GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  AU FOST HOȚI LA DRUMUL MARE. MIRACULOS, A VENIT O ZI ÎN CARE “OAMENII STRĂZII” S-AU SIMȚIT OAMENI

O poveste emoţionantă despre Homeless World Cup » Cînd sportul salvează suflete

Articol de GSP - Publicat luni, 21 septembrie 2009 00:00

La Homeless World Cup scorul nu contează. Meciul cel mai important e cu tine însuți. O poveste despre o cupă de carton și o definiție superbă a sportului

 
Pregătește-te să vezi cu inima. Două mîini negre ce acoperă ochii unei femei albe. Afișul anunță spectacolul “Frumoasa și Bestia” într-un Milano unde frunzele îngălbenite se iau la întrecere prin fața Domului. Tot aici începe  Campionatul Mondial de fot-bal al homeless-ilor.

Bomboane legate cu șnur

Pe gradenele arenei din Parcul Sempione, Mihai Rosuș, selec-ționerul României, își amintește ziua cînd a privit cu ochii inimii: “În 1997, eram portar la Dacia Bega Pam. Mergeam la antrenament, cînd am zărit vreo 30 de băieți care jucau fotbal cu o minge spartă în Piața 700 din Timișoara. Loveau balonul, apoi trăgeau dintr-o pungă cu aurolac. Mi s-a făcut milă, am văzut cu ce pasiune jucau. Se apropia 1 iunie și m-am gîndit să organizez o competiție pentru copiii străzii, cu o masă festivă. Le-am impus să nu se drogheze, să nu se bată. Măcar pentru o zi nu s-au drogat. Am apelat la toate bisericile să ne ajute. N-am avut bani pentru o cupă, dar un student la Arte ne-a făcut o cupă din carton. În loc de medalii am avut bomboane legate cu șnur. Cupa nu o mai am. S-a pierdut printr-un canal. Șeful copiilor străzii, Constantin Lascu, pune acum gresie și faianță în Franța”.

 

Despre viață pur și simplu

La Homeless World Cup contează să participi. Meciul cel mai important e cu tine însuți. Cornel Gocescu este unul dintre învingători. Viața lui Cornel ar putea inspira un film de aventuri. I se spunea “Cîine” sau “Spiderman”. De ce? “Am furat în Franța, Germania și Austria. Spărgeam case la pont. Le dădeam 10% din ce luam celor care ne ofereau pontul. Furam bani, bijuterii, aparatură. Intram prin acoperiș, prin balcon. Forțam ușa cu șurubelnița. La început îmi era frică. Mai tîrziu intram într-o casă străină ca la mine acasă. Am fost prins o singură dată, în 2005, în Franța, într-un magazin de lîngă Paris. Am fost reținut 17 zile și expulzat în țară. M-am întors în Franța. Anul trecut am dat ultima lovitură într-un bloc șmecher de lîngă hotelul Negresco din Nisa. Mi-am făcut vacanța pe Coasta de Azur. Un român m-a recomandat mafiei cecene. Au vrut să mă angajeze să lucrez pentru ei. M-am speriat și am plecat în țară, am intrat în programul Centrului «Teen Challenge»”.

Bine, și ce legătură are povestea lui Cornel cu sportul, cu fotbalul? “Mă ajută să lucrez în echipă, să-i încurajez pe alții, să fiu încurajat. Sportul mă învață să pierd, să cîștig, să nu mă supăr. Practic, asta e viața”.

Pușca și cureaua lată

Originar din Slobozia, Cornel Gocescu a început să bea la 14 ani. Cu banii obținuți din furturi își procura alcool și hașiș. În Franța locuise în case părăsite, în cușete de tren. La Nisa și-a permis și o chirie. Umbla cu o armă cu alice. “N-aș fi avut vreo problemă s-o folosesc, dar n-am tras”.

500 de euro au fost banii de buzunar oferiți unui jucător român de sponsorul Vodafone

73% DINTRE
participanț ii la Homeless World Cup se reintegrează în societate

“Cine ești cînd nu te vede nimeni, acela ești întotdeauna”
mesajul lui CORNEL GOCESCU pentru fotbaliștii care pierd nopțile

2.000 DE EURO a fost suma necesară deplasării la Milano, cazarea și masa fiind asigurate de organizatori

LOTUL ROMÂNIEI DE LA MILANO
Ciprian Jitariuc, Tibi Pavaluca, Vlad Cogălniceanu (toți Iași), Vali Ruptureanu, Cornel Gocescu (ambii din București) și Avram Caius (Timișoara).
Antrenor: Florin Bătrînu. Președinte: Mihai Rosuș


A REFUZAT SĂ JOACE CONTRA ROMÂNIEI!

Din lotul Italiei au făcut parte patru români, jucătorii Daniel Meleancă, Florian Matei, Florian Pătru și secundul Nicolae Dubei. Pătru a luat o decizie șocantă înaintea meciului direct cu România, cîștigat de ai noștri cu 9-5. “Am luat drapelul României, l-am pupat și am intrat pe teren. N-am vrut să joc contra românilor. Am inimă de român, nu-mi trădez țara. S-au supărat toți italienii, m-au exclus din lot. Nu contează, eu voi muri român”, și-a motivat gestul Florian, originar din Piatra-Olt. Pătru (32 de ani) are trei băieți în România, care sînt crescuți de mama sa. Încearcă să-și găsească de lucru la Milano, unde soția cîștigă 1.000 de euro pe lună.

“L-am înțeles pe Pătru. Eu trăiesc aici și vreau să cîștige Italia”, a declarat Nicolae Dubei, originar din Rona de Sus (jud. Maramureș ).

“M-am simțit bine cînd ni s-a cîntat imnul. Am uitat că lumea se uita urît la noi în Timișoara. Ne huiduiau și ne înjurau. Și la Milano se uitau mai lung la noi”
VALI RUPTUREANU

BANI CONTRA LEGITIMARE
Florin Ioan Bardea (25 de ani) a reprezentat Franța la Milano. A plecat anul trecut la Paris, pentru a se înrola în Legiunea Străină. A fost respins, pentru că avea carii. A urmat un curs de calificare, are o diplomă de zidar. Spune că a fost legitimat la Minaur Zlatna între 1997 și 2001 și că a avut o experiență amară: “Am jucat cinci meciuri pentru Zlatna, cu Găldean și cu Gideon. Am participat prin 1999 la un trial la Apulum, unde antrenor era Jan Gavrilă. Mi s-au cerut 20 de milioane de lei vechi pentru a fi transferat. Nu Gavrilă mi-a zis de bani, altcineva din club. E greu să reușești în fotbalul românesc dacă nu ai pe cineva care să te susțină”. “Îi respect pe români. Nu respect statul român”, a încheiat Florin.

A ÎNVINS DROGURILE
Veteranul lotului, Vali Ruptureanu (25 de ani), a fost dependent de heroină: “De un an și șase luni, de cînd am intrat în programul «Teen Challenge», n-am mai atins drogurile. Am luat prima oară heroină la 14 ani, nu terminasem clasa a 8-a. Prietena mea m-a convins să intru în program. Mi-a fost frică să fac copii. Țin cu Rapidul, făceam deplasări cu «Gruppo Ferentari». Ce-mi place la Rapid? Trecutul și viitorul. Un gram de heroină costa două milioane de lei vechi. Eu aveam nevoie de un gram, un gram și jumătate pe zi. Cînd nu-mi ajungeau banii, combinam heroina cu medicamentele. Se găsesc droguri peste tot în țară”.

AU VRUT SĂ RĂMÎNĂ ÎN AUSTRALIA
Naționala României de fotbal de stradă a participat pentru a doua oară la un campionat mondial. Dacă anul trecut, la Melbourne, s-a clasat pe locul 26, la Milano pe 22 din 48 de echipe. Puțini știu că tinerii care au reprezentat România la Antipozi n-au mai vrut să revină acasă. Ei au fost prezentați și într-un documentar pe HBO, “În ultima seară din Australia băieții plănuiseră să fugă. I-am chemat în cameră și le-am spus să nu facă o prostie. “Nu știți limba, actele sînt la mine, n-aveți bani. Vă prinde poliția și vă pune pe avion», le-am spus. Am avut emoții. Afganii au cîștigat Mondialul și au cerut azil politic. Federația internațională i-a exclus, n-au mai fost acceptați la Milano”, a povestit Rosuș.

CE FAC TRICOLORII DIN DOCUMENTARUL “AUSTRALIA” DIFUZAT DE HBO

» DANIEL PODINĂ - Caută de lucru în Germania

» CLAUDIU KOSTITY - Dependent de alcool. S-a reapucat de băut

» PAUL CALANCEA - Lucrează la o spălătorie

» BENI CALANCEA - Face parte dintr-o trupă de circ

» RADU MUNTEAN - A demisionat de la televiziunea din Timișoara unde lucra și vrea să se angajeze la o televiziune din București

» VASILE BEREGHI - Stă la o fundație, cu o chirie simbolică de 100 de lei, și caută de lucru în Gara de Nord din Timișoara

MINGE STROPITĂ CU ȚUICĂ
Ciprian Jitariuc a fost cel mai bun portar al Mondialului italian. Este suporter al Rapidului și așteaptă să plece George Copos. Ciprian joacă în liga a V-a, la Navobi Iași, alături de fratele său, Tibi Pavaluca, și de Vlad Cogălniceanu. Pînă să apere în Giulești, Ciprian trebuie să-i îndure pe mitocanii ce confundă stadionul cu crîșma. “Țăranii ne luau mingea, cînd colegii se pegăteau să bată un aut, și turnau țuică pe ea. Nu ripostam, să nu luăm bătaie”, spune Ciprian.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Șucu nu uită de Rapid, după ce a cumpărat-o pe Genoa » Intră la negocieri pentru doi titulari ai rivalei din Superliga
Superliga
Șucu nu uită de Rapid, după ce a cumpărat-o pe Genoa » Intră la negocieri pentru doi titulari ai rivalei din Superliga
Italienii dezvăluie prima afacere pe care o poate face Șucu la Genoa » 18 milioane de euro pentru jucător!
Campionate
Italienii dezvăluie prima afacere pe care o poate face Șucu la Genoa » 18 milioane de euro pentru jucător!
„Ajutor!” » Florin Talpan le cere bani suporterilor, după ce a pierdut procesul cu Gigi Becali: „Puteți face donații”
Liga 2
„Ajutor!” » Florin Talpan le cere bani suporterilor, după ce a pierdut procesul cu Gigi Becali: „Puteți face donații”

Singurul club de fotbal aflat în atenția lui Ion Țiriac » Fiul miliardarului l-a dat de gol: „A existat mereu o singură dragoste adevărată”

Schema prin care Dan Șucu va pune stăpânire pe Genoa: „Tranzacție în mediu ostil” » GSP are detalii-șoc din culisele negocierilor! Când e așteptat anunțul oficial


Comentarii (7)
 •  23 Ianuarie 2010, 10:30

Ma marius tine asta pentru tine copii aia nu au ce mancau sunt asa din cauza drogurilor u daca ai o familie nu stii cum e si mai bn taci.

 •  23 Ianuarie 2010, 10:29

Asa este eu sunt portarul ciprian si nu ma incalzeste cu nimic ca am fost in italia si am luat cel mai bun portar nu am luat nici un ban de si trebuia sa luam cel putin 500 de euro asta e.

 •  22 Septembrie 2009, 16:32

doi dintre ei sunt verisorii mei nu mai au mama si nici tata au trecut prin multe si au fost cu capul pe umeri ca sa ajunga aici. as vrea sa ajunga la o alta echipa din liga secunda ,bafta baieti

Vezi toate comentariile (7)
Comentează