Articol de GSP - Publicat sambata, 03 februarie 2018 13:31
Simona Halep a coborât luni de pe primul loc WTA, după 16 săptămâni în care a deținut această poziție. Mai multe decât Arantxa Sanchez-Vicario, Ana Ivanovici sau Venus Williams.
Tenisul feminin și-a schimbat liderul începând cu lunea aceasta. În urma rezultatelor de la Australian Open, Caroline Wozniacki i-a luat locul Simonei Halep în fruntea clasamentului WTA, iar pentru româncă s-au încheiat astfel 16 săptămâni în care a fost oficial cea mai bună jucătoare din circuitul profesionist.
Simona Halep a coborât luni de pe primul loc WTA, după 16 săptămâni în care a deținut această poziție. Mai multe decât Arantxa Sanchez-Vicario, Ana Ivanovici sau Venus Williams.
Tenisul feminin și-a schimbat liderul începând cu lunea aceasta. În urma rezultatelor de la Australian Open, Caroline Wozniacki i-a luat locul Simonei Halep în fruntea clasamentului WTA, iar pentru româncă s-au încheiat astfel 16 săptămâni în care a fost oficial cea mai bună jucătoare din circuitul profesionist.
"În ziua în care am ajuns pe primul loc parcă s-a topit toată suferința adunată în timp, dar a fost și o împlinire profesională foarte mare. Chiar dacă avusesem rezultate, am fost în top cinci de câțiva ani, numărul unu e special și foarte greu de atins. Am avut trei încercări, nu am reușit, pot să spun că renunțasem la ideea de a ajunge numărul unu, dar am continuat să muncesc mult, chiar mai mult decât am făcut-o până atunci, până în octombrie. De aceea am reușit să trec pragul acolo unde nu mă așteptam. Uneori, când nu te aștepți se întâmplă niște lucruri", spunea Simona la finalul lui 2017 într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor.
Ea a devenit lider mondial pe 9 octombrie, după turneul de la Beijing, și a pierdut această poziție în urma înfrângerii din finala de la Australian Open, turneu la care fusese favorită principală.
Simona Halep este primul număr unu mondial în circuitul feminin care vine din România. La masculin, Ilie Năstase a fost cel care a deschis era computerizată a ierarhiei mondiale masculine, el adunând 40 de săptămâni în această poziție începând cu 23 august 1974.
Recorduri de nebătut
Deocamdată, românca a stat pe primul loc mai mult decât Arantxa Sanchez Vicario, Ana Ivanovici, Venus Williams, Karolina Pliskova, Garbine Muuguruza și Evonne Goolagong Cawley. Cele mai multe săptămâni în fruntea ierarhiei mondiale le-a adunat Steffi Graf, care a fost lider mondial timp de 377 de săptămâni. Un total care pare greu de atins în aceste zile. De altfel, Graf deține recordul de timp petrecut în vârful ierarhiei mondiale per total, atât la feminin, cât și la masculin. Dintre jucătorii activi, Serena Williams a ajuns la 319, iar Roger Federer la 302.
Dacă e să comparăm și cu circuitul masculin, Simona Halep a adunat mai multe săptămâni ca lider mondial decât au strâns, la rândul lor, Andy Roddick, Boris Becker, Marat Safin, John Newcombe, Juan Carlos Ferrero, Thomas Muster, Marcelo Rios, Evgheni Kafelnikov, Carlos Moya sau Patrick Rafter.
Puncte de apărat alternativ
La startul acestei săptămâni, diferența dintre Wozniacki și Halep este de 250 de puncte. Până în aprilie, când începe sezonul de zgură, Caroline are de apărat 1.755 de puncte, ea reușind anul trecut să joace în finalele de la Doha, Dubai și Miami plus un parcurs până în sferturi de finală la Indian Wells. Anul acesta, daneza nu va merge la Dubai, după cum a spus Patrik, fratele ei, ea apărându-și, practic, punctele săptămâna aceasta la Sankt Petersburg.
În schimb, Simona e aproape la polul opus. În 2017 a fost nevoită să renunțe la turneele de la Doha și Dubai din cauza problemei pe care a avut-o la genunchiul stâng. Anul acesta va juca doar la Doha. A revenit în turneele de hard nord-americane, unde a ajuns până în turul al 3-lea la Indian Wells și până în "sferturi" la Miami, acolo unde a avut și acea izbucnire nervoasă față de Darren Cahill la una dintre venirile acestuia pe teren pentru sfaturi. Asta înseamnă doar 280 de puncte.
În perioada de zgură însă, Halep va avea multe puncte de apărat în urma titlului de la Madrid, a finalelor de la Roland Garros și Roma și a semifinalelor de la Stuttgart. Wozniacki, la rândul ei, are doar "sferturi" la Roland Garros și Charleston, turul 2 la Madrid și Praga, turul 1 la Strasbourg. Până atunci însă mai sunt multe luni și destule puncte puse în joc, ceea ce poate aduce și alte jucătoare în lupta pentru primul loc, așa cum a fost în 2017.
Doar rebelul Rios
La masculin, doi jucători au ajuns pe poziția de lider mondial fără să fi câștigat un turneu de Mare Șlem, Ivan Lendl și Marcelo Rios. Cehul a cucerit ulterior 8 titluri majore, chilianul însă nu a reușit nici unul. El a atins poziția de vârf a clasamentului pe 30 martie 1998, după cucerirea titlului de la Miami. Înainte, reușise să se impună și la Indian Wells, iar la începutul anului atinsese prima și, până la urmă, singura finală de Mare Șlem a carierei, la Australian Open. Mii de chilieni au ieșit pe străzi pentru a sărbători accederea lui Rios pe primul loc în lume, acolo unde a rămas doar 4 săptămâni. A revenit însă în top pentru alte două în august, iar la finalul acelui an, cel mai bun al carierei, a încheiat pe 2, în urma lui Pete Sampras.