Articol de GSP - Publicat miercuri, 19 august 2009 00:00
E destul de neplăcut să fii varză la anumite lucruri. Şi Texas Hold'em-ul chiar e un joc greu care poate fi uneori frustrant pentru începători.
Pierzi cu prietenii în jocurile de acasă? Măcar nu juca pe bani. Pierzi primii bani pe care îi depui online? O să mai pierzi. Mai rău de atât, s-ar putea nici să nu înţelegi de ce. Ai ghinion ? Faci greşeli colosale? Îţi lipseşte acel ceva care ar putea schimba situaţia ?
Adevărul: Nu eşti atât de departe de a fi un jucător de poker pe cât ai crede. Şi nu trebuie sa fii un expert pentru a deveni câştigător la jocul de poker.
De fapt, doar respectarea câtorva pricincipii de bază pot avea rezultate majore şi imediate. Şi primul pas pentru a deveni un bun jucător este să înveţi cum să nu mai fii varză, sau fish (sau pe româneşte “biban, guvid” ..etc)
Aceasta este prima parte, dintr-o succesiune de zece, în care vom explica ce trebuie făcut la început şi pornim cu cel mai important sfat dintre toate: joacă mai puţine mâini.
La Texas Hold’em există 169 de mâini posibile pe care le poţi primi şi asta ignorând combinaţiile de aceeaşi culoare. Dintre toate aceste mâini, doar cinci sunt considerate ca fiind punguţa cu doi bani (profitabile):
1. AA
2. KK
3. QQ
4. AK (aceeaşi culoare)
5. JJ
Indiferent de poziţia ta la masă (care vei vedea că este la fel de importantă precum ce ai în mână - nu-i minciună), o astfel de mână ar trebui jucată dacă nu a făcut nimeni “raise” înainte. Dacă totuşi ai pe cineva care a mizat înainte – în special “call” sau “re-raise” – poate fi greşit câteodată să joci ceva mai jos de Aşi sau Popi.
Când te gândeşti la mâinile de început în acest fel, vei realiza că ar trebui să renunţi la cam 80 la sută din ce primeşti la orice masă de Hold’em din lume ( Cum ? Eu ? Dă-mi un 55 să vezi All-In! ). Evident însă că mâinile pe care le joci şi cum le vei juca depind de mult mai multe lucruri la o masă de poker, dar în esenţă sunt doar câteva mâini considerate profitabile.
Pe de alta parte, dacă nimeni nu a mizat înaintea ta atunci orice carte care are cât de cât potenţial merită jucată (nu neaparat si 55). Odată ce ai pe cineva mai îndrazneţ înainte de tine, selecţia de cărţi se restrânge drastic la cele care îţi pot aduce potul sau te pot feri de pierderi.
De exemplu: niciodată nu ar trebui să joci KQ într-un raise pentru că AA, KK, QQ, AK şi AQ te domină. Într-adevăr este doar teorie şi când apare în faţă KQ, ai pupilele dilatate şi vezi numai valută, dar realitatea este: dacă ceva poate merge rău, va merge. Şi dacă cineva te poate bate cu ale tale cărţi KQ, o va face. Şi pentru că tocmai am pierdut cu ele, subscriu.
Dacă nu ai un motiv bine întemeiat (categorie în care faptul că “l-ai simţit pe adversar” nu intră), ca jucător începător ar trebui să rămâi la primele 10 - 15 mâini puternice ale jocului, prezentate mai jos. Totuşi, numai jucând devii mai bun şi iţi poţi creea propria listă de mâini câştigătoare. Până atunci lasă lucrurile simple şi mergi la flop (primele trei cărţi date) numai cu ce e mai bun.
Acest articol cât şi următoarele se adresează strict doar celor care au curajul să admită că sunt încă la început. Succes !
Top 15 mâini de Hold’em
1. AA
2. KK
3. QQ
4. AK (ac culoare)
5. JJ
6. 1010
7. AQ (ac culoare)
8. AJ (ac culoare)
9. AK
10. KQ (ac culoare)
11. A10 (ac culoare)
12. KJ (ac culoare)
13. AQ
14. 99
15. QJ (ac culoare)