INTERNATIONAL  »  CM 2010  »  ITALIA - NOUA ZEELANDĂ 1-1

Italia a remizat şi în faţa Noii Zeelande, dar rămîne în cărţi pentru optimi » Tîrîş-grăpiş

Articol de - Publicat luni, 21 iunie 2010 00:00

Campioana mondială continuă să tortureze fotbalul. S-a împiedicat şi de modeştii neo-zeelandezi, avînd nevoie de un penalty ca să evite o ruşine planetară. Vacanţa e aproape! Vezi rezumatul partidei Italia - Noua Zeelandă 1-1! (video)

După Franţa şi Anglia, Italia a închis triunghiul granzilor condamnaţi să-şi strice o lună de vacanţă ca să vină la Mondial. A tremurat şi pentru un 1-1 cu Noua Zeelandă, iar drumul către "optimi" a devenit întortocheat şi mult mai complicat decît cel către întoarcerea acasă.

"N-avem decît de pierdut din acest joc", avertiza Lippi. Convinşi că italienii "sînt bogaţi şi sătui de succese", neo-zeelandezii au ţinut să-i dea dreptate selecţionerului "azzurro" şi i-au luat tare pe campionii mondiali. Au profitat de slăbiciunea lor la fazele fixe şi, cu ajutorul lui Cannavaro, căpitanul-gafeur, şi al tuşierului hondurian, Smeltz a trimis în plasă o minge centrată în careu de Bertos. Italia trebuia să alerge din nou după egalare! A făcut-o însă tot piano, cu acelaşi joc bătrînesc, încîlcit şi arid în combinaţii, cu baloane înalte căutîndu-l pe Iaquinta, mutat vîrf. Redresarea a venit din penaltyul scos de De Rossi, autorul remizei din debut. Iaquinta l-a răzbunat pe Montolivo, ce ţintise bara mai înainte: Italia respira la pauză!

Luptă cu morile de vînt
Pentru victorie se impunea mai multă viteză şi inspiraţie. De Camoranesi şi Di Natale, s-o fi gîndit Lippi, prin dubla mutare de la vestiare. Italia a continuat să înoate în ape tulburi, resimţind lipsa regizorului Pirlo. A construit puţin şi prost, ca în vremurile de criză. Cea mai clară ocazie? Abia în minutul 70, tot Montolivo, tot de la distanţă, dar Paston a respins. Nici cu al treilea vîrf, Pazzini, nu a reuşit să-i clatine pe modeştii, dar harnicii "albi", aglomeraţi în propria jumătate. Emoţii mari a avut în schimb Marchetti. Noroc că Wood, pe contraatac, nu a găsit colţul porţii cu o diagonală. Fluierul de final nu a făcut decît să-i curme suferinţa unei trupe plictisite, obosite şi cu gîndul la vacanţa de care italienii sînt din ce în ce mai aproape.

2 goluri a încasat Italia în două meciuri din grupă, tot atîtea cîte primise în 7 partide la turneul din Germania

Doliu şi pe braţ
Toţi fotbaliştii trimişi ieri pe teren de Marcello Lippi au purtat banderole negre în semn de doliu pentru un fost component al "naţionalei" Italiei. Roberto Rosato s-a stins din viaţă sîmbătă noapte, la vîrsta de 66 de ani. Acesta a evoluat ca stoper timp de 15 sezoane în Serie A pentru Torino, AC Milan şi Genoa, timp în care a strîns 37 de prezenţe în "squadra azzurra".

Ofsaid la primul gol!
Reuşita prin care neozeelandezii au deschis scorul a venit în urma unui ofsaid evident nesemnalizat de către asistentul hondurian Pastrana. În momentul în care Reid (foto) a deviat mingea cu capul spre poartă, Smeltz se afla în spatele ultimului apărător italian, Fabio Cannavaro, a cărui greşeală de marcaj şi deviere l-au lăsat pe adversarul său singur cu Marchetti.

7 luni fără victorie
Cu remiza de ieri, trupa lui Lippi a stabilit un nou record negativ. A ajuns la al cincilea meci fără victorie, între care 4 egaluri şi un eşec, cu Mexic, depăşind seria din 2005, tot sub comanda aceluiaşi antrenor! Ultimul triumf al Italiei a fost în urmă cu şapte luni, în amicalul (1-0) cu Suedia. "Squadra azzurra" a mai pornit la CM cu două X-uri la CM 1982 şi 1986. O dată a luat titlul mondial şi în cealaltă ocazie a ieşit în "optimi".

11.00 era cota pentru ca Italia - Noua Zeelandă să se termine 1-1, la Bwin

21.00 era cota la Gamebookers pentru ca Shane Smeltz să deschidă scorul

"Indigestie de la kiwi"
După noul pas greşit al Italiei, presa peninsulară a criticat jocul campionilor. "Aţi făcut indigestie cu kiwi (simbolul neozeelandezilor). Doar 1-1 cu giganţii de la Antipozi şi azzurrii au ieşit cu capul plecat", a scris Corriere della Sera. "Lipseşte Cassano", a titrat Tuttosport, ce leagă blocajul echipei lui Lippi de neconvocarea starului Sampdoriei. "Italia întunecată. Încă o decepţie şi calificarea este în pericol", a remarcat La Repubblica. Marca a văzut cum "campioana merge pe sîrmă fără plasă, făcînd mare Noua Zeelandă", în timp ce L'Equipe a conchis că "italienii poartă aceleaşi haine murdare şi au rămas fideli artei de a-şi complica singuri viaţa. Jucătorii n-au înţeles nimic din avertismentul lansat de Lippi". (Daniel Scorpie)

"Nu intrăm deloc în panică şi n-avem nici un chef să plecăm acasă. Nu am avut noroc, dar nici n-am reuşit prea multe. Nu ştiu dacă a fost ofsaid la golul neozeelandezilor"
Marcello Lippi, selecţioner Italia

"Nu cred c-avem probleme în atac, doar că trebuie să desfacem mai mult jocul. Avem în faţă un joc cu Slovacia, pe care sîntem obligaţi să-l cîştigăm"
Riccardo Montolivo, mijlocaş Italia

"Am luat gol la prima din cele două ocazii ale adversarilor. Am încercat totul pentru a învinge, dar în zadar. Sper să batem Slovacia, avem şanse mari de a trece mai departe"
Gianluca Zambrotta, fundaş Italia

Se ajunge la tragere la sorţi?
Calcule. Egalul surprinzător dintre Italia şi Noua Zeelandă a complicat lucrurile în grupa F. Paraguay e aproape cu un pas în optimile de finală, avînd nevoie doar de un punct în meciul cu Noua Zeelandă. Pentru al doilea loc se bat celelalte trei echipe. Interesant este că Italia şi Noua Zeelandă ar putea fi departajate de FIFA prin tragere la sorţi în cazul în care obţin acelaşi rezultat de egalitate în ultimul meci. Slovacia poate merge mai departe doar dacă bate Italia şi dacă Noua Zeelandă nu învinge Paraguayul.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Mircea Lucescu a anunțat convocările preliminare pentru dubla cu Cipru și Lituania » O mare surpriză: prima selecție la națională
Nationala
Mircea Lucescu a anunțat convocările preliminare pentru dubla cu Cipru și Lituania » O mare surpriză: prima selecție la națională
Medaliata cu argint de la Jocurile Olimpice i-a lăsat muți de uimire! A venit cu o rochie transparentă la „Săptămâna modei”
Altele
Medaliata cu argint de la Jocurile Olimpice i-a lăsat muți de uimire! A venit cu o rochie transparentă la „Săptămâna modei”
Singurul fotbalist pe care Gică Hagi nu vrea să îl vândă: „Construiește echipa în jurul lui!” » Ar fi refuzat oferta de la Rapid
Superliga
Singurul fotbalist pe care Gică Hagi nu vrea să îl vândă: „Construiește echipa în jurul lui!” » Ar fi refuzat oferta de la Rapid

Povestea de film a unui fotbalist născut la Aiud, ajuns antrenor la Galatasaray, Dinamo Tbilisi și Lokomotiv Moscova! » A dispărut după singurul meci la care a asistat Stalin în tribune și se spune că ar fi fost executat

Medaliata cu argint de la Jocurile Olimpice i-a lăsat muți de uimire! A venit cu o rochie transparentă la „Săptămâna modei”


Comentarii (2)
pohfala
pohfala  •  21 Iunie 2010, 11:23

a fost 11 m fara discutie, atacantul italian a fost tinut de tricou in careu. in rest comentariul in nota presei de slaba calitate despre jocul batrinesc al Italiei etc. Toate echipele mari joaca batrinesc cind intilnesc o echipa care se baga cu 10 oameni in prorpiul careu, asa a patit si Brazilia cu Coreea de Nord sau Spania cu elvetia. Pur si simplu nu ai unde pasa in aglomeratia aia. Dar Italiei nu i se poate scuza nimic pt ca este detestata din start

fibra
fibra  •  21 Iunie 2010, 10:08

A fost ofsaid si numai conta devierea cu mina a lui Cannavaro. Per total parerea mea ca neo-zeelandezii dupa aspectul jocului meritau sa cistige, mai ales ca nici vorba de 11 m. Numai ca la fotbal in cele mai multe cazuri,nu cistiga cel merituos,ci cel mai practic.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează