SPORTURI  »  TENIS  »  SIMONA HALEP LOCUL 1 WTA

Totul sau nimic! Simona Halep începe turneele preferate » Ce urmează pentru liderul WTA + topul în care e la ani lumină de Sharapova și Serena

FOTO: Guliver/GettyImages
FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat joi, 12 aprilie 2018 15:12

Turneele importante pe suprafața roșie vin curând, iar Simona Halep e între marile favorite la cucerirea trofeelor.

Sezonul de zgură a început deja, oarecum timid, cu tradiționalul turneu de la Charleston, care se desfășoară pe varianta verde, sticloasă a suprafeței.

Săptămâna aceasta continuă cu două concursuri de categorie International, la Bogotá și Lugano, dar toată lumea așteaptă marile înfruntări europene, pe covorul cărămiziu, culminând cu o nouă ediție a Roland Garros-ului. Simona Halep, liderul mondial, privește și ea cu speranță spre această bucată de sezon. Una care în ultimii ani i-a fost favorabilă. Din 2013 încoace, primăvara pe zgură i-a adus 3 titluri, 4 finale și 4 semifinale, într-un interval de 5 săptămâni.

"Merg cu încredere"

"Abia aştept să joc pe zgură. Am avut rezultate bune anul trecut. Merg cu încredere, dar vedem ce va fi. Nu simt nicio presiune. Nici presiunea punctelor nu o am pentru că am făcut treabă bună în Australia. Nu mă gândesc deloc la asta. Vreau să mă antrenez, să fiu pregătita fizic aşa cum trebuie să fiu şi să joc ce ştiu eu să joc", spunea românca la revenirea în țară, după participarea în turneele de la Indian Wells și Miami.

Problemele fizice, începute la Melbourne și insuficient vindecate pentru Doha și Dubai, au rămas acum în urmă. Halep avea nevoie de pregătire intensă, fizică și de tenis, pentru a putea aborda minisezonul de zgură în forma potrivită. Exact ceea ce i-a lipsit în SUA, o rezervă de pregătire.

Doar 3 înfrângeri în 2017

Simona s-a remarcat pe zgură din anii junioratului, de când a câștigat Roland Garros-ul, la 16 ani, în 2008. Este primul reper strălucitor al unei cariere care, între timp, a adunat multe altele. Nu și un turneu de Grand Slam la seniori. Încă. Însă Parisul, acolo unde a disputat două finale, 2014 și 2017, pare ambientul cel mai prielnic pentru a rezolva și această enigmă a carierei sale. Partea de zgură a calendarului e abia la început, dar deja se fac calcule, evaluări și se dau pronosticuri pentru Roland Garros. Iar românca este mereu pomenită între favoritele la victorie. 

Argumentul cel mai puternic – poate și pentru că este cel mai recent – îl reprezintă parcursul de anul trecut pe suprafața roșie. 22 de meciuri disputate și 19 câștigate. Cele trei înfrângeri au fost în semifinale la Stuttgart, în fața Laurei Siegemund, în finala de la Roma, contra Elinei Svitolina, când s-a și accidentat la gleznă, punându-și în pericol participarea la Roland Garros, și în finala de la Paris, în fața unei surprinzătoare, dar extrem de agresive în joc Jelena Ostapenko. 

Prima în Top Clay Power

Toate aceste rezultate, dar și cele din anii precedenți, au plasat-o pe Simona pe primul loc al unui clasament alcătuit de WTA Insider după încheierea Roland Garros-ului 2017, care reflectă succesul pe zgură al celor mai bune jucătoare din lume în ultimele sezoane.

Pentru această ierarhie, rezultatele din 2017 și 2016 au fost luate în considerare în proporție de 100%, cele din 2015 – 75%, iar cele din 2014 – 50%. Scorul final, 6.221,25, o așeza pe româncă în prima poziție, urmată de Serena Williams, 4.686,75, Garbiñe Muguruza, 3.883,50, Maria Șarapova, 3.245,75, și Samantha Stosur, 3.165,75. Dintre cele situate în Top 5, 3 au cucerit măcar o dată trofeul de la Paris.

Până la Roland Garros însă, sunt 3 turnee de disputat. Importante în sine, dar și ca pregătire pentru înfruntarea de Grand Slam. De asemenea, Halep va disputa două meciuri pe zgură indoor la sfârșitul săptămânii viitoare la Cluj-Napoca, în întâlnirea de Cupa Fed dintre România și Elveția, una de promovare în Grupa Mondială.

Urmează Stuttgart, Madrid și Roma. În capitala Spaniei a avut Simona cel mai consistent succes din 2014 încoace. A cucerit de două ori titlul, 2016 și 2017, și a jucat finala în 2014, la momentul respectiv prima de categorie Premier Mandatory din cariera ei. 

Madrid, mi amor

"Îmi place altitudinea de aici", spunea ea anul trecut, după ce triumfase din nou pe terenurile din Caja Mágica. "Simt că am mai multă forță și că pot controla jocul. Folosesc mai mult spin aici și îmi convine faptul că mingea sare mai mult, o pot lovi sus, aproape de umăr. Per total, mă simt grozav aici". Și Roma are istorii frumoase de povestit despre româncă, începând cu explozia din 2013, când a ajuns în semifinale, venind din calificări și învingându-le pe tabloul principal pe Svetlana Kuznețova, Agnieszka Radwaska, Roberta Vinci și Jelena Jankovici. 
Dacă nu apare ceva neprevăzut, zgura ar trebui să-i zâmbească din nou liderului mondial. Cât de larg și de sclipitor rămâne de văzut în următoarele săptămâni. 

"La Paris terenurile sunt diferite de cele de la Madrid, dar îmi plac, îmi place să joc aici. Sunt mai rapide, dar mingile sunt mai grele și jocul la fel" Simona Halep

Simona Halep pe zgură în primăvara europeană

2013

Marrakesh: turul 2
Madrid: turul 1
Roma: semifinale
Roland Garros: turul 1
Nürnberg: câștigătoare

2014

Stuttgart: turul 1
Madrid: finală
Roma: turul 3
Roland Garros: finală

2015

Stuttgart: semifinale
Madrid: turul 1
Roma: semifinale
Roland Garros: turul 2

2016

Stuttgart: turul 1
Madrid: câștigătoare
Roma: turul 2
Roland Garros: optimi

2017

Stuttgart: semifinale
Madrid: câștigătoare
Roma: finală
Roland Garros: finală

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ce urmează pentru România după câștigarea grupei » Cum se califică „tricolorii” la Campionatul Mondial din 2026 și vestea vitală pe care o așteptăm de la UEFA
Nationala
Ce urmează pentru România după câștigarea grupei » Cum se califică „tricolorii” la Campionatul Mondial din 2026 și vestea vitală pe care o așteptăm de la UEFA
„Hei, prieteni UEFA, tot stadionul strigă asta!” » Albanezii au ieșit la atac, după scandarea despre Kosovo care s-a auzit la meciul Serbiei
Campionate
„Hei, prieteni UEFA, tot stadionul strigă asta!” » Albanezii au ieșit la atac, după scandarea despre Kosovo care s-a auzit la meciul Serbiei
Sexy jurnalista kosovară a izbucnit și a revenit cu noi detalii din scandal: „Ce să facem, știți cine e al treilea om de la UEFA?”
Nationala
Sexy jurnalista kosovară a izbucnit și a revenit cu noi detalii din scandal: „Ce să facem, știți cine e al treilea om de la UEFA?”

Ion Țiriac a „incendiat” internetul cu apariția controversată de la Turneul Campionilor » Ce scria pe șapca miliardarului: imaginile au apărut pe transmisiunea live a finalei

UEFA nici nu a stat la discuții și a refuzat pe loc cererea României » Ce solicitase FRF, imediat după abandonul naționalei din Kosovo


Comentarii (7)
ray51
ray51  •  14 Aprilie 2018, 10:25

Simona drago, schimba-ti vestimentatia sportiva! In locul sortului baga-ti o fustita. E mai feminin. Esti mult mai placuta si derutezi adversarele.

831709840320052
Ba Banu  •  13 Aprilie 2018, 06:50
Postat de dinamo100 pe 12 Aprilie 2018, 16:41

Statutul de favorita nu-i prinde bine Simonei. Faptul ca ea tot spune ca nu simte presiunea punctelor, demonstreaza ca ea resimte aceasta presiune si de aceea aceea incearca sa o nege. Simona are nevoie sa lupte, sa sufere ca sa castige! Sa nu uitam ca si anul trecut in finala Simona pornea ca favorita...

Uitandu-ma la recordul Simonei pe zgura, ele alternează. De exemplu un an ajunge in (semi-) finala iar urătorul sau anteriorul nu a parcurs mai departe de primul tur. Vad asta că pe o problema in care fie că se supraestimează fie că adversarele ei se dau "peste cap" sa o învingă. Mai ales când știu că e nr1 uitati-va cat se depășesc pe ele însele sa o bata.

831709840320052
Ba Banu  •  13 Aprilie 2018, 06:33
Postat de Ba Banu pe 13 Aprilie 2018, 06:31

În speranța că așa zodii lideri din us, uk și restul coaliției nu fac o prostie să distrugă lumea pe baza la FakeNews (create tot de ei), sa sperăm că Simona noastră își revine după finala din AO, unde a pierdut tot datorită trucurilor lipsite de fairplay. Bafta in sezon pt ea, dar și multă sudoare.

Nota: așa-zișii lideri...

Vezi toate comentariile (7)
Comentează