SPORTURI  »  TENIS  »  WTA

Simona Halep se întoarce la Palermo după zece ani » Organizatorii au publicat poze cu ea din 2010 + Virginia Ruzici a vorbit despre cum un italian i-a recomandat-o pe româncă

Simona Halep în 2010, pe zgura de la Palermo FOTO Skrycchio
Simona Halep în 2010, pe zgura de la Palermo FOTO Skrycchio

Articol de , - Publicat joi, 16 iulie 2020 16:00 / Actualizat joi, 16 iulie 2020 16:37

Simona Halep are programată revenirea oficială odată cu reluarea turneelor WTA, la startul lunii august, la Palermo, într-un loc pe care l-a vizitat acum un deceniu, când cariera ei abia începea.

Iulie 2010. Aflată pe locul 96 mondial, Simona Halep era la prima ei săptămână de prezență în Top 100. Începuse sezonul pe poziția a 185-a, dar reușise un salt important în primele zile ale lunii mai, atunci când reușea să dispute întâia finală WTA a carierei, la Fes, în Maroc, venind din calificări și învingându-le pe tabloul principal pe Lucie Hradecka, Olga Savciuk, Patty Schnyner și Renata Voracova.

Simona Halep se întoarce la Palermo după zece ani » Organizatorii au publicat poze cu ea din 2010 + Virginia Ruzici a vorbit despre cum un italian i-a recomandat-o pe româncă
Simona Halep la Palermo acum zece ani FOTO Skrycchio

 În ultimul act avea să cedeze în fața cehoaicei Iveta Benesova, însă ceva se rupsese în mod pozitiv pentru românca în vârstă de 18 ani. Ceva mai târziu, trecea de calificări la Roland Garros și înregistra prima participare într-un turneu de Grand Slam la senioare, exact acolo unde cu doi ani înainte triumfa la junioare. Urcarea în Top 100 s-a produs după o semifinală în turneul ITF de la Biarritz, dotat cu premii de 100.000 de dolari. 

De acolo a pornit direct spre Palermo, concurs de categorie International pe tabloul căruia a întâlnit-o în primul tur pe franțuzoaica Aravane Rezzai. Un meci lung, de luptă, cedat de Halep cu 5-7, 6-4, 2-6. Și o amintire ce a fost readusă în atenție un deceniu mai târziu, în circumstanțe total diferite ale carierei româncei. 

Sfat de la un promotor italian 

2010 a fost anul decolării în circuitul WTA, chiar dacă Simona și-a combinat programul și cu turnee ITF. Managerul ei, Virginia Ruzici, amintește într-o discuție pentru site-ul Ubitennis că a fost dificil la început. Campioana de la Roland Garros 1978 spune că un promotor italian, Cino Marchese, i-a sugerat din 2008 să o managerieze pe adolescenta română. O știa de mai multă vreme.

 „Prima dată am văzut-o în România. Avea pe atunci 15 ani, nu, cred că mai puţin, 14! Florenţa Mihai, care se ocupa de ea, de Irina Begu şi de alte câteva jucătoare, m-a chemat să le urmăresc şi eu. Apoi am văzut-o la Paris, la un turneu de juniori de la Stade Francais. Era tristă pentru că pierduse în sferturi. Dar, bineînţeles, cel mai mult am urmărit-o la Roland Garros, în 2008, când a şi câştigat. I-am vizionat atunci toate meciurile, din primul tur, şi mi s-a părut impresionantă", povestea într-un interviu pentru Gazetă, în 2013. 

Saltul impresionant 

Au început colaborarea și, rememorează Ruzici, primul contract a fost cu Lotto, firmă italiană populară în tenis. Același echipament în care a concurat și la Palermo, vizibil în imagini recuperate zilele acestea din arhive aproape obscure. În 2020 însă, Simona Halep se va întoarce în orașul sicilian ca numărul 2 WTA, fost lider mondial, dublă campioană de Mare Șlem și câștigătoare a 20 de titluri WTA. 

Multe s-au schimbat într-un deceniu și numai în bine pentru jucătoarea tricoloră. La finele lui 2010 se găsea pe poziția 84 în lume. Acum e așteptată în Italia ca o figură importantă a tenisului. Ceea ce a devenit, în timp, datorită fiecărui meci disputat. Inclusiv cel de la Palermo, care părea sortit uitării.

Optimistă pentru Roland Garros 

Virginia Ruzici a detaliat în același interviu de pe Ubitennis că Simona s-a antrenat exclusiv pe zgură de o lună și că Darren Cahill a supravegheat-o de la distanță. „Făcea stream pentru el cu ședințele de pregătire, astfel încât îi putea dirija pe antrenorii aflați la fața locului". 

În ce privește participarea la US Open, managerul are reticențe. "E devreme pentru o decizie, dacă ar fi condițiile de acum, ar trebui să stea în carantină două săptămâni la revenirea de la New York. E o situație dificilă. Sunt mai optimistă față de Roland Garros, eu locuiesc la Paris și încă port mască în public, dar situația s-a îmbunătățit mult. Cred, în proporție de 50-60 la sută, că turneul se va putea ține".

Opt turnee International în șapte ani 

De când este în Top 10, ianuarie 2014, Simona Halep a jucat doar opt turnee de categorie International, așa cum este și cel de la Palermo. De menționat că în diversele variante ale regulamentului WTA din acești ani, primele zece jucătoare ale lumii erau limitate la 1-3 turnee de acest tip pe sezon. Astfel, românca nu a mai disputat un astfel de turneu din 2018, de la Shenzhen, competiție pe care a și câștigat-o.

Evoluția Simonei Halep în turneele International de când e în Top 10

AnTurnee (rezultat)
2014Rosmalen (turul 2), București (câștigătoare)
2015Shenzhen (câștigătoare), Guangzhou (sferturi de finală)
2016București (câștigătoare)
2017Shenzhen (turul 2), Washington (sferturi de finală)
2018Shenzhen (câștigătoare)
2019-
2020-

Alte românce în calificări 

Simona Halep este singura jucătoare din România de pe tabloul principal al turneului de la Palermo. Conform înscrierilor, în calificări ar putea să evolueze Irina Begu, Sorana Cîrstea și Patricia Țig. Pe lista jucătoarelor care ar putea urca în calificări, cea de "alternates", se află Irina Bara, dar și Jaqueline Cristian.

2 românces-au impus pe zgura de la Palermo: Irina Spîrlea în 1994 și 1995 la simplu și Ruxandra Dragomir în 1994 la dublu, alături de Laura Garrone

Multe jucătoare din Top 30

 Lista jucătoarelor care vor participa alături de Simona Halep la turneul de la Palermo are multe tenismene din Top 30. Pentru turneul care debutează pe 3 august s-au înscris Petra Martici (15 WTA), Marketa Vondrousova (18 WTA), Sakkari Maria (20 WTA), Anett Kontaveit (22 WTA), Elise Mertens (23 WTA), Donna Vekici (24 WTA), Daiana Iastremska (25 WTA), Karolina Muchova (26 WTA), Ekaterina Alexandrova (27 WTA). Pe listă se mai află Svetlana Kuznețova, Jelena Ostapenko, Kristina Mladenovic sau Iga Swiatek. Pe lângă wild card-ul acordat Simonei Halep, organizatorii mai au de dat trei invitații care vor merge spre italience, dar s-ar putea și spre o altă jucătoare de Top 10.

69 este loculpe care-l ocupă ultima clasată acceptată pe tablou, cehoaica Kristyna Pliskova. Anul trecut, ultima intrată pe tablou a fost Jasmine Paolini, care ocupa atunci poziția 151

Câștigătoarele turneului de la Palermo în ultimele cinci ediții

AnCâștigătoare
2019 Jil Teichmann (Elveția)
2013Roberta Vinci (Italia)
2012Sara Errani (Italia)
2011Anabel Medina Garrigues (Spania)
2010Kaia Kanepi (Estonia)

Citește mai multe știri din tenis:

Daniel Dobre rememorează momentele-cheie ale triumfului Simonei Halep la Wimbledon: „Am văzut ce înseamnă împlinirea”

Simona Halep, petrecere restrânsă » Ce a sărbătorit sportiva noastră

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
UEFA a dat decizia în miez de noapte » FCSB, „lovită” după ultimul meci de pe Arena Națională
Europa League
UEFA a dat decizia în miez de noapte » FCSB, „lovită” după ultimul meci de pe Arena Națională
Nebunie în Cupa României » Vom avea meci de BARAJ pentru locul 1 în grupă! Două formații din Superliga au fost ELIMINATE
Cupa Romaniei
Nebunie în Cupa României » Vom avea meci de BARAJ pentru locul 1 în grupă! Două formații din Superliga au fost ELIMINATE
Dan Petrescu, decizie-șoc la CFR Cluj » Discuție secretă, față în față, cu Nelu Varga: „Sunt obosit”
Superliga
Dan Petrescu, decizie-șoc la CFR Cluj » Discuție secretă, față în față, cu Nelu Varga: „Sunt obosit”

Surpriza anului: pe cine vrea Pep Guardiola să aducă la Manchester City până se va reface Rodri!

Din cei 5 se alege! Vezi lista scurtă cu nominalizați pentru Fotbalistul, Antrenorul și Sportivul anului 2024, precum și pentru cel mai bun Jucător Străin! Miercuri sunt Superlativele GSP


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează