 7 Wimbledon
   Pete Sampras Wimbledon
   Wiliam Renshaw Wimbledon
   Bill Tilden 7 US Open
  Williams Larned 7 US Open
  Richad Sears 7 US Open
3. Roy Emerson 6 Australian Open
Novak Djokovici Australian Open
Bjorn Borg 6 Roland Garros

Mai aproape de Roger

Cu victoria de la Paris, Nadal a adunat 15 titluri de Mare Șlem și astfel l-a depășit pe Pete Sampras, cu care se afla la egalitate pe locul 2.

Primul este Roger Federer, care în ianuarie și-a pus în vitrină a 18-a cupă majoră, cea de la Australian Open. Întrebat dacă se gândește la acest record, Rafa a spus că "15 e ceva de necrezut pentru mine deja. 10 la Paris cu atât mai mult. Dar motivația mea e aici. Vreau să concurez pentru lucruri importante și voi munci mult ca să mai am asemenea zile fericite".

Cele mai multe titluri de Mare Șlem

1. Roger Federer 18
2. Rafael Nadal 15
3. Pete Sampras 14
4-5. Roy Emerson 12
Novak Djokovici 12
6-7. Rod Laver 11
Bjorn Borg 11
8. Bill Tilden 10

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Stiri extrasport
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Stiri extrasport
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Numărătoarea parțială a voturilor de la alegerile prezidențiale: lupta dintre Georgescu, Ciolacu și Lasconi! Unde se poate face diferența
Stiri extrasport
Numărătoarea parțială a voturilor de la alegerile prezidențiale: lupta dintre Georgescu, Ciolacu și Lasconi! Unde se poate face diferența

Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”

Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?


Comentarii (5)
1618597915124142
Alexandru Chis  •  13 Iunie 2017, 18:03

Nu-l agreiez pe Banciu, dar si eu sunt sceptic in ceea ce privesc performantele unor jucatori si jucatoare precum Nadal, surotile Williams, Svitolina, Ostapenko si lista ar putea continua. Sunt chiar atat de "curati" acesti sportivi sau sumele care se vehiculeaza in asa-zisul "sport alb" si influenta sposorilor determina ca WADA sa inchida ochii si sa faca analize superficiale? Este mult prea graitor cazul de dopaj al lui Luis Armstrong pentru a nu suspecta astfel de metode negale prin care se "imbunatatesc" performantele unor indivizi. Degeaba se constata ca Sharapova s-a dopat cu meldonium de zece ani daca nu i s-a retras cel putin trofeul de la Roland Garros din 2004! Degeaba se va constata ca Ostapenko - din tara care a inventat meldoniumul, Letonia - s-a dopat. Cu ce se alege Simona?

rares_vb
rares_vb  •  13 Iunie 2017, 15:10

Doamnă, vă rog frumos, nu puteți folosi verbul a decima într-un sport individual. DEX: DECIMÁ, decimez, vb. I. Tranz. 1. (În Roma antică și Evul Mediu) A pedepsi o unitate militară, executând pe fiecare al zecelea soldat. 2. (Despre războaie, epidemii etc.) A omorî oameni în număr mare.

victor33
victor33  •  13 Iunie 2017, 13:40

Cu Rafa nu esti sigur nici la 5 ani dupa retragere ca nu se intoarce sa mai castige inca unul. :) Cred ca o sa poata sa faca un dublu, la un moment dat, cu un eventual fiu al sau la RG-ul 2035, sa zicem. Si sa-l si castige, normal.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează