Articol de Roxana Fleşeru - Publicat sambata, 28 septembrie 2024 21:55 / Actualizat sambata, 28 septembrie 2024 23:33
Stefanos Tsitsipas (26 de ani, #12 ATP) crede că e nevoie de o schimbare în tenisul mondial pentru a prelungi cariera jucătorilor de top. După părerea sa ar fi nevoie de scurtarea sezonului, de reducerea turneelor obligatorii și de implementarea anumitor tehnologii.
În ultima perioadă s-a tot vorbit despre protejarea jucătorilor de tenis, care se simt din ce în ce mai obosiți, iar grecul Stefanos Tsitsipas a sintetizat doleanțele celor implicați în circuitul ATP.
„Tenisul a fost întotdeauna un sport cu o istorie lungă și bogată, dar aceia dintre noi care îl practică cunosc exigențele calendarului. Este un subiect care a mai fost discutat, însă nevoia de schimbare este acum mai urgentă ca niciodată. Zborurile nesfârșite peste continente, presiunea constantă de a performa îi împing la limită chiar și pe cei mai buni jucători”, și-a început el argumentația.
Apoi a continuat: „Calendarele ATP și WTA nu ne dau nicio pauză. Ne mutăm constant de la un turneu la altul, încercând să rămânem în formă și concentrați. Leziuni? Acestea vin la pachet. Am văzut mari jucători precum Rafa și Murray vorbind despre impactul pe care îl au asupra lor, nu doar fizic, ci și mintal. Și mai este și presiunea... Uitați-vă doar la modul în care Naomi Osaka a vorbit despre problemele sale cu anxietatea în lumina reflectoarelor!
„În ciuda protestelor, nu s-au schimbat prea multe. Organizatorii, sponsorii și radiodifuzorii se concentrează pe umplerea stadioanelor și pe atragerea telespectatorilor. Dar ce-ar fi dacă am regândi acest lucru? Există o oportunitate reală de a schimba jocul în bine; de a ajuta jucătorii să aibă cariere mai lungi și mai sănătoase, păstrând în același timp entuziasmul fanilor”, a subliniat grecul.
El spune că e nevoie de un program restructurat și de utilizarea de noi tehnologii nu numai că ar proteja sănătatea jucătorilor, dar ar ridica și nivelul competiției. „Mai multă odihnă înseamnă un tenis mai bun, ceea ce duce la mai multă emoție pentru fani. Dacă nu ne adaptăm, riscăm să ne pierdem vedetele din cauza retragerilor premature și a accidentărilor constante. Gândiți-vă doar cât de diferit ar fi arătat tenisul dacă jucători precum Rafa, Roger sau Serena ar fi putut juca la cel mai bun nivel încă câțiva ani. Nu este vorba doar despre păstrarea carierelor, ci despre păstrarea esenței sportului în sine”.
Soluțiile lui Stefanos Tsitsipas
În circuitul ATP, jucătorii de top trebuie să joace cel puțin 18 turnee: cele patru Grand Slam-uri, opt din cele nouă Masters 1000 și alte șase. Tsitsipas a jucat deja 20 în acest an, inclusiv un meci de Cupa Davis, dar el crede că jucătorii își pot folosi puterea pentru a face schimbările necesare.
„Suntem în pragul unei revoluții a tenisului, una condusă de jucători. Nu mai este vorba despre a supraviețui circuitului, ci despre a prospera în el. Schimbarea nu este ușoară, dar dacă facem acest lucru cum trebuie, tenisul ar putea intra într-o nouă eră de măreție. Aceasta este șansa noastră de a stabili standardul pentru îngrijirea jucătorilor și inovație. Este vorba despre a lua jocul pe care îl iubim și a-l face mai bun, pentru jucători, fani și viitorul sportului. Revoluția este aici și va schimba tenisul în bine”, a spus Stefanos.
„Consiliile jucătorilor din ATP și WTA încep să exprime aceste preocupări, iar impulsul pentru schimbare este în creștere. Cu lideri precum Novak Djokovic, presiunea pentru un program mai favorabil jucătorilor câștigă teren. Noi, jucătorii, știm mai bine decât oricine ce este necesar, iar acum suntem într-o poziție unică pentru a negocia aceste schimbări”, a concluzionat el.
Scurtarea sezonului ar putea face, de asemenea, o mare diferență. Nu este vorba doar despre evitarea accidentărilor, ci și despre menținerea jucătorilor în joc mai mult timp. Mai puțină uzură înseamnă mai mulți ani de tenis la cel mai înalt nivel, rivalități mai puternice și meciuri mai bune. Și să recunoaștem: fanii vor să vadă cei mai buni jucători concurând la apogeul lor
- Stefanos Tsitsipas
Ce-ar fi dacă am trece de la cantitate la calitate? Imaginați-vă mai puține turnee, dar fiecare având mai multă importanță. Nu este vorba despre a avea un program încărcat, ci despre a ne oferi nouă, jucătorilor, suficient timp pentru a ne recupera, astfel încât să fim întotdeauna pregătiți să dăm tot ce avem mai bun pe teren. Un sistem de rotație pentru turneele mici ar putea fi o soluție. În loc să ne facă să alergăm după turnee din întreaga lume în fiecare săptămână, turneele ar putea schimba locațiile; un an în America de Sud, următorul în Asia
- Stefanos Tsitsipas
Presa internațională vuiește după ce România - Kosovo a fost abandonat: „Haos!”