Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu, Costin Ștucan - Publicat vineri, 03 februarie 2023 11:43 / Actualizat vineri, 03 februarie 2023 15:02
În 1999, Guvernul condus de Radu Vasile i-a acordat fostului mare tenismen, prin intermediul lui Crin Antonescu, șeful MTS la acea vreme, dreptul de a folosi gratuit "Voința" pentru 49 de ani în numele Fundației pentru tenis "Ilie Năstase", fundație care însă la acea vreme nici nu exista, dar a apărut la o lună după ce decizia a fost publicată în Monitorul Oficial.
- Marica, acuzat de abuzuri! GSP are toate detaliile unui scandal monstru cu amenințări pentru baza Voința deținută de Fundația lui Năstase » Cine și ce îi impută + Cum se apără fostul fotbalist
- Marica e acuzat de unul dintre chiriașii bazei Voința: „A vorbit cu diverse găști de interlopi să vină să-mi strice afacerea” + „Instituțiile de control ale statului sunt la comanda lui?”
1958e anul în care a luat ființă Clubul Sportiv Voința București, în urma unei hotărâri a Uniunii de Cultură Fizică și Sport, după care s-a aprobat și construirea Bazei cu același nume, realizată cu mijloace financiare exclusive ale membrilor Cooperației Meșteșugărești, fostul UCECOM
Cum a ajuns o astfel de bază, extrem de atractivă pentru oricine, să fie controlată de cuplul Ilie Năstase - Ciprian Marica? Baza Voința i-a fost atribuită lui Ilie Năstase în urmă cu aproape 25 de ani. Atunci, s-a considerat, la nivel de stat, că pentru merite deosebite în sport, dar și pentru că a adus imagine României, Ilie Năstase trebuie să primească această bază. Hotărârea a aparținut Guvernului României și a fost dată în toamna lui 1999.
"Se aprobă darea în folosință gratuită pentru o perioadă de 49 de ani Fundației pentru tenis «Academia Ilie Năstase» a unui teren aflat în administrarea Ministerului Tineretului și Sportului", s-a specificat în decizia publicată în Monitorul Oficial pe 15 noiembrie 1999. Au semnat:
- Prim-ministru: Radu Vasile
- Ministrul tineretului și sportului: Crin Antonescu
- Ministrul de finanțe: Decebal Traian Remeș
- Ministrul lucrărilor publice și amenajării teritoriului: Nicolae Noica
La acel moment însă, jumătatea lui noiembrie 1999, nu exista nicio Fundație "Ilie Năstase"! Practic, statul îi oferise acestuia în alb toată baza Voința. Abia ulterior, fostul tenismen a demarat procedura de a activa o fundație care să-i poarte numele.
63.568 metri pătrațireprezintă suprafața totală de care dispune Baza Voința, situată pe șoseaua Pipera, peste drum de Mall Promenada și în apropierea Parcului Herăstrău
A cumpărat una deja existentă, Fundația LIVONE, pe care a transformat-o, ca denumire, în Fundația pentru tenis Academia "Ilie Năstase". Tocmai pentru a se încadra în hotărârea semnată de Radu Vasile și Crin Antonescu.
280 de milioane de euroe prețul întregii Baze Voința, raportat la prețul de azi al unui metru pătrat în zona respectivă
Certificatul de Înregistrare Fiscală pentru această fundație a fost emis pe 22 decembrie 1999. La o lună și o săptămână după ce statul român deja îi predase, practic, Baza Voința.
Inginerie financiară și cu alt teren de lângă Baza Voința
După ce i s-a cesionat întregul complex Voința, Ilie Năstase, împreună cu Amalia, soția lui de la acel moment, a reușit să cumpere, tot de la stat, un alt teren extrem de atractiv din nordul Bucureștiului. O parcelă de aproape 17.000 metri pătrați, aflați în continuarea Bazei Voința, dar care avea acces la Lacul Floreasca. După ce l-a avut în chirie vreme de 3 ani, în 2002, familia Năstase a obținut pământul de la RAAPPS, dar prin atribuire directă, nu în urma unei licitații, așa cum prevede legea.
În plus, prețul plătit a fost unul cu mult sub standardul minim al pieței de atunci. Năstase l-a cumpărat cu 72 euro/mp, în condițiile în care nivelul era de cel puțin 250 de euro. A achitat aproape 1,2 milioane de euro, dar fix în ziua în care a semnat contractul cu RAAPPS, familia Năstase a și vândut mai departe terenul. Cine a fost cumpărător? Virgil Călina, nimeni altul decât nașul lui Ilie Năstase, cel care deține lanțul hotelier Ramada.
"Am cumpărat terenul cu același preț cu care l-am și vândut. Nu ne era de folos pentru "Academia de Tenis" pentru că era îmbibat de apă și avea nevoie de o investiție foarte mare pentru a putea construi pe el", a explicat Amalia Năstase, pentru Evenimentul zilei, la vremea respectivă.