Articol de GSP - Publicat vineri, 31 mai 2019 09:47
Simona Halep (27 de ani, 3 WTA) este calificată în turul III la Roland Garros, grație victoriei cu Magda Linette (27 de ani, 87 WTA), scor 6-4, 5-7, 6-3). Simona a devenit studiu de caz pentru jurnaliștii americani, care i-au analizat întreaga carieră.
- Simona Halep va juca în turul III cu învingătoarea meciului dintre sârboaica Aleksandra Krunic (76 WTA) și ucraineanca Lesia Tsurenko (27 WTA). Partida a fost întreruptă din cauza întunericului la scorul de 7-5, 5-7, 6-6.
Americanii de la „The New Yorker” au realizat un amplu material în care au analizat cariera Simonei Halep și dificultățile pe care aceasta le-a avut, încă de la începutul carierei. Jurnalista Louisa Thomas a prezentat mai multe momente cheie care au influențat cariera Simonei.
„Cea mai mare problemă e că uneori cădea inexplicabil”, au notat americanii, făcând referire la perioada neagră din cariera Simonei, care din mai 2012 până în martie 2013 nu a câștigat două meciuri la rând. „Jocul ei era fermecător, dar trecător”, a fost concluzia celor de la The Times.
Ulterior, Simona a trecut printr-o transformare radicală. A început să câștige, a devenit mai puternică din punct de vedere fizic și mental, a ajuns la o tehnică impecabilă și reușea tot mai multe puncte direct câștigătoare.
„Forehand-ul ei era ca un metronom, iar backhand-ul era puternic și veninos. Când îl trimitea în lung de linie, vedeai câtă bucurie îi aducea” The New Yorker
Schimbarea din 2015 și 2016
Simona a ajuns în 2014 în finala Roland Garros și finala Turneului Campioanelor. Americanii au observat însă că în următorii doi ani nu a existat o creștere în jocul ei. Și au apărut probleme din cauza aștepărilor mari pe care Simona și cei din jurul ei le aveau.
„Părea că se luptă cu ambiția ei. Ceea ce i-a alimentat creșterea, a dispărut pe măsură ce succesul aducea noi pretenții, din partea ei și din partea altora. Era presiunea pentru a se ridica la așteptările țării”.
Brad Gilbert a numit-o într-un meci pe care-l comenta „Halepeño”, dar americanii au observat că emoțiile negative o copleșeau. „Lovea aerul, țipa la antrenor, la cei din loja ei, se certa singură. Se vedea pe fața ei că duce o luptă interioară, în poziția corpului, în lungimea loviturilor și în cum servea. Părea că renunță”.
Terapie-șoc de la Darren Cahill
„Cea mai dificilă sarcină a mea a fost să-i îmbunătățesc atitudinea din timpul meciurilor”, a spus australianul Darren Cahill, fostul antrenor al Simonei.
Cel mai dificil moment a fost la Miami, în sferturile ediției din 2017, când după meciul cu Johanna Konta, Darren Cahil i-a spus Simonei că nu vrea să mai fie antrenorul ei. „A fost o terapie-șoc. Nu a fost doar rezultatul unui meci, ci rezultatul unui an”. Ulterior, cei doi au continuat colaborarea până la finalul anului 2018.
Simona a fost rușinată de momentul în care s-a certat cu Cahill pe teren. Americanii scriu că deși Simona a început să meargă la psihologul Alexis Castorri, Cahill a simțit că Halep a făcut asta doar pentru a-l mulțumi pe el, nefiind 100% implicată. „În afara terenului, este una dintre cele mai iubite persoane. Pe teren, se transformă într-o persoană de nerecunoscut, nervoasă”, a fost concluzia americanilor.
„Știi ce am descoperit despre mine? Nu vreau să îmi creez așteptări și să fiu dezamăgită pentru că nu le pot atinge. Dacă înțelegi asta, poți schimba ceva”Simona Halep
Citește și:
Simona Halep vrea din nou trofeul la Roland Garros: „Parcă e mai frumos ca anul trecut!”
Decizia luată de Real Madrid după moartea lui Helmuth Duckadam » Gestul impresionant al spaniolilor