SPORTURI  »  TENIS  »  ANALIZĂ

Simona Halep, mai bună ca Venus și Arantxa + Care va fi perioada decisivă pentru Simona în 2018

Simona Halep la Beijing, turneul după care a devenit numărul unu mondial. Poziţia în care a rămas timp de 16 săptămâni FOTO Guliver/ Gettyimages +6   FOTO
Simona Halep la Beijing, turneul după care a devenit numărul unu mondial. Poziţia în care a rămas timp de 16 săptămâni FOTO Guliver/ Gettyimages

Articol de GSP - Publicat sambata, 03 februarie 2018 13:31

Simona Halep a coborât luni de pe primul loc WTA, după 16 săptămâni în care a deținut această poziție. Mai multe decât Arantxa Sanchez-Vicario, Ana Ivanovici sau Venus Williams.

Tenisul feminin și-a schimbat liderul începând cu lunea aceasta. În urma rezultatelor de la Australian Open, Caroline Wozniacki i-a luat locul Simonei Halep în fruntea clasamentului WTA, iar pentru româncă s-au încheiat astfel 16 săptămâni în care a fost oficial cea mai bună jucătoare din circuitul profesionist.

Simona Halep a coborât luni de pe primul loc WTA, după 16 săptămâni în care a deținut această poziție. Mai multe decât Arantxa Sanchez-Vicario, Ana Ivanovici sau Venus Williams.

Tenisul feminin și-a schimbat liderul începând cu lunea aceasta. În urma rezultatelor de la Australian Open, Caroline Wozniacki i-a luat locul Simonei Halep în fruntea clasamentului WTA, iar pentru româncă s-au încheiat astfel 16 săptămâni în care a fost oficial cea mai bună jucătoare din circuitul profesionist.

"În ziua în care am ajuns pe primul loc parcă s-a topit toată suferința adunată în timp, dar a fost și o împlinire profesională foarte mare. Chiar dacă avusesem rezultate, am fost în top cinci de câțiva ani, numărul unu e special și foarte greu de atins. Am avut trei încercări, nu am reușit, pot să spun că renunțasem la ideea de a ajunge numărul unu, dar am continuat să muncesc mult, chiar mai mult decât am făcut-o până atunci, până în octombrie. De aceea am reușit să trec pragul acolo unde nu mă așteptam. Uneori, când nu te aștepți se întâmplă niște lucruri", spunea Simona la finalul lui 2017 într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor. 

Ea a devenit lider mondial pe 9 octombrie, după turneul de la Beijing, și a pierdut această poziție în urma înfrângerii din finala de la Australian Open, turneu la care fusese favorită principală. 

Simona Halep este primul număr unu mondial în circuitul feminin care vine din România. La masculin, Ilie Năstase a fost cel care a deschis era computerizată a ierarhiei mondiale masculine, el adunând 40 de săptămâni în această poziție începând cu 23 august 1974. 

Recorduri de nebătut

Deocamdată, românca a stat pe primul loc mai mult decât Arantxa Sanchez Vicario, Ana Ivanovici, Venus Williams, Karolina Pliskova, Garbine Muuguruza și Evonne Goolagong Cawley. Cele mai multe săptămâni în fruntea ierarhiei mondiale le-a adunat Steffi Graf, care a fost lider mondial timp de 377 de săptămâni. Un total care pare greu de atins în aceste zile. De altfel, Graf deține recordul de timp petrecut în vârful ierarhiei mondiale per total, atât la feminin, cât și la masculin. Dintre jucătorii activi, Serena Williams a ajuns la 319, iar Roger Federer la 302. 

Dacă e să comparăm și cu circuitul masculin, Simona Halep a adunat mai multe săptămâni ca lider mondial decât au strâns, la rândul lor, Andy Roddick, Boris Becker, Marat Safin, John Newcombe, Juan Carlos Ferrero, Thomas Muster, Marcelo Rios, Evgheni Kafelnikov, Carlos Moya sau Patrick Rafter.

Puncte de apărat alternativ

La startul acestei săptămâni, diferența dintre Wozniacki și Halep este de 250 de puncte. Până în aprilie, când începe sezonul de zgură, Caroline are de apărat 1.755 de puncte, ea reușind anul trecut să joace în finalele de la Doha, Dubai și Miami plus un parcurs până în sferturi de finală la Indian Wells. Anul acesta, daneza nu va merge la Dubai, după cum a spus Patrik, fratele ei, ea apărându-și, practic, punctele săptămâna aceasta la Sankt Petersburg.

În schimb, Simona e aproape la polul opus. În 2017 a fost nevoită să renunțe la turneele de la Doha și Dubai din cauza problemei pe care a avut-o la genunchiul stâng. Anul acesta va juca doar la Doha. A revenit în turneele de hard nord-americane, unde a ajuns până în turul al 3-lea la Indian Wells și până în "sferturi" la Miami, acolo unde a avut și acea izbucnire nervoasă față de Darren Cahill la una dintre venirile acestuia pe teren pentru sfaturi. Asta înseamnă doar 280 de puncte.

În perioada de zgură însă, Halep va avea multe puncte de apărat în urma titlului de la Madrid, a finalelor de la Roland Garros și Roma și a semifinalelor de la Stuttgart. Wozniacki, la rândul ei, are doar "sferturi" la Roland Garros și Charleston, turul 2 la Madrid și Praga, turul 1 la Strasbourg. Până atunci însă mai sunt multe luni și destule puncte puse în joc, ceea ce poate aduce și alte jucătoare în lupta pentru primul loc, așa cum a fost în 2017.


Doar rebelul Rios

La masculin, doi jucători au ajuns pe poziția de lider mondial fără să fi câștigat un turneu de Mare Șlem, Ivan Lendl și Marcelo Rios. Cehul a cucerit ulterior 8 titluri majore, chilianul însă nu a reușit nici unul. El a atins poziția de vârf a clasamentului pe 30 martie 1998, după cucerirea titlului de la Miami. Înainte, reușise să se impună și la Indian Wells, iar la începutul anului atinsese prima și, până la urmă, singura finală de Mare Șlem a carierei, la Australian Open. Mii de chilieni au ieșit pe străzi pentru a sărbători accederea lui Rios pe primul loc în lume, acolo unde a rămas doar 4 săptămâni. A revenit însă în top pentru alte două în august, iar la finalul acelui an, cel mai bun al carierei, a încheiat pe 2, în urma lui Pete Sampras.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (7)
1314358665267756
Adina Prajescu  •  04 Februarie 2018, 01:49

Asta da premiere pentru Simona, pe cand Caroline W. parca urma sa mearga cu "Steaua sus rasare", pacat ca trecuse Craciunul deja!

557380194601952
Gino Gino  •  03 Februarie 2018, 20:17

Voi toti care nu stiti nimic despre tenis (turnee, clasamente, recorduri, criterii de evaluare, regulamente) pastrati-va gunoaiele in sufletele voastre meschine si nu le mai imprastiati pe aici. Nu aveti voi competenta sa emiteti macar pareri despre profesionistii din acest domeniu. Cititi si invatati intai despre acest sport, puneti mana pe o racheta si vedeti daca mai sunteti in picioare dupa 10 minute de alergat. ""Eu cred că e mai greu să termini anul pe primul loc WTA decât să câștigi un turneu de Grand Slam. Să ajungi pe locul 1 trebuie să joci grozav și să ai un tenis consistent. Trebuie să fii mai bun decât toți. La un Mare Șlem poți prinde două săptămâni bune și să câștigi. Doar trebuie să fii mai bun decat cei 7 jucători cu care te duelezi"", a spus Navratilova pentru site-ul WTA. 332 de săptămâni a stat Navratilova pe locul 1 WTA, fiind pe locul 2 all-time

claudiu.h12
claudiu.h12  •  03 Februarie 2018, 20:05
Postat de Victor Rusu pe 03 Februarie 2018, 15:42

Omiteți intenționat să precizați că, din astea 16 săptămâni, vreo jumătate dintre ele n-a jucat pentru că era sfârșit de sezon.

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează